Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Aktualnie na F10 mam letnie opony 245/45/18 RF an alufelgach. Chcę kupić opony zimowe (np. Nokian WR A3). I teraz pytanie, czy kupić w takim samym rozmiarze jak letnie, tj. 245/45, czy dokupić oddzielny komplet felg (jeśli tak, to jakie?) i założyć węższe opony?

Pozdrawiam

Opublikowano
OK, to się zgadza. Ale jeśli już odczytam dopuszczalny rozmiar fabryczny, lub alternatywny, w jaki sposób sprawdzić czy wybrana szerokośc będzie pasowała do felg, które posiadam?
  • 1 rok później...
Opublikowano

Jak tam? Zima jeszcze nie zaskoczyła drogowców? :)

Kochani,

potrzebuję kupić nowy komplet zimówek do mojego F10 X-Drive. Z racji, że jeżdzę dość szybko (nie jest strachem jazda 200kmh po (niemieckich) autostradach, aczkolwiek raczej bez kozerki i wchodzeniem bokiem w wiraże), robię ok. 15-20 tysięcy km zimą, głównie duże miasta w Polsce, autostraty itd. Ale zdarza się czasem zajechac i na rodzinną wioskę na święta...

Myślę, że wersja z dobrej półki cenowej będzie rozsądnym wyborem. Poczytałem, popatrzyłem na ceny i właściwie interesujące są (rozmiar 245/45/R18 RoF):

- Continental ContiWinterContact TS830 P

- Dunlop SP WINTER SPORT 3D

- Nokian WR A3 lub A4 (nie za bardzo wiem jeszcze czym się różnią).

Aktualnie zimowe miałem Dunlopy takie jak wyżej i generalnie było w porządku, nie mam duże porównania, ale było fajnie. Z tą różnicą, że były wyższe (50 lub 55) co miało swoje minusy, a przynajmniej myślę że z tego powodu właśnie (przekłamania prędkości, obcierania przez dużym skręcie kierownicą, samochód był podatny na boczny wiatr przy prędkościach 130 kmh). W moich letnich nowych Michellin Primacy 3 nie ma żadnych z tych objawów, a myślę że wszystkie mogły być spowodowane źle dobranym ogumieniem w zimówce.

Co brać? Co brać? :)

Opublikowano

Też mam ten sam dylemat...

Co do Continental, to został wypuszczony zupełnie nowy model Opona Continental WintContact TS860 i jego biorę pod uwagę.

Dobre recenzje ma też Nokian WR D4 - trochę tańsze, niż te w/w. I tylko z tych dwóch będę wybierał.

Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
Opublikowano

Z opisu na stronie producenta Continental raczej wynika, że TP860 to się nie nadaje do F10:

Maximum safety in any wintry weather condition for compact and mid-size vehicles

Opublikowano
Z opisu na stronie producenta Continental raczej wynika, że TP860 to się nie nadaje do F10:

Maximum safety in any wintry weather condition for compact and mid-size vehicles

Może czegoś nie rozumiem...:-( mój model, to E87

Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
Opublikowano

Może czegoś nie rozumiem...:-( mój model, to E87

i pisałem o modelu TS860 a nie o TP
  • 2 lata później...
Opublikowano

Odświeżam kotleta, bo nie znalazłem w internecie adekwatnej odpowiedzi/ rady.

Przymierzam się do zakupu całych kół zimowych do F11 520d RWD. Obecnie jeżdżę na letnich 245/45/18 RoF. Na zimę kupić taki sam rozmiar RoF , czy 17cali RoF, a może zwykłe 17? Tylko jak wtedy spokojnie spać jeżdżąc z zestawem naprawczym? ;) Jakie są wasze doświadczenia?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Odświeżam kotleta, bo nie znalazłem w internecie adekwatnej odpowiedzi/ rady.

Przymierzam się do zakupu całych kół zimowych do F11 520d RWD. Obecnie jeżdżę na letnich 245/45/18 RoF. Na zimę kupić taki sam rozmiar RoF , czy 17cali RoF, a może zwykłe 17? Tylko jak wtedy spokojnie spać jeżdżąc z zestawem naprawczym? ;) Jakie są wasze doświadczenia?

Na zimę kup felgi + opony (jako zestaw) 17 cali. Rozmiar na słupku. ogumienie p + t takie samo będzie. Zostaw run on flat.

• 1 rok później...
Opublikowano
Sorki za odkopanie tematu. Czy do każdej F10 można wsadzić felgi 17" (na zime) czy bezpieczniej szukać 18? Moja F10 to 528i R6 N53 z 2011r. Pozdrawiam.
b72b536e244610f0med.jpg
  • 5 tygodni później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wejda ci 17. Najlepiej kup komplet oryginalnych z oponami juz. 17 mozna tanio wyrwac używki z oponami np rocznymi czy 2 letnimi. A jak chcesz zeby ładniej wygladalo to 18"

Widze ze kolega z nl. Na marktplaats jest tego w cholere.

🙃🙃

Opublikowano
Ja zdecydowałbym się na felgi i opony 18 cali. Autko dużo lepiej wygląda :) Co do firmy, są przeróżne. Ja mam zimówki producenta Nokian WR D4. Cenowo też wyszły dość niedrogo, a są polecane przez wielu kierowców. Tutaj: https://www.ucando.pl/blog/ranking-najpopularniejszych-w-polsce-opon-zimowych-sezonu-2019-2020 znalazłem ciekawe zestawienie najpopularniejszych opon zimowych. Sprawdź, może wybierzesz coś dla siebie :)