Skocz do zawartości

[e39] wyrownanie obrotow przy zmianie biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w zasadzie cięzko to nazwac i taki ogólny temat troche z czystej ciekawosci.

a wiec jadąć załóżmy 2gim biegiem ok 4tys obrotow, wciskamy sprzegło i puszczamy gaz, obroty spadaja, na bieg 3ci przy tej samej predkosci bedzie przypadało około 2,800RPM (nieistotne ale załóżmy) obroty spadajac na początku gwałtownie, schamowują przy juz ok 3200-2600RMP i opadaja w tym zakresie troche wolniej umożliwiająć nam łagodniejsze wyczucie i zmiane biegu. jest to fajnie zauwazalne jak rozpedzam auto na 3cim biegu do 80km\h i juz z taka chce jechac do wrzucam 5ty bieg odrazu i czekam az obroty opadna, nie wiem ile jest w tym momencie ale zalozmy ze 4tys i spada glatownie do 3tys, zwalnia na te 400RPM znow szybciej do 2tys RPM i zwalnia przy 1900RPM . nie wiem czy mnie zrozumieliscie i czy zauwazliscie to, osoby z manualnymi skrzyniami, ale jestem ciekaw co tym steruje i co za to odpowiada.

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
  • Moderatorzy
Opublikowano

Szczerze powiedziawszy, to już tak długo jeżdżę, że przestałem zwracać na takie rzeczy uwagę. Wrzucam bieg i puszczam sprzęgło w momencie w którym słyszę, że są na odpowienim poziomie i moim zdaniem to właśnie puszczenie sprzęgła dostosowuje obroty do przełożenia.

Z ciekawości jutro 1k km przede mną, bedzie czas, żeby sprawdzić ;)

Opublikowano
kazdy to robi z automatu, nie mysli sie o tym aletakie cos zauwazylem, przeciagniej go wyzej np na 3cim biegu wcisnij sprzeglo i zobacz ze obroty spadajac w 2-3 miejscach przychamują.
-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
  • Moderatorzy
Opublikowano

Szczerze powiedziawszy to zrobiłem dzisiaj kawał trasy i nie zauważyłem, obroty stabilnie lecą do 750r/s bez przystanków.

Może 2.3 tak ma, albo coś masz nie halo (przepustnica nie domyka, krokowiec przytkany?)

Opublikowano
nagram filmik bo uwazam ze to celowe. stojac i gazujac autem obroty spadaja wcalym zakresie jednakowo
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie obroty tez spadają bez żadnych spowolnień.

Według mnie masz coś nie tak.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

@Sosna:

Obroty !!!HHHHHHHHHHHH!!!amują, bo zapewne już powili puszczasz sprzęgło - to może być najzwyklejszy odruch. Nie ma żadnego mechanizmu wyrównującego obroty - byłby potrzebny, gdyby nie było synchronizatorów w skrzyni (tak jak w wielu motocyklach). Ewentualnie jest tak jak koledzy mówią, że masz coś nie tak z dolotem (np. lewe powietrze).

Opublikowano

Nom na pewno coś masz nie tak bo zwykle jest tak ze jak uruchamiasz sprzęgło to skrzynia i silnik przestają na siebie oddziaływać i obroty tak samo spadają jak byś bez biegu puścił pedał gazu

Lewe powietrze czy łapie możesz sprawdzić specjalnymi środkami w aerozolu