Skocz do zawartości

[e39 sedan] Tuleje gumowe tylnego dolnego wahacza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktoś z Was wymieniał same tuleje tylnego dolnego wahacza? Z tego co patrzyłem to znane firmy nie produkują tulei zamiennych. Widziałem tylko jakieś tuleje no name na allegro ale nie mam pojęcia jak to się sprawuje. Chodzi o to, że jak mi mechanik robił geometrię to nie dał rady ruszyć kąta na tym wahaczu bo śruba zapiekła się w tulei.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Mi kiedyś mechanik założył wahacz jakiejś firmy DSR czy coś takiego (mimo, że wyraźnie zaznaczyłem, że tylko lema ma szukać) po 2 tyś km wahacz spadł z tej tulei, objaw był taki, że zaczęło ściągać, szybko sam zdiagnozowałem i pojechałem na reklamację. Proponował mi wymianę tulei, obiecywał, że będzie dobrze, a że tak samo mówił po założeniu tego dziadostwa, więc mu powiedziałem, żeby sobie ten wahacz schował wiadomo gdzie :)

O tyle dobrze, że jak wahacz zjeżdża z tulei to się opiera o jakiś element karoserii czy wózka i nie spada do końca, więc jak chcesz się bawić to możesz tuleje wymieniać, ale ja bym wrzucał wahacz dobrej firmy w całości.

Opublikowano
Zaraz mnie zbijecie ale polecam wymianę na Master Sport. Kolega kiedyś założył cały zestaw do Audi A4 B5 i zrobił na nim już 40tys kilometrów. Jak na razie zero stuków i innych niepokojących odgłosów. Ja zamontowałem także takie wahacze i mam zrobione jakieś 12tys kilometrów. Również błoga cisza. Jeśli to nie zbrodnia to polecam sprzedawcę. Nick TLUMIKI_MOTO_ART na allegro.pl
Opublikowano
Tylko, że e39 to nie audi i nie toleruje [bAD] części.

Tak jak napisałem wyżej. Założyłem zestaw na tył za 250 z przesyłką, na przód za 320 z przesyłką. To niecałe 600 zł. 1/3 ceny np. Lemfordera. Ile bym pojeździł na Lemforderze? 50tys? 60tys? Tyle to ja w 6 lat nie zrobię kilometrów a nie widzę różnicy w prowadzeniu. Co innego wszelki osprzęt typu np. czujniki wałka, wału itp. Te włożyłem ze Siemensa z 1 montażu bo wiedziałem, że zamienniki są bee.

Teraz mi napisz dlaczego niby e39 nie toleruje tańszych wahaczy.

Opublikowano
Nawiazujac do pytania autora tematu, to najlepiej poszukac dobrej uzywki. Tuleje w tym wahaczu bardzo zadko padaja - miales pecha. Mozesz tez kupic nowy, za okolo 700zl. Co do tulei z allegro, to chyba robi je tedgum. Wymiana tych tulei do najprostrzych nienalezy.