Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Verkauf nur an Gewerbetreibende oder Export - takie zdanie widnieje pod trójeczką jaka chce kupić, czego moge sie po tym spodziewać?? jakies trudności w rejestracji itd??
Opublikowano
Verkauf nur an Gewerbetreibende oder Export

Export - czyli do nas :cool2: , a trudnosci :roll: ....? A niby dlaczego mialyby byc jakiekolwiek trudnosci z rejestracja?

Takim "tekstem" zabezpieczaja sie handlarze w Niemczech, po wprowadzeniu przepisu o udzielaniu gwarancji osobom prywatnym. :mrgreen:

Takie mam informacje.... a moze sie myle? :wink:

Tu moglby sie wypowiedziec kolega Bad Boy.

Bayerische Motoren Werke... i tak trzymac!!!

http://img435.imageshack.us/img435/930/fv3df.png

Opublikowano
dokladnie tak. Jednakze jezeli jest juz taka notka w ofercie auta jest to jakby dzwonek ostrzegawczy- sprzedawca nie chce tego auta sprzedac w Niemczech tylko po za kraj a wiec nie jest juz w perfekcyjnym stanie(albo zrobiona po wypadku), zalecalbym wzmozona czujnosc i dokladne ogledziny auta.
Opublikowano
dokladnie tak. Jednakze jezeli jest juz taka notka w ofercie auta jest to jakby dzwonek ostrzegawczy- sprzedawca nie chce tego auta sprzedac w Niemczech tylko po za kraj a wiec nie jest juz w perfekcyjnym stanie(albo zrobiona po wypadku), zalecalbym wzmozona czujnosc i dokladne ogledziny auta.

Sprzedawca jak najbardziej chce samochód sprzedać w Niemczech dla osób prowadzących działalność lub go wyeksporotwać. Nie każdy Niemiec to Bruner!!! A Wy jak PiS same układy wokół widzicie...

Pozdrawiam

Eulem

E39 [E34/E36]

a tu gram: http://s1.metaldamage.pl/c.php?uid=227838

Opublikowano
Bez obelg i dwuznacznych aluzji :nienie: Nie politykujemy na forum :nienie:
Opublikowano
podtrzymuje to co napisalem- sprzedawca zabezpiecza sie ze auta sprzeda bez rekojmi albo na export. Zauwaz ze ta adnotacja jest tylko przy starszych autach (i) albo z "przeszloscia".
Opublikowano
A nie chodzi tu o VAT ? Może się mylę, ale w przypadku aut na eksport sprzedawca już odzyskał niemiecki VAT i po sprowadzeniu trzeba zapłacić nasze 22% VATu. Zależy od tego, co będzie na fakturze.

Pozdrowienia

Paweł

www.automobile-catalog.com

Opublikowano
podtrzymuje to co napisalem- sprzedawca zabezpiecza sie ze auta sprzeda bez rekojmi albo na export. Zauwaz ze ta adnotacja jest tylko przy starszych autach (i) albo z "przeszloscia".

:cool2:

albo ma duzo kilometrow i nikt sie nie bedzie bawil z dawaniem gwarancji na takie auto :mrgreen:

Tylko dwie rzeczy są nieskończone - wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności
Opublikowano

Tak sobie to po cichu tlumaczylem.... :mrgreen:

Opublikowano
nie radze kupowac samochodow dla siebie z takim "ostrzeżeniem",bankowo cos w nich siedzi,oznacza to że sprzedajacy nie respektuje(lub nie chce im podlegac) niemieckich przepisów konsumenckich,bo u nich słowo rękojmia to zupełnie nie to co u nas.nie powoduje to jednak że nie masz szans w razie czego dochodzic gwarancji(rekojmi)jakby z klucza ale powodzenia zycze pozniej Polakowi przed niemieckim sadem.pozdro :mrgreen:
Opublikowano

Po pierwsze: na export - czyli nie do sprzedaży na terenie Niemiec

O ile wiem, auta z takim dopiskiem są wyrejestrowane w Niemczech i byłyby trudności z zarejestrowaniem ich ponwnie. nie polecam i chyba się z tym zgodzicie

Druga sprawa: sami poszperajcie po ogłoszeniach - kto najczęściej ma takie"cudeńka" na eksport? komisy prowadzone przez Turków!

A to moim zdaniem już dyskwalifikuje samochód.

Opinie są różne, ale sam kupiłem 2 auta w Niemczech, oba od właściciela Niemca, a wszystko co oberzałem w komisach prowadzonych przez turków radziłbym obchodzić szerokił łukiem. Jak już nie były to totalne rupiecie to zawsze jakiś feler z dokumentami. Zasada jest prosta - auto tylko od niemca i najlepiej od osoby prywatnej/właściciela

e36 320i

e39 525i

f36 428i

f15 40d - obecnie

e30 330i - w trakcie budowy

http://www.wheelandsteel.com

Opublikowano
Po pierwsze: na export - czyli nie do sprzedaży na terenie Niemiec

O ile wiem, auta z takim dopiskiem są wyrejestrowane w Niemczech i byłyby trudności z zarejestrowaniem ich ponwnie. nie polecam i chyba się z tym zgodzicie

Druga sprawa: sami poszperajcie po ogłoszeniach - kto najczęściej ma takie"cudeńka" na eksport? komisy prowadzone przez Turków!

