Skocz do zawartości

Bmw [E39] [2.0d] rura do turbiny czy to normalne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam pytanie dotyczace rury dochodzacej do turbiny, to jest ta rura ktora jak sie zdejmie to widac wnetrze turbiny a mianowicie takie jakby zebate kolo czy to jest normalne ze jest luzna i lekko mozna ja zdjac, bez zadnych problemow po odkreceniu od obudowy przeplywomierza to ona sobie swobodnie chodzi, prosze o pomoc ;) pozdrawiam
Opublikowano
Aha tylko czym bo to jest przy końcu twarde i nie wiem czy to coś scisnie. Ale spróbuję opaskę założyć a jakie mogą być efekty uboczne takiej nieszczelności czy luzów?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

O cholera...

to u mnie też chyba tej gumy brakuje...

mam taką kołnierzową, bo wymieniałem, ale dalej lekko się poci tam...

a tu jeszcze takie cudo do środka....

EDIT: Sprawdziłem, to jednak to uszczelnienie kupiłem. ale na żywo wygląda ono trochę inaczej niż na tych rysunkach....hmmm.

w sumie dość łatwo schodzi. sam nie wiem.

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano

Łatwo schodzi bo w tym kanale zdaje się jest podciśnienie. Można próbować to skręcić opaską metalową (choć jak widać nawet fabrycznie nie przewidywali tam jakiegoś mocnego zacisku/obejmy - jak np na rurach dolotowych do kolektora ssącego) bo jeśli ta guma jest już stara to może np gdzieś minimalnie powietrze lewe zaciągać. U mnie też jest lekko spocony, obłożony kurzem rejon tego połączenia.

Pzdr.

Opublikowano
dzieki za posty, bo ogólnie juz swoj silnik to znam prawie caly i szukam odpowiedzi na brak mocy chwilowej przy 2,5tys obr i delikatnego braku po 3 tys obr, taka jakby dziura, i stwierdzam ze to albo sterownik albo przeplywka, albo co gorsze turbo lub pompa, kiedys mi pekla rura od turbo ta co jest przykrecona od spodu turbiny i przejechalem 700km z morza i nie moglem dostac orginalnej rury i mechanik mi zlaczyl z dwoch a w srodek wstawil pierscien i zlaczyl opaskami (moze to tego wina) nie wiem juz sam, zna ktos jak fachowo sie nazywa ta rura? bym kupil nowa badz urzywana, albo sie udam do powaznego elektronika a najlepiej w lublinie, jak ma ktos kontakt do jakiegos to prosze o telefon ;) pozdrawiam