Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kupiłem ostatnio filtr k&n i zamontowałem pózniej poczytałem troche na forum ze nic nie daje ,przepływka siada a nawet łopatki w turbinie sie wyrabiaja niby od syfu ale znalazłem tez strone na której pisza ze przepuszcza wiecej powietrza od tradycyjnego jednoczesnie dając wydajnosc filtrowania na poziomie 99% zwykłego filtra ....mam go wywalic czy zostawić ???
Opublikowano

Pomyśl. Tych co najmniej 4 niemieckich inżynierów, którzy zaprojektowali komorę filtra i sam filtr, zrobili to tak, że nie przepuszcza on powietrza zgodnie z zapotrzebowaniem silnika?

No bez jaj...

Silnik przez ten filtr oddycha tak jak powinien i jak życzyłby sobie tego konstruktor. Stożek nic nie daje, a teksty o lepszym przepływie powietrza to tylko tanie marketingowe chwyty w sytuacji, gdzie stożek jest "sam sobie", bez modyfikacji zwiększających zapotrzebowanie silnika na powietrze.

No i filtr i jego obudowa to także tłumik szmerów. Nie mówiąc już o temperaturze zasysanego powietrza - stożek tutaj pogarsza sprawę - bo jak podać zimne powietrze na stożek, skoro zasysa on całą powierzchnią filtrującą powietrze bezpośrednio z komory, w której jest gorąco?

Wywal to ustrojstwo, zainwestuj w porządny filtr powietrza dedykowany dla modelu.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

No i filtr i jego obudowa to także tłumik szmerów. Nie mówiąc już o temperaturze zasysanego powietrza - stożek tutaj pogarsza sprawę - bo jak podać zimne powietrze na stożek, skoro zasysa on całą powierzchnią filtrującą powietrze bezpośrednio z komory, w której jest gorąco?

Jest to wkład bawełniany w miejsce fabryczne,bez żadnych przeróbek,nie jest to stożek.

Opublikowano
Witam ja mam taki filtr k&n nie stożek taki sam jak oryginał który wchodzi na miejsce oryginalnego bez żadnych przeróbek.jeździe na nim juz trochę nie zauważyłem żadnych problemów . a przeplywka padła mi na oryginalnym ...
Opublikowano

Bo po jakimś czasie a konkretniej przebiegu sama z siebie pada.

Co do filtra kn, miałem kiedyś ori wkładkę po poprzednim właścicielu w jakimś tam samochodzie, ale bez przeróbek nie ma sensu moim zdaniem, w swojej mimo przeróbek mam wystrojone na ori filtrze, który wymieniam regularnie i tak też pozostawiam.