Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w listopadzie kupiłem swój pierwszy samochód z którego jestem mega dumny *.*. Jestem dość zielony dlatego proszę o w miarę jasne odpowiedzi, więc do rzeczy:

Posiadam instalacje gazową bodajże I generacji (dwa zawory, pokrętełka, dosyć prosta konstrukcja). Nie regulowałem jeszcze gazu w tym samochodzie i wydawało mi się, że jest coś nie tak bo za bardzo mulił szczególnie na niskich obrotach, więc postanowiłem się tym zająć. Zrobiłem to wg. tego poradnika http://www.autogaz.olsztyn.pl/instalacje-gazowe-autogaz-olsztyn/regulacja-instalacji-gazowych/ wszystko jasne, proste jak budowa cepa. Zrobiłem co w instrukcji wsiadam za kółko.. bajka, mocy doje*ało :D , niemalże nie czuje różnicy między gazem a benzyną, po kilku stopach udało mi się również opanować falowanie obrotów poprzez kręcenie zaworem od ciśnienia . Z tego co wiem nie ma takiej możliwości aby samochód palił mniej gazu niż benzyny a właśnie taki cud mi się przydarzył o.o . Przed regulacją moje spalanie w mieście (warszawie, bez jakiś tragicznych godzinnych korków bo mam dobry dojazd do szkoły) wynosiło okolo 11-12 litrow, w trasie okolo 10litrów.. Po regulacji miernik spalania pokazuje mi przy stałej prędkości okolo 70-90km\h spalanie rzędu 6-7 LITRÓW!!!! zatem, przy miejskiej jeździe będę miał zapewne jakieś 8 litrów na setkę. Identycznie spalanie wygląda na benzynie a jeżeli chodzi o prędkość stałą na benzynie jest nieco wyższe.. Czy mam boskie ręce, boski samochód czy raczej mam przerąbane? Szukałem trochę opinii na temat spalania tego modelu i nie widziałem jeszcze takich wartości. Dodam jeszcze (co dosyć ważne) że sugeruje się miernikiem spalania pod obrotomierzem i ufam mu ponieważ po przejechaniu samochodem w sumie +\- 2000km sprawdzał się bardzo dobrze.

P.S Zauważyłem też, że fura czasem wolniej schodzi z obrotów zarówno na gazie jak i benzynie akurat po zabiegu regulacji instalacji (poeta) ^.^ To że wolniej schodzi na gazie to podobno normalne, ale na benzynie powinien normalnie zejść. ;/

Modlę się aby wszystko było pięknie bo marzyłem o tym żeby widzieć wskazówkę spalania tam gdzie teraz ją widzę :D Tankować do pełna będę zapewne w ten weekend i po wyjeżdżeniu całego baku dam znać czy miernik spalania nie kłamie, piszę jeszcze przed tym przejechaniem paru km aby upewnić się, że nie rozpier*ole sobie Beatki.

Opublikowano

Jeżdząc na lpg nie patrz co pokazuje ekonomizer piszesz że przed regulacją paliła 11-12 trochę za wiele po regulacji jak dobrze ustawiłeś może palić przy jezdzie spokojnej 70-80 kmh nawet te 8l lpg nie masz co się stresować tylko się cieszyć że tak mało pali .

Napompuj gazu do pełna bryknij ze 300 km i znowu do pełna obicz wtedy ile ci wyszło i tak parę razy porównuj spalanie ,to będzie najdokładniejsze :D

Opublikowano

ekonomizer pokazuje chwilowe spalanie, a bardziej nawet stopień wciśniecia pedału gazu. Jeśli przestajemy przyspieszać to spalanie spada nawet do zera :P chwilowe oczywiście. Nie wskazuje on spalania w dłuższym przebiegu. Można jechać 150 na godzine i mieć spalanie na ekonomizerze 3l, oczywiście chwilowe.

