Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy da radę?

Bo zamierzam wymienić fabrykę na jakiegoś DLS-a i byłoby miło wstawić od razu coś większego. Ma ktoś podobne doświadczenia?

BMW 528i, vito 110 CDi,

Zajazd pod Sosnami, Małkinia

Bar Sosenka, Rockwool polska, Małkinia

Zajazd Chodowiak, Chodów k/Siedlec

Opublikowano

No dalej Panowie... nikt nie wie? Czy dystans z mdf'u pozwoli na montaz 16-tek? Sam chce zrobic podobna operacje...

Pozdrawiam,

Artur
Opublikowano
e-39 ma orginalnie 13stki, polecam ci wstawic "konbkretne" 13stki i po sprawie, napędzic to dobrym wzmacholem i bez przerabiania paneli drzwi osiagniesz to co chciales... slyszalem niedawno w E39 13stki firmy "phase" uwierz mi konkretna sprawa
B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano
A jak macie jakies problemu z doborem glosników polecam www.caraudioreda.pl , wstawialem u kolesia sprzet w poprzednim aucie i zdecydowanie koles potrafi doradzic !! Teraz zbieram kaske na cos konkretnego do mojej niuni :)
B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano

tak, znam ten "zaklad" CA z opini na www.audiocar.pl ja osobiscie korzystam po sasiedzku z www.barbus.pl - koles zna sie na rzeczy i jest sedzia Pasca zawodow CA. W poprzednim aucie montowal mi cale audio (Morel Dotech MkII 6+u-Dimension 2-370), natomiast chcialem podpytac na forum czy wejda 16tki... zawsze to troszke wiecej mocy niz 13tki a roznica w koszcie niewielka

Tym razem planuje zamontowac glosniki PowerBass'a z serii ES

Pzdr,

Artur
Opublikowano

Masz powyżej napisane, że 13cm (chyba, że jest zainstalowany DSP i wtedy w półce są oryginalnie dodatkowe głośniki sub-a).

16cm nie wejdą bez przeróbek, bo głośniki są zamontowane w "pudłach", to jest w końcu BMW i głośniki nie są zamontowane wprost w tapicerkę drzwi, tylko właśnie w "pudła" (skrzynki, bassrefleksy, czy jak tam sobie każdy nazwie :) - czyli plastikowe komory w które mocowane są głośniki), większe głośniki wejdą jak się zrezygnuje z pudeł lub je poważnie poprzerabia.

Wygląda to mniej więcej tak (to jest akurat z E38) :

http://republika.pl/e38/glosnik1.jpg

Trzeba wziąść rozebrać drzwi (lub półkę), wyciągnąć i dopasowywać głośniki, może coś z 16cm głośników wejdzie bez większych przeróbek

W E39 przy standardowym nagłośnieniu można wymienić głośniki na dobrej klasy 13cm (JBL, Infinity) i wtedy jest nieco lepiej, jedni twierdzą, że duża różnica inni nie - kwestia co każdy oczekuje ... Głośniki w półce można wymienić sobie na 2-drożne aby poprawić wysokie tony w tyle samochodu.

Poza tym kiedyś na forum było trochę na ten temat ... np. tutaj

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Sebast, w takim razie skoro są one w swojej puszce, jak podejść do sprawy wytłumienia frzwi?

BMW 528i, vito 110 CDi,

Zajazd pod Sosnami, Małkinia

Bar Sosenka, Rockwool polska, Małkinia

Zajazd Chodowiak, Chodów k/Siedlec

Opublikowano
Sebast, w takim razie skoro są one w swojej puszce, jak podejść do sprawy wytłumienia frzwi?

Nie wiem :) - nie zajmuje się przeróbkami nagłośnienia na nieoryginalne. Musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto zajmuje się przeróbkami nagłośnieniami w samochodach (tuningiem nagłośnienia ;) ).

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
właśnie przed chwilą wymieniłem fabryczne głośniczki (przód) na nowuitkie infinity (13cm).

Jaki model głośników włożyłeś. Podaj symbol.

PZDR :)

GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :dance:

http://img171.imageshack.us/img171/9086/2fn2.jpg

Opublikowano

wsadziłem INFINITY KAPPA 52.7i - trzeba przyznać - pięknie grają.

teraz chcę wymienić tylne też na infinity - i też jakiś KAPPA - jeszcze nie wiem jaki.

czy ktoś z Was wymieniał tweetery? jast spora różnica czy nie warto inwestować?

http://www.infinity.pl/zdjecia/84.jpg

Małżeństwo to głupota, lepiej kupic se kota ;)

http://images.spritmonitor.de/247664_5.png

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

CZy ktos wie jaka jest dokladnie glebokosc montazu glosnikow z przodu E39 bo nie mam za bardzo czasu aby rozbierac drzwi i sprawdzac ??

Z gory dzieki za pomoc :)

Opublikowano
W niektórych - tak, jest.

czy e39 w wersji Busines - sprawdzane po VIN-ie i z zegarem = komputerem tym drozszym czyli pod navi ma procesor dzwieku?

Opublikowano
Jak w jakimś BMW jest DSP, to przeważnie się o tym wie (właśnie przycisk, dodatkowa pozycja w menu navi) ... A jak ktoś się pyta, że czy ma DSP, to albo go nie ma (na 95%), albo jest bardzo słabo kumaty (5%) :mrgreen:

Stronka

Opublikowano
nie wiem bo zagladalem tam moze ze dwa razy wiec sie nie przygladalem ale dsp chyba nie mam :| mam normalne ustawienie basow balansu i tonow wysokich ale to ma kazde radio tak ze wzmacniacza raczej nie mam bo slabo gra to audio jak diabli :/ :mad2:
Opublikowano

pavo

jakosc dzwieku jest do d>>>>y ale ze mam teraz mp4 playera to i tak gra to o niebo lepiej od org. radia. rowniez sie zabieram na wiosne na wymiane glosnikow z przodu no i z tylu bo to co BMW odstawilo to gorzej niz OPEL !!!! wstyd ... ale ciagle trzeba poprawiac inz. z BMW :duh:

Opublikowano

Ponawiam prosbe z pytaniem jaka jest glebokosc montazu w drzwiach przednich w E39 ??

Chce zakupic glosniki i naprawde nie wiem jakie :/

POZDRAWIAM

IWAN

Opublikowano
pavo

jakosc dzwieku jest do d>>>>y ale ze mam teraz mp4 playera to i tak gra to o niebo lepiej od org. radia. rowniez sie zabieram na wiosne na wymiane glosnikow z przodu no i z tylu bo to co BMW odstawilo to gorzej niz OPEL !!!! wstyd ... ale ciagle trzeba poprawiac inz. z BMW :duh:

Posłuchaj nagłosnienia z DSP i chyba zmienisz zdanie.