Skocz do zawartości

[e36]325i Po wymianie aku falują obroty, zakładam stary i ok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Idzie zima, a moja akuma ledwo przetrwała poprzednią (org. BMW 65 Ah już ponad 10 lat). Udało mi się kupić od kumpla 70Ah bannera 2 letnią sprawną ( w innym aucie bateria pracowała bez zażutu).

Po zamianie aku falują obroty w zakresie 1800 do 2800, (odpiołem klemy na noc i faluje, zrobiłem reset kompa - złączyłem klemy na ponad 10 min, i to samo) przed zamianą tego nie było.

Co dziwne po włożeniu ponownie starego akumulatora wszystko wraca do normy.

O co chodzi. :mad2:

Jeśli ma ktoś pomysły to proszę pisać

Opublikowano

Dzięki za pomysły dziś mierzone napięcie miernikiem - założony stary akumulator (nadaje się do wymiany nie trzyma napięcia gdy auto zgaszone)

Ładowanie bez obciążenia 14,0V

a z obciążeniem 13,7V a więc prawidłowe.

Nie miałem okazji pomierzyć napięć po włożeniu nowego aku.

Opublikowano

Dziś pomierzone miernikiem ładowanie z włożonym nowym aku

bez obciążenia 14,3V

z obciążęniem 14,0V

a więc również prawidłowo, a obroty skaczą 1800 - 2800 !

Opublikowano
Mam autoalarm, więc nie wiem czy pomiar pozwoli ustalić czy dioda lutownicza padnięta. Jaka powinna być wartość poboru prądu z ewentualnym uwzględnieniem autoalarmu przy padniętej diodzie w alternatorze??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziwny przypadek.Ja bym jeszcze podmienił na całkiem inny akumulator i zobaczył jaki będzie efekt.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.