Skocz do zawartości

E39 vs E38 --------------- ON vs PB ........... ZAKUP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panie i Panowie, Panowie i Panie !!!

Wpierw a propos regulaminu:

1) Uzywalem "szukajki" i duzo znalazlem

2) Celowo zakladam nowy topic

3) Podyskutujmy...... Pomozecie??

Ok.... :wink:

Planuje zakup auta rodzinnego, oczywiście BMW, jako trzecie BeeMWu w rodzinie.

Kryteria:

- od 1999 roku

- automat

- Navi z TV

- skóry

- jeden właściciel i najlepiej książka serwisowa

Cena: do 50 000zł

Przegladam mobile, autoscouta, allegro, tradera, gratke i juz sam nie wiem. A moj ojciec to normalnie pada z krzesła....

Doszlismy do wniosku, ze najlepiej bedzie kupic diesla, bo Pb trzeba bedzie zagazowac...

Padło więc na M57.....3.0d

I teraz: wyczytałem, ze padają wtryski... koszty koszty

Moze to "lepiej" niz 6tys zł na LPG i katowac piękny silniczek??

Jesli chodzi o nadwozie, to chyba E39 bedzie lepsze... E38 zbyt mułowate.. a moze sie myle?? Zapewne ciezsze i wiecej spali...

Piszcie co wiecie i co myslicie... help :P

Edytowane przez Prezes_

pozdrawiam

Prezes

Moja flota: •Czarna & •eMka & •Kalinka & •Malutka

Opublikowano
Planuje zakup auta rodzinnego...Jesli chodzi o nadwozie, to chyba E39 bedzie lepsze... E38 zbyt mułowate...

Jeśli rodzinne to tylko kombi (touring), a jeśli kombi to E39 bo jak nam wszystkim wiadomo E38 jako kombi nie występuje.

Naturalnie jako diesel. :mrgreen:

Tak to widze... :wink:

Moze to "lepiej" niz 6tys zł na LPG i katowac piękny silniczek??

Tylko nie gaz!!!

Bayerische Motoren Werke... i tak trzymac!!!

http://img435.imageshack.us/img435/930/fv3df.png

Opublikowano

Jesli moge wrzucic swoje 0,03 PLN to moj wybor padlby na 730d, jesli chodzi o silnik nie bal bym sie, bo napewno znajdziesz w granicy 50 kPLN auto z udokumentowana przeszloscia, oryginalna ksiazka serwisowa i mysle, ze przy tym roczniku nawet z pierwszej reki :wink:

Jak by mnie bylo stac na 730d to napewno nie zastanowil bym sie nawet przez chwilke nad 5er, w ktorym z takim wypasem moze byc nieco trudniej.

Tyle ode mnie :)

Opublikowano
Mój typ to e38 4,4 +Prins. Nie mam innej opcji. E38 wcale nie są mułowate :P a dodatkowo dużo lepiej wyposażone !
Opublikowano

E38 czy E39 mmmmmm??

Co byś nie kupił i tak będzie :cool2:

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
Mój typ to e38 4,4 +Prins. Nie mam innej opcji. E38 wcale nie są mułowate :P a dodatkowo dużo lepiej wyposażone !

mowilem o 730dA jako o mule...

Panowie, to ze oba auta beda OK to ja wiem. Tylko niech mnie ktos konstruktywnei przedkona do M62 lub do M57. Dlaczego ten a nie inny??

Te wtryski to legenda (diesel)?? Kurcze, mam gaz w dwoch beemach i szkoda mi do takiej fury.

Piszcie konstruktywnie, bym mogl poszerzyc swoją wiedzę.

:modlitwa: :modlitwa: :wink: :wink:

Ale z gory dziękuję :modlitwa: :modlitwa: :cool2:

pozdrawiam

Prezes

Opublikowano

A co powiedziałbyś o takiej opcji :?:

http://www.mobile.de/cgi-bin/da.pl?bereich=pkw&sr_qual=GN&top=16&id=11111111206981084

Napewno nie będzie mułem i zagazowywać nie trzeba. Chyba, że w przyszłości zdecydujesz się na gaz ziemny :) Ale to raczej inwestycja, która się nie zwróci. Poza tym to prawda, że szkoda zagazowywać takie autko.

Lub taka żółta, szybka ciężarówka :D

http://www.mobile.de/cgi-bin/da.pl?bereich=pkw&sr_qual=GN&top=26&id=11111111187900333

Opublikowano
740 nie znjadziesz manuala a w 540 naturalnie tak

Chyba masz małe braki w swojej wiedzy :) E38 740 oczywiście była w manualu i to 6 biegowym. Ale po co komu manual w takim aucie?

Opublikowano
740i była w manualu 6 biegowym. Jeździłem. Nie polecam takiego rozwiązania, komu chce się machać wajchą w takiej limuzynie. Natomiast 740d było tylko w automacie. W dodatku ten model jest naogół bardzo bogato wyposażony i ten moment :modlitwa: jak w ciągniku siodłowym :twisted2: Co do sylwetki, to E38 wydaje mi się ładniejsza, bardziej smukła i elegancka. Jeżeli stać Cię na 740d to wybór jest jeden :cool2:
Opublikowano
polecam e38, typowa bryla limuzyny, bardziej dostojna

przyznam, ze ku temu sie sklaniam :wink:

ale to bedzie pewnie 730d.... chyba, ze trafie ladna 740d...

...i opcjonalnie 530d...ehhh..

dlatego interesują mnie głównie wypowiedzi na temat eksploatacji tych silników... :)

pozdrawiam

Prezes

Opublikowano

Masz 750 post to kup 750 z gazem :wink:

A na powaznie to ja bym tez wolal 7, 3.0d powinien sobie z nim radzic w miare dobrze jak zdaje sie tata NIKI'ego ma X5 3.0d i ponoc nie jest mulem.

Opublikowano
to auto prawdopodobnie nie bedzie jezdzilo az tak duzo, wiec szkoda mi gazowac V8... a bez LPG to ja nie chce....byc uzależniony... :?

jeżeli nie jezdzisz dużo to pomyśl nad ekonomicznym R6 -M54, bez gazu, wszak małe przebiegi powodują, ze w wielu przypadkach taniej (a na pewno przyjemniej) będzie jezdzić benz. , niż dieslem.

loco

'08 530iA touring xdrive; '05 118iA; '04 F650GS Dakar

['05 325i touring; '91 325i touring; '90 318iA; '01 320td; '01 530iA touring; '00 525i; '97 523i; '95 525i touring; '90 318is; '85 320i]

Opublikowano
to auto prawdopodobnie nie bedzie jezdzilo az tak duzo, wiec szkoda mi gazowac V8... a bez LPG to ja nie chce....byc uzależniony... :?

jeżeli nie jezdzisz dużo to pomyśl nad ekonomicznym R6 -M54, bez gazu, wszak małe przebiegi powodują, ze w wielu przypadkach taniej (a na pewno przyjemniej) będzie jezdzić benz. , niż dieslem.

a m54 to jaki masz na mysli??

no wlasnie diesel w trasie spali mi 7-8 a benzyna 10-11... a moze wiecej.

w miescie diesel 10-12 a benzyna 13-20(raczej minimum 735jesil Pb)

a teraz co powiesz??

pozdrawiam

Prezes

Opublikowano

730d to jest tragedia

ponad sekunde dluzej przyspiesza do 100 no i powyzej jest juz duzo gorzej

nawet 740dA z swoimi 2 turbinami ma gorsze o 0,2 sekundy przyspieszenie do 100 od 530dA ...

poza tym diesel w 7 ? porażka ...

kazdy szanujacy sie milosnik marki powinien wiedziec ze w serii 7 musi byc benzyna minim. 4,4 litra a najlepiej więcej ... (model 760 iL rullz)

oczywiście gaz sie tankuje ale do zapalniczki w kieszeni ... a jak kogoś nie stać na utrzymanie wozu to sie kupuje Corse 1.2 a nie cypi przed sąsiadami wozem, na który go nie stać ...

Limuzyna sredniej klasy jaką jest model 5 to idealne auto dla 3 litrowej jednostki diesla.

Oczywiscie tylko i wylacznie model 530d wydanie II (od maja 2000 roku) no i oczywiscie steptronic :D

Opublikowano
730d to jest tragedia

ponad sekunde dluzej przyspiesza do 100 no i powyzej jest juz duzo gorzej

nawet 740dA z swoimi 2 turbinami ma gorsze o 0,2 sekundy przyspieszenie do 100 od 530dA ...

poza tym diesel w 7 ? porażka ...

kazdy szanujacy sie milosnik marki powinien wiedziec ze w serii 7 musi byc benzyna minim. 4,4 litra a najlepiej więcej ... (model 760 iL rullz)

oczywiście gaz sie tankuje ale do zapalniczki w kieszeni ... a jak kogoś nie stać na utrzymanie wozu to sie kupuje Corse 1.2 a nie cypi przed sąsiadami wozem, na który go nie stać ...

Limuzyna sredniej klasy jaką jest model 5 to idealne auto dla 3 litrowej jednostki diesla.

Oczywiscie tylko i wylacznie model 530d wydanie II (od maja 2000 roku) no i oczywiscie steptronic :D

szanuje Twoje zdanie o LPG, ale mam tez swoje uksztaltowane dosc pozytywnie... :wink:

W kazdym razie szukajac 3.0d wyszlo na to, ze jade jutro ogladac E39 540 :twisted2:

3majcie kciuki :cool2:

pozdrawiam

Prezes

Opublikowano

a m54 to jaki masz na mysli??

2,2/170; 2,5/192; 3,0/231KM

loco

'08 530iA touring xdrive; '05 118iA; '04 F650GS Dakar

['05 325i touring; '91 325i touring; '90 318iA; '01 320td; '01 530iA touring; '00 525i; '97 523i; '95 525i touring; '90 318is; '85 320i]