Skocz do zawartości

radio kodowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
bmw e90 318i 2005 jestem w trakcie zmiany radia z biznes na profesjona z przed liftu czy bede musial jakos przypisac to radio do auta czy wystarczy zmienic i tyle i bedzie grac czy jakies kodowanie potrzebne bedzie mam inpe czy da sie nia cos zrobic bo w ncs niemam modelu
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
No i co udało się ? bo rozważam podobna opcje..
Opublikowano
  • Autor
jeszcze nie ale jutro jade do goscia i ma mi to zrobic i przy okazji akomulator i cos w silniku posprawdzac gosc dosyc dobry ponoc gadalem z nim mowil ze 15min i po robocie zobacze ile wezmnie ale z tego co mowil to nie za wiele
Opublikowano
To daj znać jak poszło.
Opublikowano
I jak byłeś, udało się ?
Opublikowano
  • Autor
tak bylem poszlo dobrze pdc dziala jak nalerzy ale maly problem zostal ale to juz tylko same bledy co na inpie wyskakuja bo jest za nowe radyjko ale to w niczym nie pszeszkadza akomulator terz przypisany wiec jestem zadowolony teraz to tylko wymiana glosnikow stylu w pulce bo graja jak z telefonu pozdrawiam
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zrobiłem to na co było zamówienie ...

Należy uważać jakie radio się kupuje mając linie diagnostyczną K (e90 do 2007/03 roku) a kupuje się radio z 2008 roku professional które jest przystosowane do lini D-can to i tak dziwiłem się że wszystko gra i dało się vin zmienić i zakodować NCS przypisując do samochodu, trzeba mieć świadomość że wymiana samego radia to nie wszystko

to radio zawiera moduł MOST i trzeba dorobić też złącze most do programowania, a inne moduły takie jak np PDC współpracują z radiem i trzeba przekodować aby ze sobą współpracowały ...

Opublikowano
  • Autor
dobrze ze w moim przypadku wyszlo dobrze
Opublikowano

Ja też mam radio professional poliftowe w prelci. Tylko taka różnica że wcześniej miałem przedliftowe proffesional. Jak gw łączy się z radiem to będzie działać po k

Din programowałes moduły czy tylko kodowałeś? U mnie wystarczyło kodowanie radia i pdc do serii.

W przedlifcie także jest most

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ja też mam radio professional poliftowe w prelci. Tylko taka różnica że wcześniej miałem przedliftowe proffesional. Jak gw łączy się z radiem to będzie działać po k

Din programowałes moduły czy tylko kodowałeś? U mnie wystarczyło kodowanie radia i pdc do serii.

Nie programowałem tylko Tool32 zmiana vin i ncs kodowanie do serii RAD2 i PDC (oczywiście wcześniej dodałem je do FA /VO ale zmieniam w FA też akumulator na wiekszy to przekodowałem do sreii więcej modułów)

i to wystarczyło, podłączyłem iste, to ista widzi radio i moduł GW ale w planie aktualizacji nie uwzględnione zostały te moduły do programowania.

Ale powiem Ci że jak by mnie ktoś wcześniej zapytał czy mając e90 model przedliftowy na linii K i zakładając nowsze z 2008 roku na linii D-can to odradził bym mu

a tu sam sie zdziwiłem że tak wszystko dobrze współpracuje tylko obcięło mu trochę funkcji bluetooth i USB ale ich fizycznie nie ma więc nie ma się co dziwić

można by dodać je do FA/VO ale po co i tak nie będą działać, zostało tylko AUX

Moduł GW jest razem z radiem powinno się do niego dokupić złącze światłowodu i można normalnie programować, tylko nie istą ale winkfpt bez problemów przez most

Co do isty to uznała moduł PDC do wymiany a jest fizycznie sprawny nawet żadnych błędów nie miał, być może mając moduł GW jest inny sterownik PDC a ja dopisałem do FA/VO radio professional więc czytając z FA uznała nieprawidłowy moduł.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
To ja mam pytanie laika .... czy radia professional występują w wersji USB Bluetooth i bez ? czy jet to kwestia dodatkowego doposażenia ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W wersji po lifcie były 2 rodzaje z usb oraz BT lub bez BT.
Krzysztof
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Chyba od 2010r byly z bt, ja mialem z polowy 2011...
Krzysztof
Opublikowano

Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale znalazłem w dobrej cenie na allegro :) i kupiłem nr częsci 9343198 moje auto to P449037, wg realoem powinno pasować.. ale chgw...

Bym był wdzięczny gdyby mi ktoś wyjaśnił co mi jeszcze potrzeba aby BT i USB działało (po za gniazdkiem w podłokietniku)

Opublikowano
  • Członkowie klubu

W przypadku tego radia, konieczny będzie moduł MULF lub COMBOX Media.

Kupiłeś wersję bez zintegrowanego BT i USB ale za to ma MOST, który będziesz mógł wykorzystać do podłączenia MULF'a lub COMBOX'a.

Opublikowano

Nie programowałem tylko Tool32 zmiana vin i ncs kodowanie do serii RAD2 i PDC (oczywiście wcześniej dodałem je do FA /VO ale zmieniam w FA też akumulator na wiekszy to przekodowałem do sreii więcej modułów)

i to wystarczyło, podłączyłem iste, to ista widzi radio i moduł GW ale w planie aktualizacji nie uwzględnione zostały te moduły do programowania.

Ale powiem Ci że jak by mnie ktoś wcześniej zapytał czy mając e90 model przedliftowy na linii K i zakładając nowsze z 2008 roku na linii D-can to odradził bym mu

a tu sam sie zdziwiłem że tak wszystko dobrze współpracuje tylko obcięło mu trochę funkcji bluetooth i USB ale ich fizycznie nie ma więc nie ma się co dziwić

można by dodać je do FA/VO ale po co i tak nie będą działać, zostało tylko AUX

Moduł GW jest razem z radiem powinno się do niego dokupić złącze światłowodu i można normalnie programować, tylko nie istą ale winkfpt bez problemów przez most

Co do isty to uznała moduł PDC do wymiany a jest fizycznie sprawny nawet żadnych błędów nie miał, być może mając moduł GW jest inny sterownik PDC a ja dopisałem do FA/VO radio professional więc czytając z FA uznała nieprawidłowy moduł.

Dzisiaj zaprogramowałem to radio ....po obd. Jakieś 40-50 minut