Skocz do zawartości

Panowie i Panie prosba o opinie. e90 320i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Moja bunia od dluzszego czasu pokazuje mi na kompie spalanie srednie 12-12,7 litra....

Pytanie brzmi czy cos szwankuje czy moja 2 litrowa benzyna serio pali 12 litrow?

Auto jezdzi dobrze, nie mam problemow z odpalaniem czasem buja na wolnych i nawet czasem zgasnie, ale to chyba przypadlosc silnika....

Czy cos moze jest na wykonczeniu i temu taki raport ze spalania?

Co moge sprawdzic albo wymienic zeby zmniejszyc zuzcycie?

Jezdze do pracy....5 kilometrow trip rano i wieczorem, okazyjnie za miasto, mieszkam w malym miasteczku ledwo 250 tys, ale ruch dopsc duzy.

NIe szaleje juz(jak mialem 328 to bylo ostro teraz spokojnie rodzinne auto), moja prtosba brzmi czy taka sytuacja i spalanie to norma? Mam raczej

normalan @noge@ czasem zakrece do 5-6k ale raczej spokojnie rozgrzewam autko max 3k i zadno przekraczam 4k....

NIe wiem czy mam problem z autem czy komp klamie czy moze jeszce cos....

jak ktos moze niech pomoze stawiam flaszke jak mieszka w Angli:-) I zapraszam na parapetowe jak ktos z okolic Peterborough :)

Dzieki i pozdro!

Opublikowano
  • Członkowie klubu

przy tak krótkich przelotach w/g to norma, jak pojedziesz w trasę to spadnie.

jeśli chodzi o gasnięcie i bujanie to nie jest normalne chyba, że w Si.

jedz od mechanika, podłącz kompa, zobacz co bedzie, poczytaj posty o dbaniu o bmw , zaraz banda domorosłych mechników i wróżbitów z forum napisze ci żebys wymienił pół auta :mrgreen:

sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55
Opublikowano
Tradycyjnie zacznij od sprawdzenia temperatury silnika w ukryty menu, może termostaty padły.
http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
Opublikowano
a jak wgl sie sprawdza tą temperature w ukrytym menu ?
Opublikowano
  • Członkowie klubu

:search:

sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55
Opublikowano

Kolego możesz sobie sprawdzić na przykład tak jak w tym radiu :cool2: http://www.ebay.co.uk/itm/ES9790EN-Pure-Android-4-2-2-Car-DVD-Player-GPS-OBD-Radio-BMW-3er-E90-E91-E92-E93-/321528062330?pt=UK_In_Car_Technology&hash=item4adc90e17a , odpowiedni program który tam znajdziesz to TORQUE do tego dokupisz takie jak jest na zdjęciu urządzenie obd2 ELM 327 -- i cieszysz się z temperatury widocznej na Twoim nowym radiu ;) . Oczywiście jest jeszcze inne rozwiązanie tańsze które znajdziesz tu na forum :cool2:

Opublikowano

Opublikowano

Co do gaśnięcia sprawdź uszczelki na elektrozaworach vanosa. Mi wcześniej obroty falowały po zatrzymaniu się, jak wymieniłem te uszczelki kłopot minął.

http://s3.ifotos.pl/img/555jpg_wpqeanq.jpg

Teraz po wymianie uszczelniaczy zaworowych (chyba standard w tym silniku) mam błąd vanosa 2A88 a po zamianie elektrozaworów 2A83 więc pewnie któryś muszę wymienić albo przeczyścić.

A i podłącz kompa żeby sprawdzić błędy.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za odpowiedzi.

Na kompie zero bledow.

Sklanialbym sie ku tym zaworom Vanosa, autko jezdzi odpala wsszystki smiga, jedynie czasem na postoju jak sie zatrzymam buja albo potrafi zgasnac, i mam wrazenie ze ta diagnoza jest najbardziej trafna.

Zasadniczo nie martwi mnie takie spalanie bo jest co pchac dla tego silnika.

Co do termostatow, Ile niby mam w silniku?

Z tego co sie orientuje to mam tylko jeden termostat/...... tonie dizel!?? Czy sie myle?

Jak sie dobrtac do elektrozaworow i czy dostane uszczelki na wymiane bez problemow?(Mieszkam w Angli).

Dzieki pozdro

Opublikowano
Opublikowano
  • Autor

Dzieki za filmik!

Gdzie kupic uszczelki? Tzn dostane w bmw serwisie?

Opublikowano

przeczytaj ostatni post który napisałem w tym temacie: viewtopic.php?f=70&t=252029&start=90

Miałem przytkany elektrozawór i falowanie obrotów. Wyczyściłem oba i od razu lepiej :) ale miałem błędy w Inpie (teraz już nie)

i ja zapytam o coś :)

jaka powinna być temp w inpie rozgrzanego silnika? razem z błędami pokazywało że temp była 108,75 stopni a w innym przypadku 4,5 stopni C

Czym czytasz błędy? uszczelki na pewno w serwisie bmw, w Polsce to i w intercarsie są.

Opublikowano
  • Autor

Hej,

Sprawdzxalem INPA i Disem nie bylonic.

Rok temu pokzalo mi blad valvetronic motor, ale skasowalem i zaadaptowalem i nie wrocil blad.

Pozatym to tak banalna operacja ze to zrobie na dniach, musze podjechac do serwisu po uszzcelki i do dziela:)

A moze ktos podpowie jaki spray kup[ic do czyszczenia oleju?:)

Opublikowano
Najlepiej taki ze sporym ciśnieniem. Ja użyłem tzw. "Zmywacza uniwersalnego" na opakowaniu którego była ilustracja hamulców. Potem porządnie ciśnieniem ze sprężarki a na końcu kąpiel w oleju silnikowym żeby zmyć resztki tych "zmywaczy".
Opublikowano
Dzieki za filmik!

Gdzie kupic uszczelki? Tzn dostane w bmw serwisie?

Spokojnie kupisz coś ok 26zł chyba kpl ja to robiłem w tym roku i kupowałem od ręki w serwisie bmw https://www.bmwautoparts.net/pl/katalog/czesci/11_3296/0/48481/L/0/2005/09 tu jest jeszcze taniej ale koszta przesyłki :mad2:

Opublikowano
Spray - bmw brake cleaner. Najlepszy wg mnie.
Raz BMW, zawsze BMW.