Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Wszystkich miłośników i fanów bawarek. Po sprzedaży mojego e46 coupe przymierzam się do zakupu 2.5 litrowego sedna e90. W oko wpadł mi ten model na aukcji allegro

http://allegro.pl/bmw-325i-218-km-igla-z-niemiec-po-oplatach-i4574147140.html.

Wiem, że to auto sprowadzone z za granicy przez handlarza, dlatego budzi to moje obawy i wątpliwości. Auta nie oglądałem jeszcze na żywo. Chciałbym zapytać na podstawie zdjęć doświadczonych forumowiczów, czy dostrzagają jakieś nieprawidłowości. Martwi mnie mało zdjęć silnika ale w tej sprawie napiszę do handlarza. No i to co jakoś mnie zniechęca to opis IGŁĄ itd.... :D :duh: :duh: :duh: . Bardzo prosiłbym o pomoc. Facet na wstępie dogadałem schodzi sporo z ceny, więc możę warto. Z góry dziękuję za każdą udzieloną odpowiedź :wink:

ENJOY THE RIDE
Opublikowano

Jak dla mnie stan widoczny zgodny z VIN.

Wizyta w ASO lub u speca BMW obowiązkowa przed zakupem.

Rozkodowany VIN:

Art. Wartość

Numer podwozia WBAVB11020KT54866

Kod typu VB11

Typ 325I OL (EUR)

Typoszereg E E90 ()

Seria 3

Rodzaj konstrukcji LIM

Układ kierowniczy LL

Drzwi 4

Silnik N52

Pojemność skokowa 2.50

Moc 160

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor TITANSILBER METALLIC (354)

Tapicerka STOFF/LEDER CITRUS/ANTHRAZIT (FFAT)

Data prod. 2005-05-06

Wyposażenie

Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)

S1CAA SELEKTION COP RELEVANTER FAHRZEUGE Selekcja COP ważnych pojazdów

S226A SPORTLICHE FAHRWERKSABSTIMMUNG Sportowe dostosowanie podwozia

S255A SPORT-LEDERLENKRAD Kierownica sportowa ze skóry z poduszką

S2ABA LM RAEDER/ELLIPSOIDSP.162/MISCHB. Obr. BMW, st. le. Ellipsoidsp. 162

S320A MODELLSCHRIFTZUG ENTFALL Brak napisu modelu

S423A FUSSMATTEN IN VELOURS Dywaniki podłogowe Velours

S428A WARNDREIECK Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S481A SPORTSITZE FUER FAHRER/BEIFAHRER Fotel sportowy

S494A SITZHEIZUNG FUER FAHRER/BEIFAHRER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera

S502A SCHEINWERFER-WASCHANLAGE Spryskiwacze reflektorów

S522A XENON-LICHT Światło ksenonowe

S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna

S663A RADIO BMW PROFESSIONAL Radio BMW Professional

S676A HIFI LAUTSPRECHERSYSTEM System głośników HiFi

L801A DEUTSCHLAND-AUSFUEHRUNG Wersja krajowa Niemcy

S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa

S879A DEUTSCH / BORDLITERATUR Literatura pokładowa, niemiecki

S8SBA LAENDERSPEZ. TELEMATIKFREISCH. Aktywacja syst. telem. char. dla kraju

S8SCA LAENDERSPEZ. TELESERVICEFREISCH. Aktywacja syst. telem. char. dla kraju

S8SPA COP STEUERUNG Sterowanie COP

Wyposażenie seryjne

S321A EXTERIEURUMFAENGE IN WAGENFARBE Zakr. wyp. zewn. w kolorze pojazdu

S497A MITTELARMLEHNE IM FOND Podłokietnik środkowy na kanapie

S4AGA INTERIEURLEISTEN TITAN MATT Listwy wewnętrzne tytanowe matowe

S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa

S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów

S851A SPRACHVERSION DEUTSCH Wersja językowa, niemiecki

Opublikowano
Czyli na 1 oko jest ok. To dobrze, pytanie gdzie w Starachowicach jest najbliższe ASO. Skoro typ niby się godzi na spr to może faktycznie samochód jest bezwypadkowy. :wink: Ale i tak podchodzę do tego z dystansem. Sądząc po wnętrzu, ten przebieg może być oryginalny. Swoją drogą brak seryjnego znaczenia 325i na klapie tyłu bagażnika budzi już moje obawy...
ENJOY THE RIDE
Opublikowano
e90 nie miało jakichś naklejek informujących o ksenonie na pasie przednim? Pytam z ciekawości.

W tym roczniku raczej będą na reflektorze naklejone

Lewa rynienka błotnika jakoś dziwnie się świeci - warto oglądnąć na miejscu

Opublikowano
Swoją drogą brak seryjnego znaczenia 325i na klapie tyłu bagażnika budzi już moje obawy...

S320A MODELLSCHRIFTZUG ENTFALL Brak napisu modelu

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
Ja

Rozkodowany VIN:

Art. Wartość

Pojemność skokowa 2.50

Moc 160

Nie bardzo rozumiem pozycji moc. Przecież te 2.5 l mają około 215 KM :roll: . Dzięki za podpowiedź z tym napisem. BTW: czyli z tymi przednimi lampami jest w porządku tak? W e46 miałem naklejki na górnej części ksenona. Napiszę do faceta by dosłał może więcej fotek silnika i bagażnika.

Bronx chodzi Ci o przedni czy tylni błotnik?

