Skocz do zawartości

POMOCY webasto thermo top C programowanie czasowe lub sms

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam webasto thermo top c dziala jako dogrzewanie silnika. Chciałbym to zmienić i zaprogramować czasowo a najlepiej uruchamiać SMS i żeby dogrzewało też kabine. Wcześniej miałem zwykłe radio z małym komputerem :evil: natomiast teraz posiadam navi mk2 z tego co czytałem tylko przy radiach MID lub navi dało się programować :D jeśli temat gdzieś był proszę o link przekopałem forum i google szukam od tygodnia i na nic nie mogę trafić;]

http://imageshack.com/a/img631/9858/JQiA8m.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

O rozbudowie do sms to raczej zapomnij, płytka jest cyfrowa, możliwe to, ale ekonomicznie nie opłacalne, i sam tego raczej nie ogarniesz.

Co do ogrzewania odpalanego z radia, to już prędzej, ale tą funkcję trzeba odblokować, czasem może się okazać że brakuje wiązki el żeby to odpaliło, w końcu navi masz dokładaną, może czegoś brakować.

Opublikowano

Dzięki Panowie za pomoc pewnie temu google milczało w tym temacie :mad2: więc będę próbował czasowo z navi to jakoś ogarnąć :)

a jeszcze pytanko te moje webasto można jakoś ogarnąć do grzania wnętrza?? bo działało jako dogrzewanie silnika;] wystarczy tylko odblokować tą funkcję w navi?? czy więcej zabawy??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zasadniczo gdy webasto ma swoją pompkę wody to ograniczało się do odblokowania funkcji ogrzewania, i chodziło wszystko.

Ale licz się z tym że może czasem coś nie ruszyć, bo jednak navi masz niefabryczne.

Opublikowano
Jeżeli navi działa jak trzeba w sensie komunikuje się i wyświetla BC to myśle, że będzie działać. Webasto rozmawia przez kbus więc jeżeli wszyscho działa to jaki problem zakodować?. Ja to robiłem ostatnio DIS'em i wszystko działa.
Opublikowano
ok to udziele sie w temacie i troche rozjaśnie umysły :D E39 ma sterownik w piecu jak najbardziej sterowany analogowo tylko trzeba go do tego przekodować,tylko w bmw ten sterownik jest uruchamiany cyfrowo przez k-bus,w innych autach jest to pełnoprawny analogowy sterownik, sterowanie sms można dołożyć bez najmniejszego problemu,sterownik gsm na alledrogo 150zł kosztuje
Opublikowano
o jakim sterowniku mowa ? chodzi mi o ten co by sms odbierał.

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
Dzięki koledzy za pomoc;] ogarnę kogoś żeby przekodować na analogowe sterowanie lub postaram się sam :wink: pozamawiam graty i mam nadzieję że coś ciekawego wyjdzie i podzielę się wiedzą :D
Opublikowano
coś takiego http://allegro.pl/sterownik-modul-powiadomienie-gsm-clip-sms-i4753591833.html

akurat tego za 150 niema teraz albo nieumiem znaleźć

ok to udziele sie w temacie i troche rozjaśnie umysły :D E39 ma sterownik w piecu jak najbardziej sterowany analogowo tylko trzeba go do tego przekodować,tylko w bmw ten sterownik jest uruchamiany cyfrowo przez k-bus,w innych autach jest to pełnoprawny analogowy sterownik, sterowanie sms można dołożyć bez najmniejszego problemu,sterownik gsm na alledrogo 150zł kosztuje

Czyli jak dobrze rozumiem to trzeba kupić taki sterownik gsm i przekodować sterownik webasto na analogowe i ma działać na telefon tak?

Opublikowano

Jeśli jest tak jak piszesz to muszę poszukać kogoś kto był by w stanie mi to zrobić i cieszyć się niezłym bajerem i ciepełkiem w aucie kiedy tylko zadzwonie do niego :cool2:

Możesz jeszcze napisać czym to przekodować na analogowe :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz coś więcej na poparcie tezy że dis lub ncs da radę przekodować sterownik?

Przerabiałem temat webasta i nawet serwis posiadający autoryzację nie chciał się ruszyć tego sterownika, myślę że gdyby to było tak proste to więcej osób by przekodowywało sam sterownik i montowało załączanie przyciskiem czy pilotem.

Opublikowano
hehe zawsze byłem zdania że w serwisie pracują nie mechanicy elektrycy itd tylko wymieniacze :) poszukaj troche bo jest dużo informacji na ten temat,sam tego narazie nie robie ale myśle że to kwestia miesiąca bo kompletuje sprzęt
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego, problem w tym że szukałem, nie znalazłem, dlatego rozwiązałem problem poprzez zastosowanie innego sterownika.

Jeśli znalazłeś rozwiązanie na ten sterownik to po prostu się nim podziel, a nie mów "da się", bo żadna to porada. :wink:

Opublikowano
A to ciekawe. Jeżeli jest to faktycznie możliwe to wtedy zapewne nie zadziała sterowanie z klimatronika, który właśnie odpala webasto przez kbus... Czyli jak uda Ci się zrobić przez gsm to będzie jedyna opcja uruchamiania webasto, a więc w dodatku trzeba będzie dać przekaźnik, który po odpaleniu pieca da + na panel klimatronika, żeby ciepło ganiało po wnętrzu. Inaczej dmuchawa się nie odpali.
Opublikowano
spytam kolegi który tak sobie uruchamia jak mu to działa ale myśle że przez k-bus też wtedy działa bo inpą można go zawsze odpalić a inpa przecież nie podaje mu zasilania na 1 pin :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Standardowo u nas piece są odpalane przez pin diagnostyczny, pozostałe są wolne i nie aktywne.

Jeśli faktycznie istnieje możliwość odblokowania tego pinu, to myślę że możliwe będzie nadal standardowe uruchamianie.

Chyba że jest jakiś haczyk.

Opublikowano
W każdym razie jeżeli klimatronik nie bedzie odpowiedzialny za odpalenie pieca to i dmuchawa się nie włączy bo i po co. Więc tak czy siak trzeba będzie dać przekaźnik na + panela. Zresztą to moje luźne rozmyślenia. Skoro kolega ma już to ogarnięte to opisz co i jak.