Skocz do zawartości

Reprograming używanego KOMBI czym i jak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie

Mam taki oto problem (raczej chęć zmiany), chcę zmienić zegary w mojej e90. Aktualnie mam zegary podstawowe tzn. mają prędkościomierz, obrotomierz, ekonomizer i wskaźnik paliwa. Chcę zamienić na wersję HIGH, są one lepiej wyposażone bo mają oświetlenie obwodowe tarcz. Bardzo ładnie to wygląda.

A teraz mniej przyjemna strona:

Jak można w takich licznikach zmienić nr. VIN i przebieg?

(wiem że za pomóc bmw DASH/ BMW Scanner można było by to ruszyć, lecz nie posiadam takiego kabla).

Myślę czy za pomocą NCS'a można zmienić nr. VIN w module KOMBI?

Jeżeli nie NCS to czy Winkfp lub tool32 da radę to ogarnąć? Jak by robiąc aktualizację sterownika. Jeżeli jest taka możliwosc to jak bo nie robiłem nic w tych programach.

Mam jeszcze jeden radykalny pomysł ale może ktoś tak robił a mianowicie:

Jestem w posiadaniu Pa Softa 1.4 i myślę czy nie można by licznika zaprogramować na stole podłączając poszczególne piny z ww. interfejsem. Tylko jeden problem rozkłady pinów w liczniku (do ogarnięcia w wds) ale w interfejsie troszkę większy bo nie mam schematu .Widziałem jak chłopak podłączył moduł skrętu i go kodował na stole. Myślę tylko czy ten sposób ruszy pamięć która siedzi w module KOMBI.

Za wszelkiego rodzaju pomoc będę bardzo wam wdzięczny.

Opublikowano

Temat ciekawy. Nie robiłem licznika w e90 dlatego informuj kolego.

Generalnie vin jest do ogarnięcia za pomocą tool32 i winkfp ale czy w zegarach to pójdzie to nie wiem. Pasoft (dash command) jest trochę przereklamowany. I tak mam zamiar kupić ale na razie bawię się icomem.

Z doświadczenia to vin zmieniałem w e39 w zegarach i poszedł (ppasoft 1.4) ale przebieg nie. Prawdopodobnie dlatego bo w ews był większy przebieg a w dół to nie działa. Najlepszym rozwiązaniem jest tutaj programator i jest ich wiele co powinny dać radę.

Daj znać jak pchniesz to do przodu.

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Kup porządny programator, wylutuj pamięć, zmodyfikuj VIN oraz ustaw właściwy przebieg (niższy niż rzeczywisty auta), wlutuj z powrotem, zakoduj i po sprawie.

Bez wylutu pamięci oraz modyfikacji jej zwartości, Tool32, NCS czy WinKFP nie ruszy tych zegarów.

Opublikowano

Ja robie takim.

http://www.obd2-scanner.com/images/bmw-m35080-programmer.jpg