Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem z autem i szukam fachowej pomocy!! Auto idzie ruchem jednostajnie przyspieszonym bez emocji (wiem ze to 2.0 150km). Pod kompem vanons działa idealnie przepływka podmieniana łańcuch rozrządu ok czujniki temp ok i mechanik twierdzi, że sonda za katem działa ale niemrawo. Przekładał sondę tą która jest za drugim katem i to samo. Mechanik stawia na zapchanego kata. Teraz moje pytanie czy coś można zrobić z sondą jeśli amputuje katy i czy nie będzie się zapalał błąd, czy muszę kupić kata .
Opublikowano
mi w poprzedniej e39 rozsypał sie katalizator. Podzielił się na dwie części i jedna zatkała drugą w efekcie auto nie miało mocy. Wyciąłem go dałem strumienice ale w wydechu był bardziej metaliczny dźwięk. Tyle, że były w nim dwie sondy które są przed katalizatorem. Nie wiedziałęm że m52b25Tu ma 4 sondy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W silnikach M52 są dwie w kolektorach wylotowych.

W silnikach M52TU są cztery, dwie jak w M52 i drugie dwie za katalizatorami.

PS.TU wszedł w 98 roku.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
M52TU ma 4 sondy.Może odpuść kolektor zaraz przy głowicy i przejedź się .Zanim komp chwyci bład przynajmniej na 1 biegu powinno mieć moc
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wywalaj katalizatorów.

Jazda bez nich to tragedia.

Sondy za katami jeśli musisz się pozbyć katów można wstawić na adapterach < chyba po 15zł sztuka > wtedy nie powinny już lapać błedów.

Ogólnie sonda za katem służy do sprawdzenia poprawności działania katalizatora i jej odczyt powinien być w zasadzie stały < bez wahań>

A jak kat nie działa lub go brak to wskazania sondy są takie same jak sondy przed katem a wtedy sterownik silnika traktuje to jako błąd.

Jeśli nie masz błędów na kompie odnośnie emisji spalin to bym nie zmieniał nic.

To tylko 2,0...

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Daj mu trochę czasu....
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Ja się jeszcze pozwolę dołączyć do tematu, jak wywalisz katalizator to musisz się liczyć z tym iż samochód nie przejdzie badania technicznego. Emisja spalin będzie przekroczona kilkukrotnie (tak miałem kiedyś w astrze, gdzie ktoś zamiast wymienić katalizator wspawał w jego miejsce tłumik :mad2:, i mi o tym nie powiedział więc się trochę zdziwiłem przy przeglądzie ). Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. oczywiście zawsze można dać w łapę , jak znajomy to może puści . Ponadto pozostaje kwestia ochrony środowiska , nikt nie chce wdychać spalin, ale jak przychodzi co do czego to większość rzeźbi z samochodem, taka moja uwaga.
Opublikowano

Zgodzę się z tobą,

Takie auto nigdy nie przejdzie normalnego przeglądu emisji spalin

oczywiście jak wiemy w Polsce za "flaszke" niestety ale sporo załatwić można

szczerze to nie mam żadnego repsectu dla ludzi którzy nie maja katalizatora

I tutaj mowa ze katalizator kosztuje nie jest dla mnie wytłumaczeniem

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Olaboga co się stało. Katalizator wyciął.

Poza tym 99,9% stacji nie używa analizatora spalin.

Jeżeli bardzo wam poprawi humor to napiszę, że w swojej też nie mam katalizatora i w poprzedniej co miałem wyciąłem :D

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Olej wymieniam w zakładzie od tego bo wymiana jest za free :cool2: .

Ale kiedyś faktycznie tak się robiło.

A czemu nie? Kat jest wycięty i mam to gdzieś.

Za to w drugim aucie mam aż 3 katalizatory więc pewnie ucieszy to Ciebie :cool2:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Pomijam środowisko ale stojąc w korku za kimś bez katalizatora taka osoba wdycha dużo więcej substancji rakotwórczych niż jak by stal za kimś z katem znaczy dzień w dzień takie stanie sprawi ze np szybciej dzięki tobie ktoś dostanie raka albo inne badziewie,

Proszę cie poczytaj co naprawdę zatrzymuje katalizator a raczej jakie związki niebezpiecznie przemienia itd,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Daj spokój z ekologią bo bym musiał nie jeść, nie pić, nie oddychać bo i tak jest wszystko zatrute.

Przykuj się do drzewa z transparentem "śmierć wszystkim bez katalizatorów" :mrgreen:

I karz wybić wszystkie krowy bo zanieczyszczają środowisko gorzej niż samochody.

Nie popadajmy w paranoję :wink: .

Koniec OT bo zaśmiecamy temat.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

temat jest o katalizatorach wiec nie myślę ze robimy tu off topa

a chętnie bym chciał oświecić ludzi co robią katalizatory i ze w katalizatorach nie chodzi o drzewa tylko o życie i zdrowie , twoje, moje , nasze !

Chciałbym by ludzie w Polsce to zrozumieli.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
odświerzę trochę temat. Mam m52b25tu no i pękł mi katalizator zaraz za kolektorem wydechowym ten który obsługuje 3 pierwsze cylindry od strony kokpitu. Za chiny nie mogę znaleźć takiego kata. Czy dużo roboty jest z wyjęciem tego kolektora wydechowego wraz z katem i zespawaniem tego?