Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów!

Na początek napisze że w mechanice jestem zupełnym lajkiem więc przepraszam za ewentualny bełkot.

Jakiś czas temu na konsoli wyskoczył mi żółty silniczek, a po kilku dniach żółte EML. Zacząłem czytać forum okazało się że powodów takiego stanu rzeczy może być kilka więc pojechałem na komputer. Po skasowaniu wszystkich błędów i przejechaniu parudziesięciu metrów kontrolki zapaliły się ponownie, więc znowu komputer i pokazało błędy VANOSA wylotowego i wlotowego plus EML. Mechanik powiedział że drogi interes bo regeneracja wraz z zamontowaniem około 2 tyś zł. A nowe części z montażem około 4 tyś zł. A i dodał że nie gwarantuje że to to :)

Moje pytania:

1.Czy to naprawdę tyle kosztuję?

2.Czy miał ktoś z was podobny problem i jak go rozwiązał?

3.I czy wystarczyło by zakupić np: te częsci ( http://www.ebay.pl/itm/BMW-DUAL-VANOS-REPAIR-SET-KIT-FOR-E46-E39-E60-E61-E38-E65-E66-E36-E85-E83-E53-/221312248354?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item33873cea22 lub http://www.ebay.pl/itm/BMW-E46-E39-E60-325-328-330-525-530-M52TU-M54-Rebuilt-Dual-Vanos-Unit-98-05-/181145059213?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&hash=item2a2d163f8d ) ??

Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

Opublikowano

Vanosa da się regenerować.

1 tys zł to dużo, a 2 tys. to prawdziwe zdzierstwo.

Normalne ceny wahają się w przedziale 700..800zł z częściami i robocizną, zakładając, że elektrozawory vanosa są ok.

Dodatkowo dojdzie koszt uszczelki pod pokrywę zaworów, około 100zł. Oczywiście jeśli nie była ostatnio wymieniana.

Skąd jesteś?

Może ktoś doradzi jakiegoś mechanika.

Opublikowano

Jestem z Pabianic tuż pod Łodzią.

Dokładnie to mechanik powiedział że regeneracja to 600 zł za wlotowy i 600 zł za wylotowy i robocizna. Razem wyszło mu około 2 tyś. I to jeszcze nie zapewnił mnie czy w ogóle się za to weźmie bo to dużo skomplikowanej roboty. Jestem lajkiem ale chyba jak na mechanika to nie powinno być skomplikowane z tego co widziałem z filmów na youtube...

Opublikowano (edytowane)

W Zduńskiej Woli mieszka kolega o nicku elmo0104, który naprawia vanosy.

Skontaktuj się z nim i zapytaj czy zweryfikuje Ci poprawność ustawienia rozrządu przy pomocy blokad i czy ma możliwość ponownego założenia vanosa przy pomocy specjalnej pryzmy.

Jeśli tak, to śmiało wal do niego. Jeśli nie, to zostaje chyba tylko Leo w Wrocławia.

Elmo0104 znajdziesz tutaj i na bmw-sport.

Leo tylko na bmw-sport.

Innych specjalistów od vanosa nie "testowałem".

Piszę o weryfikacji rozrządu, bo łańcuch niestety lubi się rozciągać przy większych przebiegach.

Zapomniałem

Ktoś, kto wie jak naprawić vanosa wyrobi się spokojnie w 1 dniówce. U mnie trwało to 4..5 godzin z rozmowami na różne tematy.

Ceny o których pisałem dotyczą regeneracji całego vanosa.

Edytowane przez 330i
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nom ok. Ale nigdzie tu w temacie ani w postach nie można doszukać się jaki to silnik. Jak masz n40/n42/n46 to zapomnij o regeneracji. Nikt czegoś takiego niestety nie robi. Jak masz silnik np. m52 to zestaw zamawiany z USA to około 200zł, Jest gość na allegro co za pojedynczy vanos bierze około 300 zł a za podwójny 500zł.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Już sprawa praktycznie załatwiona ale wyjaśniam.

Silnik N42 i racja że nie do regeneracji. Wydatek około 400 - 500 zł za vanos ssący ( bo ten jest do wymiany ) plus robocizna, więc nie jest tak źle.

Dziękuje wszystkim za wszelką pomoc i pozdrawiam.

Opublikowano
A z jak stwierdzili, że ssący? Pierwszy raz spotkałem się z tym że ssący. Zawsze we wszystkich autach na forum i ogólnie w necie wszyscy mówili ze wydechowy, sam miałem wydechowy, znajomy też a w zaprzyjaźnionym warsztacie też tylko wydechowe.
Opublikowano
Wiesz ja się tak do końca nie znam, w każdym razie był rozebrany i ten jest do wymiany, a zakupiłem jak w tytule aukcji " KOŁO VANOS SSĄCY N42 1.8 2.0 BMW E46"