Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W e36 95 bez klimatyzacji po "skręceniu" gałki od temperatury na zimne nawiewy i sterowania nawiewami na zimno , samoczynnie pojawia się gorący nawiew przez kratki nawiewu szyb przód i boki trawa jakiś czas, przestaje i znowu... zimą to nie problem ale latem takie dogrzewania to niewielka przyjemność. Wskaźnik temperatury stoi w miejscu na środku.

sugestie???

Pozdrawiam

Arek z Torunia

Opublikowano
Mam podobny problem wiec niech ktos pomoże czasami to potrafi człowieka nieźle zagtować w środku że nerwy puszczają.
Opublikowano
Pisałem o tym problemie wcześniej - u mnie są podobne objawy, z tym że gorące wali non stop - niestety brak było odzewu, a do warsztatu pojadę jak zrobi się ciepło :lol: ( E34 z klimą )
I've got a power, MPower :)
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Nie jestem pewien, czy to bedzie to, ale podobne objawy występują przy zawieszaniu się elektrozaworów dopływue ciepłej wody do nagrzewnicy.

Jak to się naprawia - niestety nie wiem, ale niektóre warsztaty zajmujące się BMW czasem dokładnie wiedzą o co chodzi.

Zaczyna się (głównie w starszych egzemplarzach>ok. 7lat) od tego, że auto długo jeździ z raz ustawioną temperaturą nawiewu, której nikt nie zmienia. Potem, po jej zmniejszeniu (na zimniejszą) dalej leci ciepłe powietrze. U mnie tak się czasem zdarza - wtedy podczas trasy robię "huśtawkę temperatur" - ustawiam grzanie na full i jadę tak z 5 minut, po czym ustawiam na min. i następne 5 minut. I tak kilka razy - jak do tej pory zawsze pomagało i potem przez długi okres nic się nie dzieje (regulacja temp. działa ok.).

Zdrufka,

HeZi

Four wheels move the body.

Two wheels moves the soul...

Opublikowano

Witam!

Jak także mam podobny problem, iż auto grzeje jeszcze po ustawieniu na zimnym polu. Na bank jest to wina elektrozaworu jak wspominał HeZi. Ale u mnie można temu zapobiec jeszcze raz przekręcająć pokrętło w lewą stronę o 360 stopni. Krótko mówiąc od ustawienia na czerwonym polu dwa obroty w lewo na niebieskie. Nie wiem czy u was też da się tak przekręcić ale u mnie skutkuje.

Niestety mija betka nie rozpieszcza mnie ciepłem. W zime przy większych mrozach słabo grzeje. 8)

Pozdrawiam

Dominges

BIAŁE E36

Opublikowano
Mam klime. Zaraz po kupieniu autka z prawej strony leciało tylko zimne powietrze. Pojechałem do elektryka (nie wiedziałem że są elektrozawory) ktory sprawdził cewki i napecie na nich i powiedzial ze zaworek zacial sie bo nie był przełączany. W czasie jazdy przełączałem z max zimno na max cieplo i po kilku razach odblokował się.
Opublikowano
Panowie trochę odwagi, te elektrozawory nie kopią, dają sie rozebrać i złożyć. Rozkręcałem dwa razy, uważajcie na uszczelkę. Najczęściej pęka ośka przy grzybku domykającym zawór. Miłej zabawy Piotr
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Jeśli tak, to oświeć nas i napisz jak to się robi. Np. czy trzeba spuszczać płyn, żeby się nie wylał, co odkręcać najpierw a co później, itd.

Na pewno wielu osobom (i mnie) taki opis się b. przyda.

Podejrzewałem, że sprawa nie jest zbyt skomplikowana. Tylko nie wiedząc jak się za to zabrać - dopuki jakoś to działa - wolałem nie eksperymentować, żeby czegoś nie skaszanić. :?

Zdrufka,

HeZi

Opublikowano

Cześć Zawory od nagrzewnic są przy skrzynce z bezpiecznikami w komorze. Odkręć trzy śruby mocujące zawory i unieś je lekko z wężami do góry. Do zatkania węży lepiej mieć korki, ale jak uniesiesz je powyżej poziomu w zbiorniczku wyrównawczym to nic się nie rozleje. Musisz jeszcze odpiąć wtyczkę zasilającą. Zaworki zabierasz na warsztat, rozkręcasz cztery śruby i delikatnie otwierasz (delikatna uszczelka). Trzpień zaworu jest w kształcie stożka i najczęściej ma urwaną ośkę która trzyma go w osi otworu. Możesz to skleić albo dorobić nową ośkę. Zaworki możesz sprawdzić 12V napięciem. Po podłączeniu zaworek wysuwa się jakieś 5mm. Możesz teraz wszystko zmontować.

Miłej zabawy

• Członkowie klubu
Opublikowano
Wszystko jasne - dzięki!

Zdrufka,

HeZi

• 1 rok później...
Opublikowano

a te gumki są potrzebne czy nie ?

Bo u mnie nie ma wcale tych gumek - poszły w obieg już dawno !!