Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Moze ktos wie czego to moze byc wina : taki dzwiek(lekki klekot) jest tylko gdy samochod jest cieply , na zimnym jest ok:

znalazlem na yt identyczny problem :

https://www.youtube.com/watch?v=ILJDLOeKSrI

Najbardziej slychac jak sie podejdzie do przedniego prawego kola po stronie pasazera. Silnik chodzi perfekcyjnie czy to cieply czy zimny.Na filmiku silnik bez vanosa wiec vanos raczej odpada.

Edytowane przez maciej123
Opublikowano

Myślę, że większość ci to napisze ....

Vanos - bolączka tych silników :(

Opublikowano
ale identyczny efekt jest na video - tam nie ma vanosa ;] Zreszta vanos slychac na zimnym i na cieplym. Nastepna sprawa to ze vanosa slychac bardziej z przodu ,a u mnie tak jak na filmiku - z boku po prawej stronie, bardziej na dole. Panewki to tez nie sa bo by byl duzo bardziej metaliczny odglos. Gdzies znalazlem ,ze to moga byc swiece ,ale to chyba by bylo slychac po stronie kierowcy ? Niby na kompie pokazalo mi ze jest blad sondy lambda ,ale czy to moze miec jakies znaczenie tutaj ?
Opublikowano
Zobacz tez do rozrządu moze ślizg albo napinacz sie rozsypal. Ale mi sie wydaje , i tak ze to vanos jak słychać tylko na ciepłym silniku. I nie prawda ze vanos słychać na zimnym i ciepłym silniku, jak już całkiem sa zużyte to słychać na zimnym a pierwsze objawy usłyszysz tylko na rozgrzanym silniku. Bo uszczelniacze sa ciepłe i olej rzadki i wtedy "klepią" vanosy.
Opublikowano
Myslalem o slizgu albo napinaczu . Ile mechanik moze zawolac za wymiane slizgu albo napinacza ? nie chodzi mi o aso. Z vanosami nie bede sie spieral choc mysle ze vanosa slychac bardziej z przodu jak stoimy przed samochodem a dzwiek u mnie glownie jest z dolu silnika, bardziej z boku.
Opublikowano
Zgadza sie , film nie jest moj ale klekot jest identyczny i nawet z tej samej strony slychac. Silnik chodzi praktycznie idealnie , jest pelna moc , nie dlawi sie itp. hmm szlanki ? czy szklanek przypadkiem nie slychac z przodu glownie ? Jak otworze maske to praktycznie nic nie slychac cykania. Znalazlem przypadki cykania glownie przy prawym kole i w jednym przypadku byla to swieca do wymiany a w drugim sonda lambda . U mnie wyswietlalo ostatnio na kompie blad sondy lambda . Moze to to ?
Opublikowano
ciekawy trop ;) rorrzad slyszalem kiedys w e38 w silniku v8 i dzwiek byl slyszalny z przodu samochodu a u mnie dzwiek glownie slychac przy prawym kole jak sie pochyle :D Jak otworze maske to prawie nic nie slychac ;/ . Moze katalizator ? Odnosnie rozrzadu w v8 to widze ze do tego co dales w linku jeszcze trzeba doliczyc regeneracje vanosow czyli jakies 600 zl . Ile mechanik moze zawolac za robocizne w v8 za caly rozrzad ? 2000 zl ? wicej ?
Opublikowano

co do rozrządu .....

-VANOS X2 NIECH BĘDZIE 650 zł REGENERACJA Z PRZESYŁKĄ

-ŁAŃCUCH ROZRZĄDU 357 zł LUB 280 zł FEBI -NIGDY RUVIL

-SZYNA ZWROTNA 356 zł

-SZYNA PROWADZĄCA 119 zł

-SZYNA NAPINAJĄCA 289 zł

-USZCZELKI DOLNEJ OBUDOWY 61 zł X2

-USZCZELKi GÓRNEJ OBUDOWY 64 zł

-KOŁNIERZE USZCZELNIAJĄCE 27 zł X2

-SIMERING WAŁU 32 ZŁ -CORTECO

-USZCZELKI POKRYW ZAWORÓW 84 zł X2 -VICTOR REINZ

i tak na dobrą sprawę to powinno się wymienić napinacz rozrządu 224 zł i koło łańcuchowe 357 zł

Mi wyszło 1561 zł lub 1484 zł + 224 zł+ 357 zł + regeneracja vanosów.

2065 zł + 650 zł +robota- 1300 zł ?

ja bym to tak widział.....

A może i faktycznie u ciebie jest coś innego.....rozlatujący się katalizator ????? nieeee .... nie widzę tego

Opublikowano
Co do Vanosów to w innej kategorii chyba seria 5 ktoś naprawiał vanosy i nie za 650zł ;) uszczelniacze sam kupisz koszt jak sie dowiadywałem to 285zł na 2 vanosy a w m62 nie psuje się nic innego tylko uszczelniacze i wtedy słychać stukanie wszędzie wymienią ci te uszczelniacze i zaprasują ponownie. Popytaj tam gdzie mają jakieś prasy do zaciskania. http://www.klinika-bmw.pl/feat/regeneracja-vanosow-naprawa-vanosow-regeneracja-vanosa-m62-e39-e53-x5-540i-4-4-e38/
Opublikowano
moze i klinika bmw jest dobra ,ale ceny za regeneracje vanosow troche za wysokie . Odnosnie vanosow to przy tym problemie podczas dodawania gazu tez powinien byc taki... warkot . U mnie przy dodaniu gazu na P efekt tykania , lekiego klekotu znika :/ za 600 zl do m62 widzialem kilka ofert ,czy to na allegro czy nawet tuaj na forum ktos robil. Mam na mysli 600 zl za dwie sztuki vanosow. w aso za nowe trzeba zaplacic chyba 2200 zl za sztuke :D
  • 2 lata później...
Opublikowano

Pany - trochę odgrzeję kotleta, m62b44 bez vanosa, motor po remoncie, nowy rozrzad, łańcuchy, wszytakie ślizgi, uszczelki, swiece, odma itd. słyszalne cykanie prawa strona od spodu, poniżej video:

co to moze być? przebieg udukomentowane 250 tys.

http://images69.fotosik.pl/527/fc8157997e792cbc.jpg
Opublikowano
Pany - trochę odgrzeję kotleta, m62b44 bez vanosa, motor po remoncie, nowy rozrzad, łańcuchy, wszytakie ślizgi, uszczelki, swiece, odma itd. słyszalne cykanie prawa strona od spodu, poniżej video:

Tzw cykanie jest bardzo ciche. Masz tak od dłuższego czasu czy sporadycznie bądź jednorazowo po dłuższym postoju?

Opublikowano

Ja tam nic nie słyszę, posłuchaj dźwięku jakiegokolwiek M62 z vanosami to Ci przejdzie :lol:

Opublikowano

auto jest tydzien po remoncie. nie ma znaczenia dlugosc postoju.

@scarab

mialem juz całkowitą wczesniej ciszę, stad frustracja, ze po remoncie slychac cykanie. zdrowe m62 z tak niskim przebiegiem chodzi jak zegarek. kompresja 14 bar na wszystkich garach :)

http://images69.fotosik.pl/527/fc8157997e792cbc.jpg
Opublikowano

to cykanie maja m62 i m62tu jak sie nachylisz do nadkola , Tez to mam od ponad trzech lat jak mam auto i nie jest to zwiazane ani z vanosem ani z rozrzadem.Tutaj masz poradnik ,wystarczy zmienic termostat i obnizyc temperature i problem znika , ogolnie zadna usterka ale jak ktos chce to mozna sie w to pobawic:

Ogolnie odglos nie jest tak donosny jak na filmie i przy nachyleniu do nadkola glownie slychac cykanie