Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś mi poradzi.

od jakiegoś czasu przy maksymalnym skręcie kół słychać u mnie piski spod maski.

Jak nietrudno zgadnąć diagnoza pasek.

Kupiłem pasek oryginalny, dodatkowo rolkę prowadzącą bo lekko szumiała.

Nic to nie dało.

Po 2-3 tygodniach wymieniłem napinacz.Nic to nie dało.

Teraz zaczyna popiskiwać przy odpalaniu.

Z elementów po których chodzi pasek zostało koło na wale, pompie wspomagania i klimie.

Może ktoś spotkał się takim przypadkiem bo obciach przy manewrach na parkingu wydawać takie odgłosy.

Opublikowano
Masz wspomaganie elektryczne czy hydrauliczne? U mnie taki dźwięk "chrobotania" na skrajnym przełożeniu kierownicy jest od nowości przy wspomaganiu hydraulicznym. ASO twierdzi ze tak ma być przy elektrycznym w innych autach tego nie ma.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano
Sprawdź poziom płynu od wspomagania (jeśli nie elektryczne)...jeśli jest mało to gdzieś ucieka - ale to raczej takie tępe wycie pompy, a nie pisk wiec nie koniecznie to samo. U mnie uciekało na o-ringu przy pompie wspomagania. O-ring kosztował 50gr :wink:
Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi.

Wspomaganie hydrauliczne.

Dźwięki pompy przy max skręcie znam ale ten dźwięk jest dużo głośniejszy i przypomina pisk luźnego paska.

Miałem tak w poprzednim aucie i po wymianie paska problem rozwiązał się.

Tu niestety nie.

Ale skoro nikt nie miał takiego przypadku pozostaje mi zmiana koła pasowego na wale.

Może to ono jest winowajcą i drży przy max obciążeniu.

Opublikowano
WITAM, może jednak koło pasowe wału korbowego. U mnie popiskiwało przy odpalaniu, później zmieniłem pasek wspomagania - pasek się zerwał; założyłem kupiony w sklepie - pasek spadł. Wymieniłem koło pasowe (również maiłem podpowiedzi od forumowicza). Teraz nic nie skrzypi. Przy pełnym skręcie słychać pracę pompy wspomagania. Warto przyglądnąć się kołu pasowemu (tłumikowi drgań).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki za podpowiedzi.

Wspomaganie hydrauliczne.

Dźwięki pompy przy max skręcie znam ale ten dźwięk jest dużo głośniejszy i przypomina pisk luźnego paska.

Miałem tak w poprzednim aucie i po wymianie paska problem rozwiązał się.

Tu niestety nie.

Ale skoro nikt nie miał takiego przypadku pozostaje mi zmiana koła pasowego na wale.

Może to ono jest winowajcą i drży przy max obciążeniu.

Sprobujtego preparatu co wkleilem w ten temat

viewtopic.php?f=164&t=255581&hilit=+lekarstwo

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

problem rozwiązany.

Przyczyną było zużyte koło pasowa na pompie wspomagania.

Przy porównaniu z nowym gołym okiem było widać i stożki w nowym są mniej ostre.

Cena nowego w oryginalnego BMW 150 zł brutto.