Tankuj do pełna, zrób trase, tankuj do pełna i zobaczysz ile pali na 100. Dzielisz wlane litry przez ilość przejechanych kilometrów i mnożysz X100. I masz spalanie w litrach na 100km. Tylko zresetuj sobie licznik przebiegu dziennego po tankowaniu zebyś wiedział ile km zrobileś na ilu litrach.

Ja tylko tak mierze i mam co do dziesiątych części dokładne spalanie. Pomijam fakt że warto tankować na tej samej stacji bo różne stacje mogą różnie mocno napełniać zbiornik. Niewiele ale zawsze są różnice.

szukam
Opublikowano
Mam ten sam silnik. Nogi lekkiej nie mam, bo jeżdżę dynamicznie. Spalanie mam na poziomie 11 litrów gazu (Warszawa), instalacja również 1 generacji.
Opublikowano

@piotroszczak Ja mam raczej taką normalną nogę, zmieniam biegi trochę przed 3000 obrotów (chociaż nie ukrywam.. często kusi żeby go pociągnąć do tych 4000 :twisted: ). W takim razie liczę jedynie na to, że spali tyle samo albo ciut mniej bo silnik świetnie się zachowuje

Pozdro

Opublikowano
ekonomizer pokazuje chwilowe spalanie, a bardziej nawet stopień wciśniecia pedału gazu. Jeśli przestajemy przyspieszać to spalanie spada nawet do zera :P chwilowe oczywiście. Nie wskazuje on spalania w dłuższym przebiegu. Można jechać 150 na godzine i mieć spalanie na ekonomizerze 3l, oczywiście chwilowe.

Tankuj do pełna, zrób trase, tankuj do pełna i zobaczysz ile pali na 100. Dzielisz wlane litry przez ilość przejechanych kilometrów i mnożysz X100. I masz spalanie w litrach na 100km. Tylko zresetuj sobie licznik przebiegu dziennego po tankowaniu zebyś wiedział ile km zrobileś na ilu litrach.

Ja tylko tak mierze i mam co do dziesiątych części dokładne spalanie. Pomijam fakt że warto tankować na tej samej stacji bo różne stacje mogą różnie mocno napełniać zbiornik. Niewiele ale zawsze są różnice.

No właśnie, pokazuje spalanie chwilowe a nie stopień wciśnięcia gazu :duh: dlatego po puszczeniu gazu pokazuje zero, logiczne hamujesz silnikiem więc silnik napędzają koła i dostaje wtedy śladowe ilości paliwa albo w ogóle nie dostaje, niektóre auta całkiem odcinają paliwo wtedy.

Kiedy znajdziemy się na zakręcie ... Redukcja but i odcięcie ^^
Opublikowano

Ja z kolei nie rozumiem czemu BMW mają opinię samochodów co dużo palą.

W trasie Bydgoszcz - Zakopane i powrót + trochę jeżdżenia na miejscu wyszło mi 11,5 - 12,5 l gazu na 100 km gdzie na autostradzie spokojnie ze stałą prędkością 120-130 km/h a na zakopiance trochę już dusiłem mocniej. Do tego raz zalałem jakiś lipny gaz bo prawie nie jechał i trochę zawyżyło mi spalanie.

e36 325i M50b25

Opublikowano
no to ci duzo zjada :) mi niecałe 12 pali na autostradzie przy 160-180. Podejrzewam że trasa przy 120-130 to koło 10 albo i poniżej. Oczywiście LPG :)
szukam
Opublikowano

ja mam 316 i również pali tyle co nic, tylko się z tego cieszyć i nie wysiadać z samochodu z tymi cenami gazu :)

Miasto 10l (+czasem polatam dookoła ronda :P), trasa kolo 6-8 l

Opublikowano
No niestety, po regulacji miernik spalania poprostu przestal byc wiarygodny pali tyle samo, okolo 12 litrow po warszawie przy srednio ekonomicznej jezdzie :< moze go troche przykręce na glownym zaworze zobaczymy jak bedzie chodzil :>