Skocz do zawartości

320d z intercoolerem 330/335d jaki wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zakładałem juz kiedyś podobny temat tyle ze dotyczył on turbo, chciałem powrócić do tematu intercoolera jak wiadomo wakacje więcej czasu i chęci. Przymierzam sie do wymiany IC ale mam taki mętlik w głowie ze nie wiem co brać. Czy ten IC od 330d nie jest przypadkiem taki sam jak w 320d? Czy może juz lecieć na całość i walić od 335. Co do customowych od razu mowię dorzucam takie cuda bo kosztują od 2-4k gdzie za używany w dobrym stanie od 330/335 mogę mieć za 500zl a jeszcze zostanie moj na sprzedaż. Także prosiłbym kogoś ogarniętego w tym temacie co juz zmieniał IC w 320d na co najlepiej zmienić. Jeszcze jedno, czy oba IC 330/335d bedą p&p? Z tego co sie orientowalem to chyba od 330d jest pnp.

Opublikowano
  • Autor
Z tego co czytałem to dużo ludzi którzy posiadają 320d inwestują w IC od 330 nie wiem jaka jest różnica ale niektórzy mówią ze lekko różnice czuc
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Od 330 nie jest pnp. Trzeba chyba przewod dolotowy zmienic. Jak bedziesz chcial to mam IC od 330d bo mi zalega. Jak cos PW
Opublikowano
  • Autor
Ma ktoś jakies potwierdzone info czy któryś z tych IC jest pnp?
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Nie jest - IC z 335d jest pnp do 330d . Z tego co wiem 330d jest pnp do 325d
Opublikowano

Tutaj jest coś podobnego

viewtopic.php?f=70&t=200415

Ogólnie sam kiedyś myślałem o takiej zmianie ale intercooler który mogłem wymienic był od 635d i nie pasowały otwory .

Opublikowano
  • Autor

Temat czytałem juz ze 3 razy i w przypadku 118 spoko to wyglada. Mam jedno pytanie, ma ktoś może wymiary stockowego IC od 320d? Chciałbym je porównać jak one sie maja do performance z tematu wyżej.

Miałbym tez prośbę, dałby radę ktoś podesłać nr części do e90 intercooler performance? Znalazłem sobie nr od 330 335 ale ni cholerę nie wiem jak wyszukać M performance. Wiem ze jest w podeslanym temacie ale wolałbym sie upewnić.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Polecam fmica :cool2:

http://fmic.pl/

Bedziej bardziej wydajny niz ten prefomence,bardzo duzo chlopakow z sportu i innych forum montowlai i wszytsko gra :cool2:

jezeli chcesz mega profi to wagner lub mg no ale cena juz inna :norty:

Opublikowano
Całkiem niedrogie te z fmic.pl. Pytanie czy jest jakiś cooler który bez problemów zmieści się pod zderzakiem i jednocześnie podejdzie p&p pod stare węże ?
Opublikowano
  • Autor
Fzhut - otuz to, pytanie za 100pkt :D
Opublikowano
  • Autor

A co sadzicie jakby dac lacznik sylikonowy na ic fmic plus stare przewody? http://fmic.pl/proste/117-lacznik-silikonowy-25mm.html cos takiego, ewemtualnie znalezc przejscie z mniejszej srednicy na wieksza, tak tylko mowie po w praktyce nie wiem czy to spasuje, zle teraz juz mowie o ic z fmic.pl

Ewentualnie jakas redukcje dac http://fmic.pl/98-redukcje-nierdzewne

Opublikowano
I jeszcze drugie pytanie - ile ten fimc rzeczywiście da w naszych turbognojkach, bo spotkałem się z opinią, że dolot w M47N się nie grzeje nawet podczas szybszej jazdy, dla 10 km myślę że warto się zabawić, ale dla efektu którego nawet nie poczuję to mi się zderzaka nie chce zrzucać :P
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Sam wiekszy IC daje przyrost 0 (zero) koni. Wiekszy IC pozwala natomiast na bardziej agresywny program ktory da wiecej koni. Bez chipa moze i dolot sie nie grzeje ale przy wgraniu chipa pewnie juz tak.
Opublikowano

Oczywistą sprawą jest, że IC łączyłbym z programem, natomiast sam IC też może dać niewielki wzrost mocy, przecież chłodniejsze powietrze oznacza, że w tej samej objętości tłoczymy większą masę, zatem więcej cząsteczek potrzebnego nam tlenu dostaje się do komory spalania, a sam sterownik ma możliwość tzw samoadaptacji, więc skoro przy zadanym ciśnieniu dostanie trochę więcej powietrza niż wcześniej to podniesie dawkę/czas wtrysku tak, aby zapewnić optymalny proces spalania.

