Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czym zabezpieczacie podnośnik? Trochę poczytałem, że lubią się ześlizgiwać, a cegły to chyba zły pomysł (kruche i mogą uszkodzić blache).
Opublikowano
Czym zabezpieczacie podnośnik? Trochę poczytałem, że lubią się ześlizgiwać, a cegły to chyba zły pomysł (kruche i mogą uszkodzić blache).

Ja osobiście podkładam odkręcone kolo - ma duza powierzchnie wiec raczej nic nie powinno sie pokrzywić jak by co. Choć osobiście nie zauważyłem żeby podnośnik miał tendencje do ześlizgiwania się. Cegiel bym raczej nie polecal :nienie:

Tez niedawno wyminialem żarówki ringów. Kupilem LED Markery z allegro (LED MARKER BMW E90/E91 RINGI - 6W - komplet za 135 zl), choc przez chwile myslalem o oryginalnych z ASO. Wybralem 6W zeby byly zblizone do oryginalnyych ( 5.5W ). Po wymianie stwierdzilem ze barwa biala bardziej mi odpowiada niz zolta a i nowe swieca zauwazalnie mocniej. Co do wymiany - na youtube sa filmiki jak to zrobic krok po kroku. Mi zajelo okolo godziny z czego 45 min pierwsza a 15 min druga :)

Opublikowano

Dobra, wymieniłem. Zajęło mi to 3 godziny z czego prawe tylko 40 min "wprawa" :D .

Do wykręcenia jest 5 śrub w nadkolu i 6 od dołu + 1 kołek.

Auto podniosłem na żabie, pomiędzy żabą, a miejscem do lewarka dałem drewniany klocek o grubości +/-1 0,5 cm, odcisnęły się tylko zęby

Dodatkowo podparłem "wieżą" z drewnianych palików., ale wszystko siedziało na żabie (nie opadło nawet o 0,5 cm, kupiona za 100 zł w Norauto :D )

Potrzebna jest nasada 8 i 10, płaski do kołka i torx t15 i jeszcze użyłem klucza dynamo ustawionego na 120.

Ogólnie po wyjęciu oprawki nie bawiłem się w cięcie nożykiem czy coś, zgrzany plastik "wywierciłem" ostrożnie wkrętarką i wyjąłem żarówkę, wsadzona H10W Bosha (dwie 33,31 zł).

Potem kropelka i luzik.

Co ciekawe to lewa była przepalona, a prawa po wyjęciu żarówki była osmolona, brak było drucika pośrodku, a świeciła :|

Jestem zadowolony, robota prosta, a w Aso zażyczyli sobie ok. 500 zł, a "po taniości" w u innej marki 350 zł :mrgreen:

Jak się przepalą to montuję białe markery :mrgreen:

Opublikowano

Tez niedawno wyminialem żarówki ringów. Kupilem LED Markery z allegro (LED MARKER BMW E90/E91 RINGI - 6W - komplet za 135 zl), choc przez chwile myslalem o oryginalnych z ASO. Wybralem 6W zeby byly zblizone do oryginalnyych ( 5.5W ).

Oryginalnie (przynajmniej u mnie) były żarówki Philips 12082 12V 10W (dziś rozmontowałem oprawkę, która leżała na półce - 100% pewności).

Opublikowano

Żarówki to H10W 12V , dopiero dzis wymieniłem drugą strone, chciałem to zrobić od strony maski, ale jak tylko śrubokręt wypadł mi z ręki i spadł na dolną osłone silnika od razu wyleczyłem się z tego pomysłu :?

Dodam tylko jako ciekawostke, ze w M-pasztecie nadkole jest troche inne jak na jutuowych filmikach i wystarczy skrecić koło na maxa do zewnątrz żeby je zdemontować :)

Opublikowano
Ja kupilem te: http://allegro.pl/zarowki-led-markery-bmw-e90-e91-ringi-6w-i4846362362.html miesiac temu i poki co sie nie przepalily. Sporo tansze a po zdjeciach wydaje sie ze to ten sam produkt - tez 6W.

Co do tych to ciezko stwierdzic bo mam 2 rodzaje takich jak twoje i maja rozne plytki w srodku a z zewnatrz wygladaja tak samo... Dziwne jest ze jedne przyszly do mnie w ladnym pudelku i byly drozsze z czego jedna dzialala prwidlowa a kolejna zaklucala fale radiowe DAB , kupilem kolejny zestaw taki sam (tanszy) przyszly bez opakowania i obie zaklucaja fale radiowe DAB... puszczaja jakis sygnal na mase :duh:

A sama barwa i moc jak dla mnie idealna.... zastanawiam sie czy moge ominac cala plytke (canbus) by diody swiecily i wykodowac je z sprawdzania przez komputer.. taki ogolny mam plan lub powrot do ORI

Opublikowano

Nawet nie wiedzialem ze moga zaklocac fale radiowe. U mnie zadnych objawow poki co nie zauwazylem. Gdybym wiedzial to pewnie bym sie na nie nie zdecydowal.

Wrzucisz jakąś fote żeby zobaczyć jak świecą ?

Zdjecie wrzuce w weekend.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wrzucisz jakąś fote żeby zobaczyć jak świecą ?

Trochę z opóźnieniem ale jest zdjęcie (było w miarę słonecznie, słońce świeciło z lewej strony dlatego wygląda jakby markery nie świeciły równo, zdjęcie robiłem telefonem, maska jest otworzona - pisze zeby ktos mi nie zarzucił że jest źle spasowana :mrgreen: ).

http://i59.tinypic.com/2ls864w.jpg

Opublikowano
ez sie tego nie spodziewalem ale fale FM np mi nie zaklucaly jedynie fale cyfrowe DAB+

Ja mam h8 ledowe. Założyłem radio (stare -walnięty wyświetlacz) -działa bezbłędnie do momentu włączenia ringów... Fm nie da się posłuchać.