Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Posiadam 330d z roku 2000

Problem wygląda następująco:

Auto nie przyspiesza tak jak powinno,

80-120 w 11-12s, na biegach 1-3 jest moc i przyspieszenie, ale wyczuwalnie słabsze. Biegi 4-5 to już bardzo odczuwalny brak mocy, szczególnie na obrotach 1,5-2,5k

W aucie niedawno wymieniony elektrozawór turbiny, sprawdzona szczelność IC + węże - bez nieszczelności

Zaobserwowałem dosyć głośny świst podczas przyspieszania, który po chwili ustaje - jakby nieszczelność układu była kompensowana geometrią turbiny (dobrze kombinuję?)

dodaję video z inpy

Opublikowano

Nooo Panie i Panowie, może ktoś coś i jakoś.

Sam czekam za odpowiedź, ponieważ mam podobnie, z tym że (jak już było w wielu wątkach u mnie występuje to zauważalnie na ciepłym i w przedziale obrotów 2000/2500), lecz z tym "dmuchaniem" jest jak u kolegi, ładuję i jakaś przerwa, jak by odcięcie ładowania.

A nie sposób wymienić pół osprzętu co można wywnioskować z innych postów, ponieważ każdy pisze co innego na ten sam temat, oraz jedno drugie wyklucza.

Błędów w inpa brak. Jeszcze jak czas pozwoli to się jakiś live data zrobi bo wreszcie po zakupie trzeba ją do porządku doprowadzić.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jesli jest tam dziura to wymien ten przewod. Jesli jestes az tak niecierpliwy to okrec jakas mocna tasma, ucisnij w miejscu pekniecia opaskami i bedzie wszystko jasne.
http://img215.imageshack.us/img215/8469/forrp.jpg
Opublikowano

Dodatkowo stwierdziłem brak zbiorniczka podciśnienia dla turbiny. W czwartek założę kupiony zbiorniczek, wymienię przewody podciśnienia i wymienię elementy 4-6 z linku do realoem na początku postu.

Dam znać jak to coś da.

Opublikowano

Wymieniłem elementy 4-6, zamontowałem zbiorniczek podciśnienia, wymieniłem wężyki podciśnienia, nasmarowałem cięgno turbiny, wymieniłem 10cm przewodów idących do elektrozaworka turbiny (stopiona izolacja). Nadal brak poprawy, na 4 biegu dalej 12sekund do 120km/h. Świst powietrza w okolicach 1800-2300 jest teraz bardziej intensywny, ale nadal wydaje mi się, że to jest para w gwizdek, i gdzieś to ucieka.

Podczas wymiany element nr 7 z rysunku był w słabym stanie. Może tamtędy zasysane powietrze wydaje takie dźwięki?

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL91&mospid=47642&btnr=13_0652&hg=13&fg=20

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Za świszczenie odpowiedzialny był wirnik turbiny, który był delikatnie wyszczerbiony. Regeneracja pomogła.

Elastyczność dalej leży