Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Nie dziala mi obrotomierz w mojej bestyji :) Czytalem kilka podobnych tematow na forum, ale u mnie sytuacja jest troche inna.

Otoz... Raz na jakis czas obrotomierz sie zalaczy, podobnie jak ten pierdzielnik od spalania, ale przewaznie nie dzialaja oba wskazniki. Wykluczam opcje z awaria zegarow, poniewaz wymienilem juz je na inne sprawne w 100%, bo byly testowane w innym wozie. Pytanie moje jest takie... Na jakiej podstawie sa wskazywane obroty? Jest jakis czujnik w skrzyni, w silniku? I czy mozna go jakos zregenerowac, albo ewentualnie gdzie on jest i jak go wymienic zeby to dzialalo?? Chyba, ze macie jakies inne pomysly to chetnie przeczytam i wytestuje, bo byc moze myle sie co do tego czujnika.

Z gory dzieki za info. Acha... Nie wiem dokladnie z jakiego rocznika jest ten woz, bo nie mam do niego dokumentow. Zostaly zabrane przez policje poprzdniemu wlascicielowi i jeszcze ich nie odebralem. Powiem tylko, ze silnik 2.0l 24v i to jest ten z czarnymi plastikami na gorze, nie z tymi rurami na wierzchu :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sygnał jest brany ze sterownika silnika.Sprawdz wtykę sterownika silnika możliwe że zaśniedziała i wtykę łączącą wiązkę silnika z budą,te obok gniazda diagnostycznego.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

Sprawdzilem te wtyczki o ktorych pisales, ale nic to nie dalo. W zasadzie to sprawdzilem tylko jedna wiazke, bo nic wiecej nie znalazlem pod maska. W tej "komorze" kolo sterownika/komputera jest tylko owe cos i 3 przekazniki. Plus jedna wtyczka 3 bolcowa do ktorej ida 2 kabelki. Nic wiecej tam nie ma.

Macie moze jakies inne pomysly?

Opublikowano
Wyjmij zegary lub je wysun tak żeby można było wsadzić reke od tyłu i zobacz czy ci wtyczka sie z nich nie wysuneła, przerabialem to kiedys w e32 :norty:
Opublikowano
Sprawdzalem wszystko juz. Wtyczki wpiete, piny czyste dochodzi ladnie wszystko. Kable nie sa przetarte. To cos glebiej musi byc...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem ten sam problem, obrotomierz w ogóle nie ruszał, pożyczyłem od kumpla z tej samej betki zegary i wszystko zaczęło działąć :) Tak więc zamówłem sobie na allegro za bodajżę koło 70zł i wszystko działa :)

Pozdrawiam

Opublikowano
Mam ten sam problem. Gdy pada albo jest mokro niedziala predkosciomierz czasem wszystkie zegary. Poprzedni wlasciciel powiedzial mi ze gdzieś z tyłu za zderzakiem chyba przy wale jest jakaś kostka która się "moczy" i przestaje przekazywać. Gdyby ktoś wiedział jak nazywa się ta część też byłbym wdzięczny