Skocz do zawartości

OBC w e24..problem z wyświetlaczem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem, potrzebuje komputer do modelu 635 CSi.

Czy ktoś moze wie gdzie taki wiekowy sprzęt moża kupić to jest - 84 rok. Komputery pierwszej generacji, mam problem z wyświetlaczem, wyświetla tylko fragmenty cyferek.

Pomocy !!

Horsepower sells cars, but torque wins races
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Dobrze się przyjrzyj, czy da się go jakoś rozebrać. Często (nie wiem dokładnie jak to jest u Ciebie) sam wyświetlacz połaczony jest z płytką drukowaną podłużnymi gumkami przewodzącymi (paski o długości wyświetlacza i przekroju prostokatnym). A dokładnie wyświetlacz, gumki i płytka są ze sobą ściśnięte przez trzymającą to wszystko obudowę wewnętrzną kompa.

Jeśli uda ci się to rozebrać nie niszcząc, to delikatnie przemyj wszystkie miejsca styku wyświetlacza, gumek i płytki denaturatem. Po złożeniu powinien wyświetlać całe cyfry.

Zdrufka,

HeZi

Four wheels move the body.

Two wheels moves the soul...

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź.

Rozebrałem to coś i okazuje sie ze ten wyświetlacz jest oparty na LED to takie 4 prostokąciki na każdym cyfra 8 i kropka i zależnie od potrzeby zapala sie wybrany segmencik takiej cyfry.

Przemywałem to poprawiałm nawet lutowanie

Problem polega na tym ze kilka segmentów sie nie świeci - jest uszkodzonych. Sądziłem ze moze uda mi sie gdzieś dostaś taki jeden element..ale tak małych nie ma dosłownie nigdzie !!

Moge kupić nawet uszkodzony komputer byle dobrze działał wyświetlacz .

Będe wdzięczny za każdą pomoc

• Członkowie klubu
Opublikowano
Patrzyłeś w ETK? Może da się to osobno (nie jako całość z kompem) zamówić ?

Zdrufka,

HeZi

Four wheels move the body.

Two wheels moves the soul...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mycie i czyszczenie nic nie dało bo była przepalona jedna dioda w segmencie.

Ten wyświetlacz to 4 segmenty LED jak w starych zegarkach cyfrowych..Znalazłem jakiegoś gościa który załatwił mi takie Siemensa..przelutowałem na nowe i gania !!

Ale dzięki za sugestie.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Znalazłem jakiegoś gościa który załatwił mi takie Siemensa..przelutowałem na nowe i gania !!quote]

Cześć

Możesz dać namiary na tego gościa ?

U mnie w E36 mam pęknięty wyświetlacz, który pokazuje godzinę... może coś mi pomoże ?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
W E36 wyswietlacz godziny jest calkiem inaczej zbudowany! Tam wlasnie znajduje sie wyswietlacz ktory styka sie z plytka za pomoca stykow grafitowych. Rozbierz go i przeczysc, ewentualnie docztsc! Ja tak zrobilem i dziala!
Mariusz
  • Członkowie klubu
Opublikowano

No tak... tylko, że ja pisałem, że jest pęknięty... czyszczenie chyba mu nie pomoże :lol:

Pytałem, bo może coś dopasuje... w ETK nie ma czegoś takiego jak wyświetlacz kompa, jako część zamienna...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

do GR

ups :D - sorry przeczytalem wszystkie posty i sie troche zakrecilem!

ale jesli szukasz takiego wyswietlacza to mi kiedys ubezpieczenie zabralo - wyrwali mi zlodzieje :evil: i zostawili gdy doszli do wniosku ze im sie jednak nie przyda!! kupilem nowy z AC! Wiec jesli masz jakiegos znajomego w ubezpieczalni to moze trafisz, czasem sie udaje :D

Pozdraviam

Mariusz