Skocz do zawartości

[e39][2.0i]DZIWNE DŹWIĘKI PRZY PANELU KLIMY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od dziś jestem posiadaczem E39 2.0 z 1998. zaintrygowała mnie dziwna jak dla mnie sprawa, cały czas przy włączonym i wyłączonym silniku z okolicy panelu klimatyzacji wydobywa się jakby szeleszczenie, wydaje się trwać cały czas, poszedłem do auta po ok godzinie po jeździe i dalej to szeleszczenie.... słyszał ktoś coś takiego u siebie. co to może być. wydaje mi się, że jak wchodziłem do auta podczas kupna to tego nie było.... proszę o konstruktywną pomoc bardziej doświadczonych...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak ma być.

W panelu klimy masz wentylatorek który dmucha powietrzem z kabiny na czujnik temperatury wewnątrz, chodzi cały czas żeby nie było zwłoki w odczycie, i żeby układ wiedział praktycznie cały czas jaka temperatura jest w aucie i jak nią regulować żeby osiągać zadaną na wyświetlaczu.

W zasadzie to nie masz się czym przejmować, chyba że mocno szumi to trzeba rozebrać i wyczyścić.

Opublikowano
Nie powinno trwać, jak to kolega napisał, cały czas. Prawidłowo powinno ustać chwilę po zgaszeniu silnika. Jak będzie chodził cały czas to może aku paść.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano
Niekoniecznie. U mojego znajomego w E39 właśnie ten wiatraczek odpowiadał za rozładowywanie aku. Chodził all the time, a prawidłowo powinien się wyłączać chwilę po zgaszeniu silnika. Nawet na logikę, na cholerę elektronice pokładowej wiedzieć o temperaturze wewnątrz auta, kiedy samochód nie jest używany? :)

A-Z

536 - 802 - 804

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Około 15 minut jeszcze chodzi ale wystarczy otworzyć jakiekolwiek drzwi i natychmiast rusza.

Zeby sprawdzić czy sie zatrzymuje najprościej jest opuścić szybę i zamknąć auto.

A za jakieś 15 minut przez tą otwartą szybę posłuchać czy ucichł.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
No to u mnie się wyłącza chwilę po zgaszeniu silnika i wszystko działa idealnie :D

A-Z

536 - 802 - 804

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak jak ktoś wspomniał, wystarczy nawet światło w aucie włączyć i wiatraczek włącza się znowu.

Jeśli nie ma problemu z padającym akumulatorem to polecam wyczyścić wiatraczek i zostawić go w spokoju, niech sobie chodzi.

Szukanie usterek na siłę zawsze źle się kończy :mrgreen: