Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy na forum. Posiadam bmw e36 316 compact.

Szukając odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem nic co zadowoliloby mnie, w moim compacie z tyłu są bębny i chciałbym zmienić na tarcze, co będzie potrzebne i co trzeba kupić żeby wszystko działało jak powinno.

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Damian.

Opublikowano
Najlepiej zaadoptować caly komplet tarczowy z mocniejszej wersji np.6 cylindrowej. Żeby to mialo sens warto pomyśleć nad taką zmianą również w przednich hamulcach.
http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano

musisz zmienić wachacze bo od bębnów nie pasują do tarczobębnów bo takie się znajdują ,piasty też oczywiście są inne

rozmiar tarcz z tyłu był jeden w compakcie niezaleznie od mocy silnika

Opublikowano
Przód też wchodzi w grę, zostawiłbym narazie tak jak jest, ale tarcze niestety są krzywe więc muszę je wymienić, a żeby nie robić podwójnych kosztów to przód dostanie większe hamulce. Co do tyłu dziękuję za pomoc Panowie :) A powiedzcie mi jeszcze czy jest szansa na przeszczep hamulców np. z 328i lub 330i przód i tył, czy wahacze będą pasowały, bo z tego co wiem to tył w compacie jest z e30
Opublikowano

1.6 compact to z przodu pewnie są tarcze niewentylowane. Nie ma problemu na wymianę na tarcze np: 300mm (choćby z e46) tylko musisz mieć do tego odpowiednie zaciski.

Jeśli z jakichś przyczyn ? potrzebujesz tarcze jeszcze większe ->330i<- to też możesz zrobić, tylko trzeba uważać na to że tarcza większa od 300mm potrzebuje koła min 17'.

Co do tyłu to jak ja robiłem tarcze w sedanie sprawa była prosta, wziąłem wahacze od prawie dowolnego e36/e46 i są tarcze. jak koledzy wcześniej pisali w compakcie to tam te wahacze są jakieś inne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak czytam i zastanawiam się po co większe hamulce do 1,6? Bez sensu.

Po to żeby mieć tylko większe tarcze? Za koszt jednej nowej tarczy od mocniejszego modelu naprawi cały układ z przodu w standardowych hamulcach.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Serio ? Zapewniam Cię, że droga hamowanie jest znacznie krótsza i pewniejsza przy lepszych hamulcach. A i 1.6 może mieć potrzebę hamowania.

Za koszt jednej nowej tarczy od mocniejszego modelu naprawi cały układ z przodu w standardowych hamulcach.
- coś mi się też nie wydaje, ale może masz takie wyliczenia ?
Opublikowano
ja bym zrobił na cacy oryginalne hamulce ewentualnie zamienił tylko na tarcze wentylowane z przodu no i tył tarczo bebny