Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Może macie jakieś pomysły, bo przestał mi działać panel sterowania szybami.

Co ciekawe wszystkie szyby i szyberdach da się otworzyć i zamknąć z pilota ale przyciski z panelu na drzwiach kierowcy nie działają (chociaż są podświetlone).

Z przycisków na drzwiach działa tylko ten z drzwi od pasażera z przodu. Może to ma znaczenie ale elektryczne sterowanie szybami działa.

Według mnie bezpieczniki są ok.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mi kiedyś przestało działać samo z siebie sterowanie lusterkiem lewym, wyjąłem wtyczkę od tych przycisków w drzwiach pod tapicerka, podłączyłem ponownie i wszystko śmiga do dzisiaj.

Może warto spróbować.

Opublikowano

Wyjąłem wczoraj cały panel, wyglądał ok, kable od wtyczki całe żaden się nie poluzował. Wypiąłem wtyczkę i wpiąłem z powrotem ale bez efektu - dalej nie działa chociaż lusterka działają. Nie miałem czasu rozebrać tego panelu na części ale pewnie i tak nic dziwnego tam nie zobaczę. Podejrzewam, że walnął właśnie ten panel ciekawe tylko dlaczego tylne drzwi nie otwierają się z przycisków na drzwiach a działa ten od pasażera z przodu.

Z tego co wyczytałem gdzieś na forum to te panele dobiera się jakoś pod konkretny samochód i jego wyposażenie. Jeśli ktoś ma wiedzę w tym temacie i potrafi podać mi symbole pasujące do mojego auta to podam VIN i będę wdzięczny

• 3 lata później...
Opublikowano

Ja mam ten sam problem nigdzie na forum nie znalazłem odpowiedzi.

Nie otwierają mi sie szyby z panelu kierowcy tylko lusterka działają bezpieczniki wszystkie OK .

Czy ktoś już to przerabiał ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wyjąłem wczoraj cały panel, wyglądał ok, kable od wtyczki całe żaden się nie poluzował. Wypiąłem wtyczkę i wpiąłem z powrotem ale bez efektu - dalej nie działa chociaż lusterka działają. Nie miałem czasu rozebrać tego panelu na części ale pewnie i tak nic dziwnego tam nie zobaczę. Podejrzewam, że walnął właśnie ten panel ciekawe tylko dlaczego tylne drzwi nie otwierają się z przycisków na drzwiach a działa ten od pasażera z przodu.

Z tego co wyczytałem gdzieś na forum to te panele dobiera się jakoś pod konkretny samochód i jego wyposażenie. Jeśli ktoś ma wiedzę w tym temacie i potrafi podać mi symbole pasujące do mojego auta to podam VIN i będę wdzięczny

Tylne szyby Ci się nie otwierają z przycisków na drzwiach, bo przez panel idzie ich kontrola. Przecież masz tam przycisk do blokady otwierania szyb drzwi tylnych (ze względu na dzieci). Jedyną szybą o której losie nie decyduje panel kierowcy jest szyba pasażera z przodu. Podmień na próbę panel na inny i wtedy sprawa Ci się znacznie rozjaśni. Musi być taki bez elektrycznie składanych lusterek.

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam. Mam identyczny problem. czy ktoś z poprzedników rozwiązał problem ? zastanawiam się nad samym panelem natomiast nie jestem do końca pewny. Dzięki za jakiekolwiek informacje i pozdrawiam.
  • 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...
  • 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
NIkt z wyżej wymienionych osób nie podmienił panela na inny, a przynajmniej nie napisał nic o tym, więc cięzko w ogole stwierdzić co i jak. :))
  • 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Znaczy 3 nowe panele w ogóle nie dzialają czy na tych następnych problem jest taki sam jak na oryginalnym?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale co otworzyłeś? Musisz kolego podawać więcej info, bo pisząc tak niedbale i chaotycznie, to utrudniasz innym możliwość pomocy Ci.

W Twoim panelu nie działają dwie funkcje, tak? W trzech panelach, które kupiłeś nie działa nic, tak? Kompletne trupy? Nie wiem gdzie je kupowałeś, w dziale "uszkodzone" chyba, bo jest statystycznie niemożłiwe, aby kupić 3 panele po kolei zepsute. :)

Póki nie kupisz panelu, który będzie działał, to marnujesz czas. Jak kupisz działający panel i będzie on działał dokładnie jak Twój, wtedy wiesz, że problem jest gdzie indziej.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam podobnie w e81. Na starym panelu nie działało nic, ani szyby, ani lusterka. Zmieniłem panel i dalej nic. Błędy to 9cba, 9cc3 czyli błąd komunikacji lin z panelem i usterka komunikacji z panelem kierowcy.

Mam rowniez kilka błędów komunikacji k-can, po odpięciu pdc znikają. Przed usterką panelu szyb też były błędy k-can ale wszystko działało jak należy...

Opublikowano
U mnie jednak nie działa nic, panel się podświetla ale nie reaguje na składanie lusterek, ustawianie lusterek i szyby... kompletnie nic, ale faktycznie mogłem zacząć od bezpieczników :D Będę próbował bo już mnie to denerwuje, szczególnie że opuszcza mi się lusterko przy wrzucaniu wstecznego, a po wrzuceniu jedynki podnosi się tak że widzę tylko niebo xd
Opublikowano
Bezpieczniki okej, wszystko sprawdzone. Jedyne co przychodzi mi do głowy to wywalony moduł FRM... Może dlatego mam błędy K-CAN (chociaż po odpięciu PDC nie ma tego błędu). Kupiłem drugi za 40zł, warto spróbować ;)
Opublikowano
U mnie problem rozwiązany! Nie pomógł drugi przełącznik, ani moduł FRM. Zgnił jeden pin we wtyczce między drzwiami a budą. Zgnił i się urwał, nie stykało. Od razu przeczyściłem styki bo były trochę zaśniedziałe, a urwany pin wymieniłem. Wszystko działa elegancko. Może to komuś pomoże ;)