Skocz do zawartości

E36 316 stuki i wibracje po wymianie tarcz i klocków przód

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siemanko,

sprawa wygląda tak..

wymieniłem w weekend tarcze oraz klocki na przodzie, ponieważ stare nierównomiernie się zużywały i już nadszedł ich czas.

pomógł mi kolega bardziej doświadczony w mechanice niż ja więc wszystko zostało założone i przygotowane odpowiednio.

lecz...podczas powrotu do domu zacząłem odczuwać wibracje na kierownicy, i równomierne stuki, niezbyt głośne ale zawsze, podobne do dźwięku zużytego przegubu. co dziwnego..odgłos nasila się przy lekkim skręcie w lewo..

gdyby nie wymiana tarcz, klockow to bralbym w ciemno przeguby, ale to nie to..

prosze o opinię zaznajomionych z tematem co możę być nie tak..

wiem że tarcze i klocki muszą się dotrzeć i pewne tarcia mogą być odczuwalne ale żeby od razu takie stuki??

dodam ze ostro walilismy mlodkiem w stara podstawe tarczy zeby zeszła, bo byla niezle zapieczona...moze uszkodzilismy łożysko piasty ale cus...ni wiem...

Opublikowano

jeszcze napisze kilka rzeczy które wg mnie mogą być tego powodem.

1.walilismy ostro mlotkiem w stara tarcze poniewaz byla zapieczona z piasta bo nie chciala zejsc...moze rozwalismy lozysko piasty czy cus?

2. byl problem z rozkreceniem zasikow...wiec wkladalismy klocki bez rozkrecania ich, trzeba bylo tylko wcisnac bardziej tloczek zaciskow( a rozne sposoby) i klocki weszly na styk..

wiec...moze ten tloczek nie wraca teraz na miejsce i jest luz?

3. podczas wkladanie na styk tych klockow odpadla blaszka na ktorej byla informacja o producencie itd.. moze to byc powod? to blaszka grubosci mm..

Dodam ze to robil fan marki, ktory ma 2 E36 w ktorych sam wymienial tarcze wiec krzywdy mi na pewno nie zrobil..czekam na info bo cos bedzie trzeba z tym zrobic.

Opublikowano
Bez urazy ale nie nazywaj rzeźnika fanem marki .Kto składa zacisk bez czyszczenia prowadnic ? Kto napiernicza młotkiem w piastę ? Owszem trzeba opukać ale bez przesady .Zakładam że piasta też nie jest wyczyszczona należycie .Podziękuj koledze i zaprowadź do rozsądnego mechanika jeśli cenisz swoje zdrowie i życie innych.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No cóż tak najlepiej kolego.

Wszyscy by chcieli odpowiedź na już jak się coś zepsuje i jest wtedy "problem", "pomocy", a nawet ostatnio tak po nie naszemu bo "help" pisane capsem i z wykrzyknikami :mrgreen:

Zawsze tak było przyzwyczaiłem się.

ec2Wze6.jpg