Pytanie właśnie jakie temperatury w dolocie mają te nasze motory, bo jeśli seryjny IC utrzymuje dość niskie to montaż FMIC, przynajmniej na seryjnych gratach, może być pozbawiony sensu

Opublikowano
  • Autor

Ja w swoim z gory zakladam ze chip bedzie na sto pro dla tego przymierzam sie do wymiany ic o ile rzeczywiscie ma to sens, ale jezeli temperatury nie rosna jakos super to nie bedzie sensu przynajmniej z seryjna moca. Z drugiej strony jest filmik na YT gdzie gosciu ma e90 163km wsadzil fmic ic do tego remap i inne pierdoly i wyszlo mu 220hp. Czytalem tez na inncyh forach i rozmawialem z ludzmi ze duzo osob wymienia ic na te od 330 i czuc jakastam roznice.

Patrzac na temat z 118d ludzie pisza ze roznica jest chociazby w zmianie biegow "jakby lagodniejsza" wiec wydaje mi sie ze w naszych powinno dac to jakas roznice nawet bez remapu. Moze do konca roku uda mi sie zrobic ic remap i jakis dolot to na pewno bede relacjonowal, ale temperatury w dolocie przy chipie tez by sie przydaly.

http://www.bmwland.co.uk/forums/viewtopic.php?f=4&t=55526 dosc fajny te,at tylko ze o e46

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
ja mogę dodatkowo potwierdzić,że IC z 335d nie podejdzie pnp do 320d. średnica wylotu z 335d jest o wiele większa niż w 320d.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
kubaj zalezy w ile mierzysz ps,lepeij kase zainwestowac w suszarke i wtryski i dopiero icek i rempa,ja tak bede czynil :cool2:
Opublikowano
Btw jest jeszcze jedna różnica, którą warto zniwelować robiąc coś ponad program w 18d - nie ma chłodnicy oleju, którą 20d posiada.
Opublikowano
  • Autor

Ja osobiście celuje w 210-220km i by mi raczej starczyl podejrzewam ze 1s w sprincie do 100 sie da urwać przy takiej mocy, z tego co patrzę to tak IC na nowych częściach z http://www.fmic.pl wyjdzie z 500-600zl wiec drożyzny nie ma, remap jakies 600-700 i zawsze zostanie pare groszy z 2k budżetu. Może nawet jakis stozek albo dolot na patencie :D

Wymiary standardowego 20d IC 510 x 85 x 100mm znalazłem na zagranicznym forum

510 x 100 x 100 a takie ma od 330

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Stozek nie warto,zajedziesz klekota tym,poczytaj sobie na sporcie chlopaki tam wkaldali po tyg wymontowali ,no i czy przy 220 czy most Ci wytrzyma
Opublikowano
  • Autor

Z mostem tez mam rozkmine. Pytanie jeszcze mam, wie ktoś może jakie średnicę rur są przy fabrycznym oc od 20d?

Przeglądając stronę fmic chyba bede celował w taki http://fmic.pl/uniwersalne/11-intercooler-550x180x65mm.html lub ten http://fmic.pl/uniwersalne/10-intercooler-550-230-65mm.html

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja bym na Twoim miejscu wzial tego fmica a nie orginalny bmw i najwiekszy jaki Ci wejdzie kilka rukek opaksi i temat zamkniety :cool2:

Musisz sobie wymierzyc u mnie np wejdze 21cm u kumpla co ma w mpasztecie bez niszcenia plastikow weszlo 14cm,takze kwestia zmierzenia i podjecia decyzji

Opublikowano
Gdzie ogarniesz remap za 7 stów ? Liczyłbym 2k na FMIC + program tak żeby się nie przeliczyć. Co do wszelakich stożków itp to odpuść takie motywy w turbodoładowanym dieslu do jazdy na codzień, w którym nawet gorszej jakości konwencjonalny filtr potrafi zaszkodzić (a dlaczego to chyba tłumaczyć nie trzeba)/