A to moim zdaniem już dyskwalifikuje samochód.

Opinie są różne, ale sam kupiłem 2 auta w Niemczech, oba od właściciela Niemca, a wszystko co oberzałem w komisach prowadzonych przez turków radziłbym obchodzić szerokił łukiem. Jak już nie były to totalne rupiecie to zawsze jakiś feler z dokumentami. Zasada jest prosta - auto tylko od niemca i najlepiej od osoby prywatnej/właściciela

swietne rady,po czesci sie zgadzam ale tylko po czesci z tymi turkami to nie do konca tak jest kupiłem od śniadych 7aut i tylko w jednym była niespodzianka ale błachostka

Opublikowano

Wszystko zależy oczywiście od własnego doświadczenia.

ja osobiscie - ale to moja opinia - nie mam dobrych wspomnień z takimi transakcjami. ale mogę być w błędzie

e36 320i

e39 525i

f36 428i

f15 40d - obecnie

e30 330i - w trakcie budowy

http://www.wheelandsteel.com

Opublikowano

Export - czyli do nas

Niezupelnie. Export to poza Unie Europejska. A do nas to tzw. obrod dobr wewnatrzwspolnotowy :D

Takim "tekstem" zabezpieczaja sie handlarze w Niemczech, po wprowadzeniu przepisu o udzielaniu gwarancji osobom prywatnym.

Ten przepis obowiazuje na terenie calej Unii Europejskiej, wiec dotyczy tez obywateli Polski kupujacych w niemczech

Pozdr.

K.

================================================

Cokolwiek robisz zrób to dzisiaj bo jutro może być za poźno

Opublikowano

Moim zdaniem z tymi Turkami, to nie jest do konca tak. Owszem, trafiaja sie u nich szroty, ale maja tez calkiem sporo samochodow w dobrym stanie.

Pewnie, ze kazdy samochod kupowany od Turka trzeba dokladnie obejrzec,

ale KAZDY samochod uzywany trzeba dokladnie obejrzec, niewazne od kogo kupowany.

Poza tym gdyby Turcy byli takimi ostatnimi zlodziejami, to juz dawno wypadli by z biznesu. No i niemieckie prawo konsumenckie dosc mocno broni kupujacego (zupelnie inaczej, niz u nas), wiec robienie ostrych walkow dosc szybko sie tam konczy.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Moim zdaniem z tymi Turkami, to nie jest do konca tak. Owszem, trafiaja sie u nich szroty, ale maja tez calkiem sporo samochodow w dobrym stanie.

Pewnie, ze kazdy samochod kupowany od Turka trzeba dokladnie obejrzec,

ale KAZDY samochod uzywany trzeba dokladnie obejrzec, niewazne od kogo kupowany.

Poza tym gdyby Turcy byli takimi ostatnimi zlodziejami, to juz dawno wypadli by z biznesu. No i niemieckie prawo konsumenckie dosc mocno broni kupujacego (zupelnie inaczej, niz u nas), wiec robienie ostrych walkow dosc szybko sie tam konczy.

Dokładnie tak :mrgreen: z nimi jest troche tak jak z nami :mrgreen:trzeba wszystko sprawdzać ale generalnie normalni ludzie i jesli dadzą ci na coś słowo to sa zupełnie nie jak my-można nic nie spisywac bo unich SŁOWO DROŻSZE OD PINIEDZY :mrgreen:

Opublikowano
W sumie macie racje przejrzalem wiekszosc ogloszen i kazde auto z taka adnotacją miało jakieś "ale" tu stuknięte tam klepnięte..
Opublikowano
Export - czyli do nas
Niezupelnie. Export to poza Unie Europejska. A do nas to tzw. obrod dobr wewnatrzwspolnotowy :D
Dla mnie to jest równoznaczne...

A jak napiszę - Export czyli też do nas...

Będzie to satysfakcjonujace, oddające w pełni "zawiłości" tematu, określenie? :roll:

Takim "tekstem" zabezpieczaja sie handlarze w Niemczech, po wprowadzeniu przepisu o udzielaniu gwarancji osobom prywatnym.
Ten przepis obowiazuje na terenie calej Unii Europejskiej, wiec dotyczy tez obywateli Polski kupujacych w Niemczech

Wyobrażasz sobie Polaka przed sądem niemieckim, usiłującego wyegzekwowania swoich praw z w/w powodu? :roll:

Bo ja nie bardzo...

Opublikowano
kjw napisał:

Siwy z Wiesbaden napisał:

Ten przepis obowiazuje na terenie calej Unii Europejskiej, wiec dotyczy tez obywateli Polski kupujacych w Niemczech

jeszcze nie dotyczy, nie mamy podpisanej "Szegedenskiej" umowy europejskiej....

Tylko dwie rzeczy są nieskończone - wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności