Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jaka moze byc przyczyna ze w czasie jazdy z zimnym sinikiem samochod plynnie jedzie do 2.5 tys obr. a po przekroczeniu dlawi sie i nie mozna osiagnac wiekszych obrotow silnika, po zdjeciu nogi z gazu przez kilka sekund silnik pracuje nierowno i potem zazyna pracowac normalnie a przy rozgrzanym silniku to samo sie dzieje lecz od 3.5 tys obr. gdzie szukac przyczyny

pompa paliwa jest nowa filtr paliwa jest nowy

Opublikowano

A nie masz problemów z uruchamianiem silnika gdy jest zimny bądź ciepły?

Podaj jeszcze więcej objawów, a spróbuję coś poradzić.

Pozdrawiam

Elkar

Na dobry początek E-30 stka 1.6 M40...
Opublikowano

witamy w klubie silnika M40 :D ja długo tez zachodziłem w głowe a objawy podobne, jak jest zima do dopuki sie nie rozgrzeje troche to do 2 tys. równo chodzi a potem szarpie , tarpie jak sie te obroty "przeskoczy" jest ok ,zato na gorącym u mnie schody zaczynają się gdzieś od około 4500 a wina leży w ukochanej głowicy silnika M40 a dokładniej samoregulatorów i wycierajacego się wałka wszczególności kiedy poprzedni właściciel zalał taki silnik mineralnym olejem :duh: , więc nie pozostaje nic innego jak dokładne oględziny wałka, osłuchanie samoregulatorów czy nie klepią a potem wymiana elementów najlepiej całego kompletu lub wymiana głowicy , tylko skąd wziąć taką idealną ?? ja narazie jeżdże tak jak jest już pare tysiączków bo dom remontuje a niestety kasa na drzewie nie rośnie :(

pozdrawiam serdecznie i życze powodzenia

Opublikowano
jedyna opcja w m40 to wymiana kompletu: popychacze,walek, dzwigienki...i porzadne przepchaniue rurki olejowej lub wymiana na nowa.wtedy tylko lac dobry olej i bedzie gut