Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie pewnie wałkowane od dawna ale wyszukanie wszystkich info nie daje jednoznacznych odp, pytanie następujące, jakie części trzeba mieć na tytułowy swap w e36 compact 98 rok z ews, wg tego co wyczytałem to wystarczą: silnik kpl, przewody wspomy, łapy silnika, komp plus wiązka, natomiast jeśli skrzynia biegów zostaje to i wał i dyfer mogą zostać? przełożenie niezbyt dobre pod 2.8 dyfra u mnie 3,38 ale to można zmienić, czy ktoś robił swap od a do z aha oczywiście stab z r6 e36? :D jak z ews, czy po swapie zostaje mój kluczyk z m44, czy przeowdy od klimy spasują czy też muszą być z m52?

dzięki z góry

Opublikowano
Przy r6 skrzynia biegów idzie trochę do tyłu więc wał drążki od biegów trzeba wymienić i nie wiem czy dyfer też nie będzie trzeba zmienić, stabilizator musi być od r6,wydech też musisz zmienić . Jak masz immo w swoim to wystarczy przełożyć EWS II i pestkę w kluczyku. Najważniejsze to nie zapomnij o hamulcach trzeba mieć czym wyhamować .
Opublikowano
Ja za jakiś miech startuje z M50B25 do compacta i też nurtowało mnie trochę pytań. Koledzy opowiedzieli już wszystko w swoich krótki słowach mnie jednak nadal nurtuje pytanie jak wymieniam silnik ze skrzynią to wał musi być od 2,5 compacta (bo ten od coupe itp. nie przypasi z tego co wzrokowo widziałem ;) ) czy może to być wał od 1,8 TI ?? I czy ten drążek zmiany biegów na pewno jest do wymiany ?? Przepraszam, że tak się pytam, i wtarabaniam ale nie chciałbym mieć niespodzianek gdy wszystko będzie już na wierzchu gotowe do poskładania :)
Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
Opublikowano
Skrzynia może zostać wtedy zostaje i wał, jak skrzynia będzie od 2.8 to przednia część wału potrzebna
Opublikowano
hamulce 325mm z 330i e46 także ok, planuje zostawić skrzynie+ wał, bo mam igłę stan, dyfer szpera w przyszłości ale o mniejszym przełożeniu niż 3,39
Opublikowano
a jeszcze jedna kwestia wydech 2,5 cala ogarnie b28, bo jest u mnie jest dedykowany eisenmanna do 318ti i żal byłoby go nie wykorzystać, pytanie czy będzie się dało pożenić kolektor z b28 z całym układem z 318ti?
Opublikowano
hamulce 325mm z 330i e46 także ok, planuje zostawić skrzynie+ wał, bo mam igłę stan, dyfer szpera w przyszłości ale o mniejszym przełożeniu niż 3,39

A jak z montażem plug&play czy trzeba coś przerabiać ??

Skrzynia może zostać wtedy zostaje i wał, jak skrzynia będzie od 2.8 to przednia część wału potrzebna

Czyli jak przerzucam M50B25 razem ze skrzynią to wystarczy mi tylko część wału przedniego ?? Ale ten wał musi być z compacta 2,5l czy z innej pojemności da radę ??

Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
Opublikowano
hamulce przednia oś p&p różnica masakryczna