Skocz do zawartości

Czy ten olej do silnika będzie dobry BMW E46

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Śmiało lej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam

chcę wymienić oleje w mojej M3, prośba o opinię osób stosujące takie oleje w tym aucie, bo teorii na temat marek jest wiele,

silnik - Liqui Moly Synthoil Race Tech GT1 5 l 10W-60 lub Castrol Edge Supercar C8 4 l 10W-60

most - Syntrax LS Castrol 75 W140

skrzynia - MTF-LT-2

dzięki za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam

chcę wymienić oleje w mojej M3, prośba o opinię osób stosujące takie oleje w tym aucie, bo teorii na temat marek jest wiele,

silnik - Liqui Moly Synthoil Race Tech GT1 5 l 10W-60 lub Castrol Edge Supercar C8 4 l 10W-60

most - Syntrax LS Castrol 75 W140

skrzynia - MTF-LT-2

dzięki za pomoc

Co do marki to indywidualna sprawa, ja castrola z zasady nie polecam, już wolałbym shell. Polecam motul albo valvoline. Do skrzyni 75w80 np. ravenol, do dyferencjału np. ravenol 75w140.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Castrola powinien być olejem pierwszego wyboru w tym przypadku. Castrol EDGE SUPERCAR 10W-60 w większości samochodów BMW M z tych lat używany był w fabrycznym zalaniu i właśnie do tych silników został opracowany. Jako jeden z nielicznych posiada aprobatę BMW M. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 30.06.2023 o 05:47, Paweł Siedlarek napisał(a):

Castrola powinien być olejem pierwszego wyboru w tym przypadku. Castrol EDGE SUPERCAR 10W-60 w większości samochodów BMW M z tych lat używany był w fabrycznym zalaniu i właśnie do tych silników został opracowany. Jako jeden z nielicznych posiada aprobatę BMW M. 

Panie Pawle,

widziałem silniki po Castrolu na własne oczy, co prawda w Toyotach, ale to sprawiło, że nigdy Castrol nie zagości w moim silniku 🙂

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bez przesady. Widziałem silnik BMW zalewany od kilkunastu lat Castrolem i nie było nalotu pod pokrywą zaworów, ani żadnych innych niepokojących oznak. Nie wiem czy jest lepszy od innych, ale zły na pewno nie jest. Kluczowa jest regularna wymiana oleju, a nie jego marka.

Opublikowano
W dniu 19.07.2023 o 02:04, Borsuczek napisał(a):

Bez przesady. Widziałem silnik BMW zalewany od kilkunastu lat Castrolem i nie było nalotu pod pokrywą zaworów, ani żadnych innych niepokojących oznak. Nie wiem czy jest lepszy od innych, ale zły na pewno nie jest. Kluczowa jest regularna wymiana oleju, a nie jego marka.

Bardzo dobrze prawisz i też jestem tego samego zdania. Mój ojciec jeździ passatem b6 od nowości. Samochód z 2007 roku. Przebieg to 760 tyś km i cały czas na castrolu 5W40. Nie chce słyszeć o zmianie oleju na inną markę. Zdejmowałem osobiście miskę olejową w celu wymiany pompy oleju. Silnik w środku nie posiada żadnego nalotu. Dodam, że oprócz wymiany turbiny, koła dwumasowego nie było żadnych napraw. Olej zmieniany maksymalnie co 10 tyś km i tak od nowości. 

• Lubię to 1