Skocz do zawartości

BMW e36 316 compact swap hamulców

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy na forum. Posiadam bmw e36 316 compact.

Szukając odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem nic co zadowoliloby mnie, w moim compacie z tyłu są bębny i chciałbym zmienić na tarcze, co będzie potrzebne i co trzeba kupić żeby wszystko działało jak powinno.

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Damian.

Opublikowano
Najlepiej zaadoptować caly komplet tarczowy z mocniejszej wersji np.6 cylindrowej. Żeby to mialo sens warto pomyśleć nad taką zmianą również w przednich hamulcach.
http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano

musisz zmienić wachacze bo od bębnów nie pasują do tarczobębnów bo takie się znajdują ,piasty też oczywiście są inne

rozmiar tarcz z tyłu był jeden w compakcie niezaleznie od mocy silnika

Opublikowano
  • Autor
Przód też wchodzi w grę, zostawiłbym narazie tak jak jest, ale tarcze niestety są krzywe więc muszę je wymienić, a żeby nie robić podwójnych kosztów to przód dostanie większe hamulce. Co do tyłu dziękuję za pomoc Panowie :) A powiedzcie mi jeszcze czy jest szansa na przeszczep hamulców np. z 328i lub 330i przód i tył, czy wahacze będą pasowały, bo z tego co wiem to tył w compacie jest z e30
Opublikowano
tak zgadza się w compakcie tylny zawias jest jak w e30
Opublikowano

1.6 compact to z przodu pewnie są tarcze niewentylowane. Nie ma problemu na wymianę na tarcze np: 300mm (choćby z e46) tylko musisz mieć do tego odpowiednie zaciski.

Jeśli z jakichś przyczyn ? potrzebujesz tarcze jeszcze większe ->330i<- to też możesz zrobić, tylko trzeba uważać na to że tarcza większa od 300mm potrzebuje koła min 17'.

Co do tyłu to jak ja robiłem tarcze w sedanie sprawa była prosta, wziąłem wahacze od prawie dowolnego e36/e46 i są tarcze. jak koledzy wcześniej pisali w compakcie to tam te wahacze są jakieś inne.

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Tak czytam i zastanawiam się po co większe hamulce do 1,6? Bez sensu.

Po to żeby mieć tylko większe tarcze? Za koszt jednej nowej tarczy od mocniejszego modelu naprawi cały układ z przodu w standardowych hamulcach.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Serio ? Zapewniam Cię, że droga hamowanie jest znacznie krótsza i pewniejsza przy lepszych hamulcach. A i 1.6 może mieć potrzebę hamowania.

Za koszt jednej nowej tarczy od mocniejszego modelu naprawi cały układ z przodu w standardowych hamulcach.
- coś mi się też nie wydaje, ale może masz takie wyliczenia ?
Opublikowano
ja bym zrobił na cacy oryginalne hamulce ewentualnie zamienił tylko na tarcze wentylowane z przodu no i tył tarczo bebny