Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas skręcania kierownicą na postoju lub przy małych prędkościach do 20km/h z kierownicy dochodzi irytujący dźwięk skrzypienia ,coś w stylu jakby guma tarła o gumę czy coś w tym stylu. Nie jest on mega głośny ale przy normalnych obrotach wyraźnie słyszalny- wie ktoś co to może być i jak to usunąć?

Dodam jeszcze że skrzypienie zalezy też od temperatury np. jak ruszam teraz na zimnym to za bardzo tego nie slychać a jak auto złapietemperature, nagrzeje sie w srodku itp. to kierownica zaczyna skrzypieć :mad2:

Opublikowano
Miałem kiedyś tak w e39. Z tym że, jak było zimno na postoju i przy wolnej jeździe mocno skrzypialo, a po nabraniu temperatury trochę lżej. Winowajcą były łożyska amortyzatorów.
Opublikowano
Mogę potwierdzić, miałem tak w e46 w lato nic a jak było poniżej 0℃ to zaczynało skrzypiec, z tym że ewidentnie było to słychać gdzieś z przodu a nie na kierownicy. Sprawdź kolego dokładnie może u Ciebie jest to samo :roll:
Opublikowano

W moim aucie i u kumpla (e90) jest to samo. Winna temu jest guma - ocieranie o nią. Kumpel rozwiązał temat smarując gumę smarem silikonowym.

Jak dokładnie to zrobił nie jestem w tej chwili napisać ale zamierzam uczynić to samo jak się cieplej zrobi. Założę temat i opiszę knoł hał ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem to samo, poszukałem i znalazłem na forum!

Musisz odkręcić (pod nogami kierowcy)Oslone a później ten mamy plastik co ostania kolumnę kierownicza na samym dole i tam posmarować czy popsikac czymś...

Nie zajmie to dużo czasu a rezultat murowany :D

Opublikowano
Miałem to samo, poszukałem i znalazłem na forum!

Musisz odkręcić (pod nogami kierowcy)Oslone a później ten mamy plastik co ostania kolumnę kierownicza na samym dole i tam posmarować czy popsikac czymś...

Nie zajmie to dużo czasu a rezultat murowany :D

Podzielam - robiłem i uspokoiło mi się na długo, ale gdy przyszły mrozy i wilgotność gwałtowanie spadła, to skrzypienie wracało z częstotliwością wprost proporcjonalną do tempa w jakim wysychała i pękała mi skóra na kostkach :lol: . Na gumy tłuste smarowidło, a na łapy krem neutrogena :lol: .