Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siemanko,

byłem dzisiaj na diagnostyce INPĄ i okazuje się, że mam walnięty czujnik położenia wałka rozrządu. Innych błędów nie było. Myślicie, że on może być winowajcą za objawy wyszczególnione niżej?

Objawy:

- Na zimnym nie dławi, nie szarpie, pracuje dobrze,

- Na ciepłym, muli, szarpie budą, dławi się, zachowuje się jak kangur - przyśpiesza skokami,

- Na jałowym biegu falują obroty 100-200

- NIE gaśnie,

- NIE ma problemu z odpalaniem.

Opublikowano
kod błędu zapomniałem :/, magik od beemek pokazywał mi, że wartości czujnika są stanowczo ponad normę... Myslisz przyjacielu, że przez ten czujnik mam takie kłopoty?
Opublikowano

Trzeba sprawdzić fizycznie czujnik,jeśli okaże się sprawny to sprawdzić synchronizacji dołu z górą,czyli rozrząd.

Odepnij czujnik wałka rozrządu i zobacz czy silnik pali i jak się zachowuje.

Opublikowano
Isamochód pracuje tak samo zarówno z podłączonym czujnikiem jak i rozlaczonym. Instalacja jest sprawna, zabezpieczona. Auto nie powinno pracować inaczej po odłączeniu?
Opublikowano

Po odłączeniu sprawnego czujnika silnik będzie pracować inaczej.

Przy odłączeniu niesprawnego czujnika silnik będzie pracować identycznie jak z uszkodzonym czujnikiem.

Opublikowano

Logiczne, u mnie bez zmian po odłączeniu czujnika.

Dobra, jutro zakupię czujnik, wymienię. Dam znać co i jak :) mam nadzieję, że to faktycznie będzie ten bubel.

Opublikowano
winnym całego zamieszania był czujnik położenia wałka rozrządu. :) Muszę teraz wykasować błąd z kompa? teraz mam inny problem, łapie mi gdzieś lewe powietrze :D, no ale to już jakoś sobei dojdę. Dzięki za pomoc panowie.
Opublikowano

Dobrze,że napisałeś co było przyczyna,bo właśnie rozwiązania problemu w postach brakuje.

Zazwyczaj ludzie po rozwiązaniu problemu już się nie odzywają w temacie.