Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Miesiąc temu zakupiłem samochód BMW e91 325i z 2006 roku. Samochód posiada panoramiczny dach, lecz niestety rzeczony dach nie działa, nie reaguje na polecenia z przycisku sterowania. Szyby są zamknięte natomiast osłona przeciwsłoneczna jest otwarta co w letnie dni bywa męczące :) Czy któryś z forumowiczów naprawiał już dach panoramiczny w swoim samochodzie?? Czy ktos może mi polecic jakiś serwis zajmujący sie takimi problemami?? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje. Nadmienię, że mieszkam w Tychach w wojewódzwie śląskim. Pozdrawiam!

Opublikowano
Nie ma co kombinować, podłącz pod kompa i powinno byś wszystko jasne co nie bangla. Tak dla pewności, bezpiecznik sprawdziłeś ?
Opublikowano

Jak ja miałem ten bajer to średnio raz w miesiącu jeździłem do serwisu na regulację i zawsze coś skrzypiało .... poddałem się i ASO też.

W Twoim przypadku pojechałbym do ASO na diagnozę, a potem sam ...

Opublikowano
Też mam ten dach u siebie, tylko że mi działa :). Jest to bardzo awaryjna rzecz bo poprzedni własciciel (niemiec) był z dachem w serwisie, jak liczyłem w bmw z panem który mi przedstawiał historie auta przeszło 20 razy. Z reszta jak jade po autostradzie to mnie denerwuje bo mi z prawej strony troche szumi, ale jak zasłonie roletke to jest si. Kiedys gdzies tu na forum czytałem o kims kto zna sie na tym bardzo dobrze chyba w okolicach Warszawy i potrafi te dachy naprawiać. Pozdrawiam :)
Opublikowano

Proponuję na początek wykonać test dachu. Przytrzymujesz długo guzik tak, jakbyś chciał zamykać roletę przeciwsłoneczną.

Istnieje ryzyko, że jeśli masz popękane prowadnice, to dach się otworzy, ale już się nie zamknie. Ja mam właśnie popękane prowadnice i czeka mnie ich wymiana (koszt zestawów naprawczych w ASO to około 1400 PLN + robocizna).

Jeśli chodzi o ustawianie/dopasowywanie dachu to ponoć faktycznie jest jakaś firma w Wawie, która to robi - ja się kiedyś do nich przy okazji wybiorę.

http://i983.photobucket.com/albums/ae312/piskozub/DSC_0947c.jpg
Opublikowano
Dzięki za wasze podpowiedzi ! Dziś będę miał chwilę to sprawdzę bezpieczniki i motyw z przytrzymaniem tego przycisku. Dzwoniłem też do warsztatu z Warszawy, który zajmuje się szyberdachami i mogą to obejrzeć, ale terminy mają zarezerwowane na kilka miesięcy w przód wiec pewnie na ewentualną naprawę trzeba będzie trochę poczekać. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki za wasze podpowiedzi ! Dziś będę miał chwilę to sprawdzę bezpieczniki i motyw z przytrzymaniem tego przycisku. Dzwoniłem też do warsztatu z Warszawy, który zajmuje się szyberdachami i mogą to obejrzeć, ale terminy mają zarezerwowane na kilka miesięcy w przód wiec pewnie na ewentualną naprawę trzeba będzie trochę poczekać. Pozdrawiam

Potwierdzam jakość tego warsztatu w Warszawie w okolicach ul. Jagiellońskiej - wjazd od ulicy równoległej do Jagiellońskiej na wysokości stacji Orlenu. Mnie wyregulowali (wyciszyli) bardzo skutecznie. Niestety potwierdzają, że trwałośc elementów jest marna i raczej nie zalecają z jazdą (po naszych drogach) z otwartym dachem, a szczególnie z uchylonym (podniesione tylne krawędzie szyb).

Opublikowano
Witam ponownie. Samochód jest już po przeglądzie w serwisie przy ulicy Gersona. Panowie bardzo szybko i sprawnie zlokalizowali usterkę. Okazało się, że uszkodzona była prowadnica tylnej mniejszej szyby (szyba otwierała się, ale nie zamykała). Sam dach był odłączony od zasilania i dlatego nie reagował. Sama naprawa odbędzie się dopiero w połowie sierpnia ze względu niewielką ilość wolnych terminów. Sam warsztat mogę z czystym sumieniem polecić wszystkim z problemami z dachami w swoich samochodach. Pozdrawiam serdecznie