Skocz do zawartości

SWAP M52b20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie problem jest następujący. Silnik w mojej bemie jest już na skraju wyczerpania. O ile wycieków nie ma żadnych (skutecznie się z tym uporałem) to ubytki oleju sa i to spore 1000km/1litr. Kompresja na cylindrach jest w normie po 11 na każdy z 6 garów. Nie kopci jakoś strasznie, praktycznie mało co, ale bardzo czuć spaliny i olej. Mimo ze to M52B20 z vanosem to strasznie ciężko kreci. Chodź czasem jak ma dobry humor to potrafi trochę żwawiej pojechać ale bez rewelacji.

Proszę o poradę co z tym fantem zrobić ? Czy remontować ? robić szlif wału itp ? Czy kupić kolejny M52 i liczyć ze będzie dobry ? czy może zakupić M50B20 z vanosem i zrobić mu kapitalny remont. Tu już nie chodzi o pieniądze tylko i o to co będzie korzystniejsze. Doradźcie mi coś.

Opublikowano

Witaj Kolego, też mam m52b20, ale jest w bardzo dobrej kondycji i na porządnym lpg stag. Piętą achillesową m52 są tuleje cylindrów pokryte jakimś związkiem na litere N ( nie pamietam dokładnie). Ów związek jest wrażliwy na siarkę z bendzyny, więc po jakimś czasie zaczyna sie poprostu ulatniać co prowadzi do zużywania oleju przez silnik.

Najrozsądniejszym wyjściem z tej sytuacji byłby zakup m50b25 w świetnej kondycji- zapewniam silnik ten służyłby lata.

Opublikowano
  • Członkowie klubu
NiCaSil - to powłoka wykonana z niklu zawierającego rozproszone ziarna węglika krzemu SiC. Jako część robocza cylindrów silników spalinowych skutecznie wyparła stosowane na ówczesne czasy konstrukcje złożone(tuleja + korpus) cylindrów. Powodem tego, wbrew panującego poglądu o zdecydowanie wyższych walorach użytkowych „nicasilu” były i są w dalszym ciągu względy ekonomiczne.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
  • Autor
Zalezy mi na tym by auto bylo w orginale, dlatego strasznie ciazy mi na duszy fakt ze musialbym wsadzic nie seryjny silnik. Pytanie czy mozna wyremntowac m52 ? tak zeby byl jak nowy. Jesli tak to jakie koszty ? W przypadku m50 trzeba bedzie rzezbic. Ale moze w remoncie bedzie tanszy.
Opublikowano

11 barów na cylinder,to właściwie dolna granica,ale trzeba zrobić próbę olejową,aby sprawdzić którędy silnik bierze olej i traci kompresję

czy przez pierścienie,czy przez zawory

jeżeli zaworami,to można zrobić głowicę i będzie dobrze

w cylindrach można wymienić pierścienie,bo do szlifu się nie nadają

jeżeli cylindry okażą się w dobrym stanie to gra warta świeczki,chociaż ja uważam,że raz rozkręcony silnik BMW nie da się złożyć jak fabryka,chyba ,że masz dobrego fachmana

Opublikowano
  • Autor

Mówisz probe olejowa. A co to takiego i jak to wykonać ?

Gdyby okazało się ze dól jest do bani. To da się to nadlewać tym nikosilem ? Jakie ewentualnie koszty takiej zabawy ?

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Próba olejowa oznacza, że wpuszczasz trochę oleju do cylindra i dopiero mierzysz ciśnienie.

Nicasil to powłoka gładzi cylindrów.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

trzeba wlać troszkę oleju do każdego cylindra i zmierzyć kompresję

silnik powinien być rozgrzany i pedał gazu wciśnięty,trzeba też wyjąć przekażnik od pompy paliwa

jeżeli kompresja rośnie w porównaniu do pomiaru bez oleju,to znaczy,że marne są pierścienie

jeżeli nie rośnie,to puszcza zaworami

Nikasil jest możliwy do naniesienia,ale jest to droga zabawa i czasami robi się to w motocyklach

silnik może brać olej przez uszkodzoną odmę

stary czujnik wała rozrządu wpływa na moc silnika,to samo poprawne działanie Vanosa

Opublikowano
  • Autor
Dzieki serdecznie za wszystkie wypowiedzi, bede mial co robic. A swoja droga jesli okaze sie ze nie da sie juz tego ratowac. To duzo rzezbienia bedzie przy zmianie na m50b20 ? i czy podejdzie pod skrzynie automatyczna z m52b20 ?
Opublikowano
  • Członkowie klubu

Poszukaj dobrego M52 i przełóż plug & play. Nawet jakieś B25 lub B28.

W remont wtopisz mnóstwo kasy.Jeżeli będzie zużyty na tulejach to nic z tym nie zrobisz bo nie wystarczy zrobić tylko szlifu.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
  • Autor
B25 albo B28 to będą na maksa już zajeżdżone, gdyż praktycznie wszyscy kupuje ta silniki. Po za tym auto nie będzie wtedy w oryginale. M50 ma żeliwny blok wiec remont tego motoru wydaje mi się rozsądną inwestycja na lata. Jeśli będzie to 3-4 tys to nie są to jeszcze takie duże koszty.
Opublikowano
  • Członkowie klubu

Nie koniecznie. Takie silniki kupuje się z dobrego źródła, a nie z allegro gdzie leżał rok na podwówku i został wyciągnięty z auta które się przełamało i wtedy są ok.

Jak masz M52 i wstawisz M50 to tez będzie nie oryginalne,nie uważasz? :wink:

Poza tym chylę czoła temu co na pierwszy rzut oka pozna 2,0, 2,5 i 2,8. Te silniki są wizualnie identyczne.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Najlepiej namierzyć jakiegoś angola z M52 i sprawdzić kompresję na samochodzie. Ja tak kupowałem swojego M52B28 i trafiłem zdrową sztukę z 1997r., miał po 14 atmosfer na każdym cylindrze i przebieg 130.000 mil. Przejechałem już ok. 2000km po swapie z M50B20 i nie zauważyłem aby brał olej. M50B20 to straszna kiszka w porównaniu do M52B28.
Opublikowano
  • Autor
Jak masz M52 i wstawisz M50 to tez będzie nie oryginalne,nie uważasz?

Może będzie mniej oryginalnie ale w dowodzie jest 2.0 a nie np 2.8 ;]

Najlepiej namierzyć jakiegoś angola z M52 i sprawdzić kompresję na samochodzie. Ja tak kupowałem swojego M52B28 i trafiłem zdrową sztukę z 1997r., miał po 14 atmosfer na każdym cylindrze i przebieg 130.000 mil. Przejechałem już ok. 2000km po swapie z M50B20 i nie zauważyłem aby brał olej. M50B20 to straszna kiszka w porównaniu do M52B28.

A ile dałeś kolego za ta m52 ?

Opublikowano
Za kompletny silnik z wiązką i kompem dałem 3000zł.