Skocz do zawartości

[E39][530D] Lewy przedni czujnik ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Temat znany i wałkowany ale odpowiedzi nie znalazłem. Kontrolki ABS, ASC palą się od razu po przekręceniu kluczyka i nie gasną. Brak ABS i ASC.

Inpa pokazuje błąd lewego przedniego czujnika. Jak sprawdzić czy to na pewno czujnik? Pytam bo miałem już problemy ze sterownikiem ABS (był naprawiany). Chciałbym się upewnić zanim wydam pieniąchy na czujnik. Czytałem (co jest oczywiste) żeby zamienić miejscami czujniki na przedniej osi. Bomba, ale również wiem, że z wyjmowaniem ich nie jest tak różowo.

Albo odwrotnie: może można zdiagnozować, że to na pewno czujnik padł sprawdzając inne podzespoły? przewody.....?

dzięki za pomoc

Opublikowano

Gasną jak ruszysz autem?

Próbowałeś zamieniać miejscami? Nie zakładaj od razu, że nie wyjdą tylko sprawdź sam. imbus i WD w łapę i próbuj. Błąd jest a jak podczas jazdy komp pokazuje obroty kół?

Opublikowano

1. Nie gasną. Świecą się cały czas

2. Podczas jazdy nie sprawdzałem

3. Spróbuje zamienić miejscami w Święto Niepodległości. Nie robiłem tego nigdy. Wystarczy podnieść auto i będzie do tego dostęp? Koła nie trzeba zdejmować?

Dzisiaj rozpiąłem wtyczke od czujnika i psiknąłem "kontaktem". Udało się do niej dostać bez podnoszenia auta na skręconych kołach. Nic ten zabieg nie pomógł.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w INPIE masz możliwość z czytać prędkość czujników ABS podczas jazdy. wystarczy że dźwigniesz koło przednie i ręcznie obrócisz
http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano
w INPIE masz możliwość z czytać prędkość czujników ABS podczas jazdy. wystarczy że dźwigniesz koło przednie i ręcznie obrócisz

dzięki, tak zrobie. W sumie to się zastanawiałem jak jechać i patrzeć na lapitoka, leżącego na siedzieniu, i w nic nie przyłożyć. Ale jak wystarczy mu taka prędkość "z ręki" do odczytania wskazań to git.

Obydwu Panom dziękuje za zainteresowanie się wątkiem.

A mam jeszcze dodatkowe pytanie. Nie wiecie może czy można zainstalować inny sterownik abs>nowszy? Ja mam ten felerny z końcówką 001. I jeśli znowu wyjdzie, że to on to nie mam zamiaru już go naprawiać i kombinować. Będę zbierał na nowy. Drobne 1500,- ale zastanawiam się czy pasować będzie np z auta po lifcie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Inny nie będzie pasował.

Musisz szukać z końcówką...001