Skocz do zawartości

Oświetlenie ambientowe oraz DrivingAssistant Plus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ostatnie wersje tempomatu działają w zakresie 30-210km/h tak jest umnie przynajmniej.

Samochód po zatrzymaniu w korku rusza sam, umnie tak działa.

po zatrzymaniu i wyłączeniu się silnika ?

Opublikowano
Ostatnie wersje tempomatu działają w zakresie 30-210km/h tak jest umnie przynajmniej.

Samochód po zatrzymaniu w korku rusza sam, umnie tak działa.

po zatrzymaniu i wyłączeniu się silnika ?

Musze to obadać, domyślnie mam wyłączony Auto Start/Stop więc silnik mi nie gaśnie.

Sprawdzę w najbliższym czasie czy po wyłączeniu silnika ruszy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro od 30 km/h to jak sam jedzie w korku?
Opublikowano
Skoro od 30 km/h to jak sam jedzie w korku?

Normalnie, jeśli systemy wykryją korek to włancza się asystent jazdy w korku ktury działa od prędkości 0-40km/h.

Aktywny tempomat Stop&GO i Asystent jazdy w korku to dwa oddzielne systemy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No tak myślałem, ale czym one sie różnią? Ja mam aktywny tempomat działający od 0-180. Z tego co widzę, to róznica jest taka, że mój sam nie ruszy, a z asystentem jazdy tak?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Asystent dodatkowo utrzymuje auto w torze jazdy i działa to tylko w tym niskim przedziale, dlatego jest osobną funkcją.
Opublikowano

U mnie w F10 asystent jazdy w korku uruchmia silnik gdy zadziałał wcześniej ASS a korek rusza do przodu. Dzieje się tak bez interwencji z mojej strony. Najzwyczajniej radar widzi że auto przde mna ruszyło i jeśli tolerancja odległości wykroczy poza zdefiniowaną różnicę silnik startuje i auto zaczyna się toczyć. Gdyby tak nie było współdziałanie asystenta jazdy w korku i systemu ASS wykluczałoby wzajemnie współistnienie tych dwóch systemów :wink:

No ale może w Wawie korki działają inaczej :norty: albo w moim klekocie jest coś nie tak :mrgreen:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

Opublikowano
Nadal mnie zastanawia stwierdzenie o "wykrywaniu korków". U mnie w F10 na kierownicy jest przycisk asystenta jazdy w korku z symbolem kierownicy. Jest w miejscu w którym normalnie jest przycisk do zwiększania odległości w ramach sterowania tempomatem aktywnym. Ciekawe ... :think:

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to ja muszę nacisnąć przycisk Res na kierownicy i auto rusza
Opublikowano
No ale co z tym wykrywaniem korków bo gotów jestem pojechać z tym do ASO :mrgreen:

Opublikowano (edytowane)
No ale co z tym wykrywaniem korków bo gotów jestem pojechać z tym do ASO :mrgreen:

Standartowo asysten ten jest ograniczony do autostrad i dróg przedzielonych przegrodą, jeśli chcesz go używać na wszystkich drogach musisz to przekodować np. za momocą programu E-Sys

ICM--->3000 Daten--->C_STA_Einschrenkung standartowo jest ustawione --- Autobahnen und Landstrassen mit baulicher Trennung--- do wyboru opcje: Autobahn, Autobahn und Landstrassen, keine Einschrenkung.

pozdrawiam

Edytowane przez grzegorz914
Opublikowano
Ale ja asystenta jazdy w korku używam w mieście. A korki wykrywam ja a nie samochód :norty: