Skocz do zawartości

Wymiana oleju w skrzyni biegów e36 318i. Krok po kroku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze, napotkałem pewien problem. Podczas wymiany sprzęgła zażyczyłem sobie wlanie nowego oleju do skrzyni biegów, z tym że mechanik użył Hipola 80W90 :mad2: Wiem, że właściwy olej będzie z ATF Dexron II

Mam problemy z tym że w niskich temperaturach rano zanim silnik się rozgrzeje nie mogę łatwo zmieniać biegów.

Otóż potrzebuję porady jak sukcesywnie wypuścić cały poprzedni olej ze skrzyni biegów, abym mógł do pustej skrzyni spokojnie wlać 1,1l nowego oleju?

Pozdrawiam !

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Normalnie. Pojezdzij żeby się olej rozgrzał w skrzyni i odkręć korek i spuść.Poczekaj trochę niech sobie zleci, potem zakręć korek spustowy odkręć ten z boku nalej ATFu i...już :)
ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Tzn korek spustowy znajduje się dokładnie na samym dole skrzyni, czy gdzieś na boku?

a korek wlewu znajduje się w miejscu czujnika?

Pytam ponieważ oleju w skrzyni nigdy nie wymieniałem :P

Opublikowano

spustowy masz z dołu a wlewowy z boku taki sam jak sputowy czujnika nie ruszaj

musisz tylko sobie załatwić jakąś dużą strzykawę bo dostep do wlewu jest słaby w aptece kupisz maks 100 ml ale da rade

popatrz jeszcze czy nie masz na skrzyni czasem jeszcze nalepki z rodzajem oleju bo ja akurat miałem wlanego MTFa

Opublikowano

właśnie nalepki nie miałem, pewnie dlatego mechanik dał ciała..

Ale słyszałem że najlepiej spisuje się ATF Dexron II

Czyli wlać tyle oleju aż po sam brzeg korka wlewowego? czy znajduje się jakaś inna śruba kontrolna ?

Opublikowano

ja znalazłem że wchodzi 1100 ml ale wlewając tą ostatnią setkę olej już wyciekał przez otwór wlewowy

wpisz końcówkę vinu na http://www.bmwstore.pl tam zobaczysz jaka masz skrzynię i jaki olej do niej

Opublikowano
Zlej cały olej ze skrzyni. Dziwne, że nie masz nalepki, ona też jest w cięzko dostępnym miejscu i zapewne przykryta brudem. Ja wlewałem do swojej 318i przez strzykawkę 100ml z apteki. Do tego dokup sobie, albo jakiś wężyk silikonowy, którzy nałożysz na strzykawkę, bo ja męczyłem się bez tego strasznie, zginająć końcówkę strzykawki. Wlewasz aż przez ten korek zacznie ci się wylewać.
Opublikowano

Dzięki wielkie za pomoc :)

Po rozkodowaniu VIN na stronie którą mi podał kolega browar316i kliknąłem w skrzynie biegów mechaniczne a tam wyskoczyły mi elementy które mogę kupić czyli np naklejka MTF, naklejka ATF, olej i skrzynia, więc przy pomocy tej strony nie jestem w stanie sprawdzić jaki olej był fabrycznie. Mam nadzieje, że mimo to jak wleję ATF to nic się nie stanie :8)

Opublikowano
a jedna z nalepek nie była czasem przekreślona na czerwono?ja jak wpisze mój vin i wejdę na szkrzynię biegów to jedna z dwóch nalepek jest niedostepna i przekreślona na czerwono
Opublikowano

u mnie jak rozkoduje VIN obydwie naklejki są dostępne i żadna z nich nie jest przekreślona. Zalałem wczoraj ATF i biegi wchodzą elegancko. Zobaczymy jak dzisiaj odpalę na zimnym po nocy czy też będzie cacy :wink:

Mój ma datę produkcji 08.1995