Skocz do zawartości

320i, n46 check engine, szarpanie, itp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dopiero co się pochwaliłem że auto jeździ jak nowe atu bach i kupa... nie mam już sił do tego grata

ale od początku

auto to e90 2005 320i 150 km silnik n46

wymieniłem już

- pompę vacum

- uszczelkę pod klawiaturą

- uszczelki podstawy filtra oleju

- oringi na elektrozaworach

- uszczelkę czujnika wałka

- korek wlewu oleju

- amortyzatory

- klocki, tarcze

- odmę i jej węże

- uszczelniacze zaworowe (bez ściągania głowicy)

- wszystkie cewki i świece

- płyn hamulcowy

- filtry, oleje

- pasek klinowy, rolki i napinacz

i myślałem że to koniec mojej gehenny ale nie.....k.....a

auto po rozgrzaniu i jeździe np po autostradzie 120-140 km/h w pewnym momencie zaczyna przerywać szarpać i tak jakby się dławić, ponadto wyskakuje mi już któryś raz z koleji check engine po dłuższej jeździe po podpięciu kompa okazuje się że to błąd katalizatora , a na biegu jałowym na ciepłym silniku falują obroty tak między 600 a 900 i lubi sobie czasem zgasnąć sam z siebie bo obroty spadną do 500. Żadnych innych błędów niema pomóżcie bo niechce znowu wymieniać czegoś bez skutku.. :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

Edytowane przez jjaaccoobb

Opublikowano
Wychodzi na katalizator :?: w sumie ja też tyle rzeczy co Ty wymieniłem :cool2: ale nic się nie martw katalizator w ASO to tylko ok 4tyś zł :mrgreen: , a może to sonda hmmm ale by w tedy wywaliło inny błąd.
Opublikowano

Nie chce mi się wierzyć ze to kat, pewnie będzie coś z sonda...

Znajdź jakiegoś ogarniętego mechanika od bmw i zrobi ci to w mig...

Gdzieś musi dostawać z jakiegoś czujnika błędny sygnał i temu coś jej odwala...

Opublikowano
czyli serwis masz już z głowy..., teraz pora na naprawę
Opublikowano
  • Autor

w zasadzie, to ja stawiałem na

1 któraś sonda

2 katalizator

3 czujnik położenia wału

4 przepływomierz (o ile wogòle jest w tym silniku)

5 jakaś wiązka kabli może kable zapłonowe??

6. regulator biegu jałowego

dodam jeszcze iż gdy wciskam gaz czuje spadek mocy obroty spadają na ok sekundę i dopiero rosną tak jak by najpierw szły w dół żeby potem iść do góry ciężko to opisać , dodam jeszcze ze przy wciśnięciu gazu gdy obroty spadną słychać jakieś przełamanie w silniku i czuć je również w kabinie naprawde ciężko opisać :( :( :(

nie wiem nie chce już zgadywać, napisałem bo może ktoś już miał taki problem??

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

tam nie ma przepływomierza tylko czujnik temperatury!!

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/13_1146-tlumik-szmerow-ssaniawklad-filtrahfm/vKS95465

Przepływka tylko chiny, korea, wersje na benzynę ołowiową?!

A jeśli chodzi o listę:

rzeczy które zrobiłeś, to jedynie uszczelniacze zaworowe to ponad norma (chociaż, wiem po forum że coraz częściej się zdarza), nie licz zawieszenia i klocków bo to każde auto czy PB czy diesel czy elektryczny. Szczególnie uszczelnienia jakie zrobiłeś to standard, jakiego n42/n46 byś nie kupił to trzeba by to zrobić!!

Opublikowano
  • Autor
wiem iż takich rzeczy wliczać nie mogę ale szlag już mnie trafia, a już spazmy dostaję jak zaczyna mi szarpać przerywać i się dławić, myślicie że to ten czujnik temperatury????
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

hmmm skoro wyrzuca Ci błąd katalizatora to może w nim tkwi problem, ja bym się skupił na odczycie z sond lambda (są dwie przed katem i dwie za tzw monitory - ale w sumie nie wiem czym się różnią).

Sprawdź w jakich zakresach pracują.

Rozumiem, że auto zaczyna Ci szarpać dopiero jak dobrze się wygrzeje i pojawi się błąd?

Jeśli tak to tym bardziej bym stawiał na katalizator. A tak jak piszę sprawdź jak działają sondy, może któraś za katalizatorem zaczyna łapać za niskie lub za wysokie wartości i dlatego zaczynają się problemy.

Opublikowano
  • Autor
otóż auto szarpie bez błędów, tzn czy błąd jest czy go niema to i tak szarpie jak się dobrze nagrzeje spróbuje odłączyć ten czujnik i pojeździć i musze znaleźć jakiego dobrego fachmana z dobrym kompem do bmw wtedy sprawdzimy sondy
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
jak masz przebieg powyżej 150 tysięcy to na 100% katalizator bo tyle średnio wytrzymują w N46
Krzysztof
Opublikowano
  • Autor
Tak przebieg 170 tys mam teraz, ale co katalizator powoduje telepanie obrotów i szarpanina autem przy prędkości 140 km/h??? Będę musiał go wypalić w takim razie
Opublikowano
  • Autor
Heh dobrze by było ale to tylko u nas możliwe tu w irlandi odrazu nieprzyjedziesz NCT bez kata
Opublikowano
  • Autor
i co odpiołem przepływke tzn czujik i nic się nie zmieniło nawet jak odpinałem na zapalonym silniku to żadnej reakcji nie było żadnych skoków obrotowy itp :( itd
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
sprawdz valvetronic to on jest odpowiedzialny za obroty biegu jalowego ale bez inpy czy isty nic tak naprawde nie sprawdzisz, uniwersalny shit nie daje rady... nie sluchaj bzdur o wycieciu kata bo sie nie da. Silnik nie bedzie dzialac prawidlowo przez bzdurne odczyty z sond.
Krzysztof
Opublikowano
sprawdz valvetronic to on jest odpowiedzialny za obroty biegu jalowego ale bez inpy czy isty nic tak naprawde nie sprawdzisz, uniwersalny shit nie daje rady... nie sluchaj bzdur o wycieciu kata bo sie nie da. Silnik nie bedzie dzialac prawidlowo przez bzdurne odczyty z sond.

:cool2:

Opublikowano
  • Autor
dzięki chłopaki w poniedziałek oddaje auto jakiemuś specowi ma jakiś tam komputer serwisowy ponoć, niby valvetonic nie wywala błędów no ale cały czas chodzi mi po głowie ten zasrany czujnik wałka i servomotor :mad2:
Opublikowano

napisz skad jestes to ci dam namiary do mechnika, pozdro

bmw klub dublin

Opublikowano
  • Autor
zapomniałem dodać jedną ważną rzec, podczas tych szarpnięć miga kontrolka od kontroli trakcji :shock: :shock:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A to bardzo ważna informacja, wyłacz kontrole trakcji i ESP i wtedy zobacz czy szarpie. I szukaj na forum był juz taki przypadek, ale nie pamiętam co bylo rozwiazaniem...
Opublikowano
zapomniałem dodać jedną ważną rzec, podczas tych szarpnięć miga kontrolka od kontroli trakcji :shock: :shock:

Proszę bardzo :mrgreen:

Opublikowano
:oops: