Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

witam.

napisze dokladnie jak u mnie bylo.

komp pokazywal blad trzech swiec, wymienilem wszystkie i po wymianie zadnych bledow. nastepnego dnia rano auto przez 5sek telepotalo i obroty falowaly. pojechalem i wymienilem sterownik swiec. nastepny ranek przed praca ,,banan na twarzy,, cisza i obroty bez falowania. czyli padniety sterownik nie zawsze wywala blad. co do spalania mi teraz w te temperatury co mamy 9,6 litra .

Opublikowano
Po wymianie sterownika wszystko wróciło do normy :cool2: Ale sama wymiana jeśli chodzi o dostęp - dramat.
Opublikowano

Panowie co prawda dziś nie było jakieś fest mrozu może z -2 (nie sugerujcie się pokazywanie temperatury w samochodzie on ciulo o 2-4 stopnie)ale mam głupie pytanie czy mój samochód odpala normlanie ? bo może sam już schozuje czasem pokaże się logo świec żarowych tak jak wspomniałem świece nówki ale sam stwrownik nie wiem czy dobry bo nie pokazywał walniętych 3 świec a były zepsute.

Mam prośbę może ktoś wrzucić film jak jego pali samochód chodzi mi o egzemplarz z dobrym sterownikiem i świecami.

Opublikowano
moj bez sterownika palił do -18'C ale jak bylem 2 lata temu na polnocnym wschodzie to garaz wlasciciela hotelu oratowal mi dupe bo bylo -34'C wrocilem do domu zrobilem sterownik + swiece i -30 zero problemow
Opublikowano
Wrzućcie swoje filmiki, gdy na dworze będzie po -10. Wtedy wyjdzie szydło z worka.

Racja i tak też uczynię tylko od 2 lat taki temperatur trudno zastać naszczeście :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Wymieniłem w zeszłym roku świece, sterownik zregenerowałem u Rogera. Jednak przy rannym odpaleniu dalej telepie silnikiem. Miał ktoś taki przypadek? Pozdrawiam
BMW ----> Bandżo Może Wszystko
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam. Wymieniłem w zeszłym roku świece, sterownik zregenerowałem u Rogera. Jednak przy rannym odpaleniu dalej telepie silnikiem. Miał ktoś taki przypadek? Pozdrawiam

POdepij kompa wielce mozliwe ze sterownik po regeneracji padl.Ale tego sie dowiemy jak sprawdzisz kompa.

Opublikowano

U mnie też telepie przy odpalaniu i nawet jak przejadę 2 km to czasem bujnie autem, dopiero jak auto osiągnie ponad 50 - 60 C to objawy całkowicie ustają. Mam tak już od 2 lat, a że problem się nasila (wcześniej trzeba było minusowych temperatur a teraz nawet przy +8) postanowiłem się za to zabrać. Żadnych błędów nie ma, auto pali od kopa nawet przy -10, więc zakładam że to nie wina świec/sterownika, gdyż jak silnik ma 20-40C to nie powinno to mieć wpływu.

Dzisiaj rano temperatura zacna (-10) to poszedłem z kompem do auta zobaczyć korekty na zimnym przy odpaleniu. Na jednym +2,5 ale po 10-15 sekundach wszystkie wtryski już poniżej +1 a autem dalej czasem telepie (widać też na obrotomierzu jak obroty podnoszą się i opadają). Pochodziłem w INPA zobaczyć inne parametry i co mi się rzuciło w oczy to skoki ciśnienia na szynie CR. Zadane jest około 280 Bar, a u mnie waha od 230 Bar do 310 Bar. Może ktoś u siebie sprawdzić jak u niego na zimnym zachowuje się to ciśnienie? Czy powinno trzymać dokładnie zadane przez komputer ciśnienie +- kilka Bar. Jak dla mnie odchyłka o prawie 100 Bar to bardzo dużo. Będę dalej to diagnozował ale może ktoś u siebie jest w stanie zerknąć jak to wygląda. Znalazłem film na necie to u gościa jak było 350 Bar zadane to mierzone tez takie jak przyspawane do zadanego.

PS. Czy ewentualnie uwalony sterownik świec może dawać w/w objawy :?:

Opublikowano

Właśnie wracam z auta. U mnie za falowanie obrotów prawdopodobnie odpowiada czujnik ciśnienia na listwie CR. Po jego odpięciu auto chodzi równo, obroty nie skaczą, nie buja budą. Komputer zamiast danych z czujnika emuluje takie jakie mają być i jest ok. Oczywiście mój przypadek różni się od Waszych tym, że u mnie falowanie nie przechodziło po kilku kilkunastu sekundach tylko po osiągnięciu określonej temperatury przez silnik. Im było zimniej tym gorzej. Filmik poniżej:

Zawsze to jakiś trop dla osób, które sprawdziły sterownik świec, świece a problem nie zniknął....

W przyszłym tygodniu nabędę ten czujnik wymienię i podzielę się informacją czy problem został definitywnie rozwiązany.

Opublikowano

Jak ściągniesz osłonę silnika to zobaczysz listwę CR (aluminiowa lub metalowa rura) w kolorze srebrnym od której odchodzą metalowe przewody do wtrysków. Na jednym końcu tej rurki od strony chłodnic znajduje się czujnik ciśnienia na listwie CR a na drugim zawór regulujący (ten można zobaczyć po zdemontowaniu obudowy filtra kabinowego). Do tego czujnika jest normalna wtyczka którą można odpiąć - po rozłączeniu pokaże się na desce rozdzielczej błąd silnika ale auto normalnie odpali.Po ponownym podpięciu błąd zniknie. Numer 3 na schemacie:

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=VU51&mospid=50501&btnr=13_1226&hg=13&fg=15

Generalnie czujnik wraz z zaworem regulującym odpowiadają za prawidłowe ciśnienie na listwie a co za tym idzie prawidłowe ciśnienie wtrysku i tym samym dawki paliwa do komory spalania. Czujnik zbiera informacje o ciśnieniu i i na tej podstawie komputer steruje otwarciem lub zamknięciem zaworu regulacji ciśnienia po drugiej stronie listwy Jeśli tak jak u mnie czujnik pokazuje głupoty to komputer nie może prawidłowo wyregulować ciśnienia i dawki wtrysków są nieprawidłowe. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi

Opublikowano
Można oczywiście kupić ten czujnik w ASO ale cena ponad 500 zł mnie nie przekonuje... Pójdę najpierw spytać u mechanika który mi robił rozrząd - ma jakieś padłe silniki N47 i być może będzie miał ten czujnik w cenie 100-200 zł. Jak nie będzie u niego to zostaje Allegro z jakąś opcją z gwarancją rozruchową.
Opublikowano
Koledzy ani jednego błędu u mnie nie pokazuje. Jutro postaram się wrzucić film z uruchomienia silnika.
BMW ----> Bandżo Może Wszystko