Skocz do zawartości

SWAP E36 M44B19 NA M52B28 COMPACT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie pewnie wałkowane od dawna ale wyszukanie wszystkich info nie daje jednoznacznych odp, pytanie następujące, jakie części trzeba mieć na tytułowy swap w e36 compact 98 rok z ews, wg tego co wyczytałem to wystarczą: silnik kpl, przewody wspomy, łapy silnika, komp plus wiązka, natomiast jeśli skrzynia biegów zostaje to i wał i dyfer mogą zostać? przełożenie niezbyt dobre pod 2.8 dyfra u mnie 3,38 ale to można zmienić, czy ktoś robił swap od a do z aha oczywiście stab z r6 e36? :D jak z ews, czy po swapie zostaje mój kluczyk z m44, czy przeowdy od klimy spasują czy też muszą być z m52?

dzięki z góry

Opublikowano
Przy r6 skrzynia biegów idzie trochę do tyłu więc wał drążki od biegów trzeba wymienić i nie wiem czy dyfer też nie będzie trzeba zmienić, stabilizator musi być od r6,wydech też musisz zmienić . Jak masz immo w swoim to wystarczy przełożyć EWS II i pestkę w kluczyku. Najważniejsze to nie zapomnij o hamulcach trzeba mieć czym wyhamować .
Opublikowano
Ja za jakiś miech startuje z M50B25 do compacta i też nurtowało mnie trochę pytań. Koledzy opowiedzieli już wszystko w swoich krótki słowach mnie jednak nadal nurtuje pytanie jak wymieniam silnik ze skrzynią to wał musi być od 2,5 compacta (bo ten od coupe itp. nie przypasi z tego co wzrokowo widziałem ;) ) czy może to być wał od 1,8 TI ?? I czy ten drążek zmiany biegów na pewno jest do wymiany ?? Przepraszam, że tak się pytam, i wtarabaniam ale nie chciałbym mieć niespodzianek gdy wszystko będzie już na wierzchu gotowe do poskładania :)
Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
Opublikowano
Skrzynia może zostać wtedy zostaje i wał, jak skrzynia będzie od 2.8 to przednia część wału potrzebna
Opublikowano
  • Autor
hamulce 325mm z 330i e46 także ok, planuje zostawić skrzynie+ wał, bo mam igłę stan, dyfer szpera w przyszłości ale o mniejszym przełożeniu niż 3,39
Opublikowano
  • Autor
a jeszcze jedna kwestia wydech 2,5 cala ogarnie b28, bo jest u mnie jest dedykowany eisenmanna do 318ti i żal byłoby go nie wykorzystać, pytanie czy będzie się dało pożenić kolektor z b28 z całym układem z 318ti?
Opublikowano
hamulce 325mm z 330i e46 także ok, planuje zostawić skrzynie+ wał, bo mam igłę stan, dyfer szpera w przyszłości ale o mniejszym przełożeniu niż 3,39

A jak z montażem plug&play czy trzeba coś przerabiać ??

Skrzynia może zostać wtedy zostaje i wał, jak skrzynia będzie od 2.8 to przednia część wału potrzebna

Czyli jak przerzucam M50B25 razem ze skrzynią to wystarczy mi tylko część wału przedniego ?? Ale ten wał musi być z compacta 2,5l czy z innej pojemności da radę ??

Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
Opublikowano
  • Autor
hamulce przednia oś p&p różnica masakryczna