P.S Ok wszysto jasne 160 KW:)

ENJOY THE RIDE
Opublikowano

Ta moc jest wyrażona w kW, a nie KM, 1kW = 1,36KM.

Te silniki miały wadę konstrukcyjną wymagającą wymiany głowicy, a pierwszym objawiem było słyszalne cykanie wydawane przez popychacze. Poszukaj sobie na forach o problemach z silnikiem N52. Kiedyś długo zastanawiałem się dlaczego e90, e92 325 są często tańsze od 320 i tak jakoś na to wpadłem. Omawiają to nie tylko na polskich forach, ale i zagranicznych.

Opublikowano
Czyli przy tym przebiegu może trzeba będzie ją wymienić tak? Ehhh w takim razie koledzy, lepiej szukać e90 w 2 litrowej benzynie?Zapytam ewentualnie jakie są koszty wymiany głowicy i czy to relatywnie załatwia problem. Panowie zrozumcie nie chcę wpakować 39 koła na dzień dobry, a potem jeszcze kolejnych np 3-4tysi... :?
ENJOY THE RIDE
Opublikowano

Niekoniecznie, można wymienić popychacze i mieć spokój na jakiś czas, ale to wróci. Nim się zrazisz do tego silnika poczytaj o nim sam. Nie posiadałem samochodu z tym silnikiem, po prostu przez jakiś czas interesowałem się jego kupnem, kilka sztuk jakiś czas temu obejrzałem, u dwóch taki charakterystyczny dźwięk był słyszalny. Nie mówię że wszystkie tak muszą mieć, ale przed decyzją o kupnie lepiej zgłębić temat.

Ogółem silnik wydaje sie rozsądnym połączeniem osiągów, spalania i 6 cylindrow ;)

Edit:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=243430

Opublikowano (edytowane)

Hmm, czy to mniej więcej tak brzmi :duh:

Czyli zakładając przebieg auta 149 wedle książeczki serwiosowej, każdy model z tego rocznika ma tą wadę? Czytałem, że koszt wymiany nowej głowicy w ASO to 13 tysięcy złoty :duh: i dopiero to pomaga. Trochę mnie to zdołowało...

Natomiast można z tym faktycznie jeździć i czy prowadzi to do poważnych konsekwencji? Czy wystarczy rozgrzać mocniej silnik, aby był cichy? Czy wada wpływa na utratę mocy przez bemkę?

Edytowane przez Dawid1984
ENJOY THE RIDE
Opublikowano

Tak, właśnie tak. Podobnie miałem dawno temu w Corsie B, wszyscy myśleli że to diesel ;)

Dlatego jeśli zdecydujesz się jechać, koniecznie sprawdź w serwisie który ma pojęcie konkretnie o bmw. Ciężko powiedzieć czy wszystkie, sporo ludzi mówi że tego u siebie nie ma. Jednak jeśli to faktycznie wina głowicy, to przecież wszędzie w danej partii montowali te same.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zanim kupiłem swoje byłem oglądać e90 z takim silnikiem. Jak się okazało na miejscu właściciel zaraz po zakupie/sprowadzeniu wymieniał silnik bo pił olej litrami, a nie miał jeszcze 150kkm przebiegu. :duh:
Opublikowano
Wyczytałem gdzieś, że ta głowica była wadliwa w rocznikach 2006-2009, a seria z 2005 roku miała jeszcze starą. Zastanawiam się, czy to prawda. Auto sprawdzę w tym tygodniu. :nienie:
ENJOY THE RIDE
Opublikowano
Znajomy pracujący w ASO nie mógł sprwadzić po Vinie historii auta. Natomiast z tego co mi mówił, to nie oznacza, że auto nie jest ok. Natomiast trochę to dziwne...nie sądzicie?
ENJOY THE RIDE
Opublikowano

W sumie nie wiem jakie mogłby być tego przyczyny, przynajmniej serwis na gwarancji powinien być chyba wpisany do bazy danych? Najlepiej jedź i sprawdź w papierach jak to jest z tym byłym właścicielem, poszukaj jakichś faktur z wymian, sprawdź książkę serwisową, weź adresy serwisów. I przede wszystkim daj znać po oględzinach jaki jest ich wynik ;)

Co do tej głowicy, nie jestem do końca przekonany czy te pierwsze roczniki były na innej, ale nie zgłębiałem tematu. Jak się czegoś dowiesz podziel się:>

Opublikowano

Sprawdzał ktoś jeszcze to auto?

Jak dla mnie stan widoczny zgodny z VIN.

Wizyta w ASO lub u speca BMW obowiązkowa przed zakupem.

Wg vinu auto posiada zwykłe xenony, nie dynamic. Mimo wszystko sprzdawca twierdzi że ma skrętne...

Ta sama sytuacja z sensorem deszczu, a raczej jego brakiem.

Opublikowano
Kupilem autko. Naprawde uwazam ze warto bylo doplacic. Sprzedawca zszedl zgodnie z ustaleniami z ceny. Samochod na tle innych ktore ogladal przepiekny...
ENJOY THE RIDE
Opublikowano
Kupilem autko. Naprawde uwazam ze warto bylo doplacic. Sprzedawca zszedl zgodnie z ustaleniami z ceny. Samochod na tle innych ktore ogladal przepiekny...

gratulacje bezawaryjności życzę oby tylko głowica nie wspomniała o sobie a będzie super jeszcze raz gratki :cool2: