Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie dotyczace nagłośnienia w E39,posiadam oryginalne radio+zmieniarka i slyszalem ze pod zmieniarke mozna podpiac wzmacniacz.Wydaje mi sie to troche dziwne ale od zawsze tematy zwiazane z naglosniemem to dla mnie czarna magia.Prosiłbym o podpowiedzi na ten temat bo jednak troche słabe jest to oryginalne nagłośnienie...
Opublikowano

Z takiego radia należy wyprowadzić wyjście RCA z układu wzmacniacza. Wzmacniacze mają kilkanaście pinów, nazwa TDA .... (w miejsce kropek numer, zależny od producenta). Schematy można znaleźć w sieci. Wyprowadzić można przód i tył. Ja tak miałem jakiś czas, ale powróciłem do stanu pierwotnego. W planach mam zakup radia dedykowanego 2 din. I co muszę stwierdzić - że w e39 chyba najszybszym sposobem jest wstawienie innego radia, dodanie jakiegoś wzmacniacza i skrzynki. Przerobienie przodu pod 16cm to długa bajka i wiąże się z przerobieniem tapicerki drzwi. Mi się udało, jednak gdybym miał to robić jeszcze raz to bym wstawił skrzynię + wzmak. Szybciej i przyjemniej.

Pozdrawiam!

Opublikowano
Z takiego radia należy wyprowadzić wyjście RCA z układu wzmacniacza. Wzmacniacze mają kilkanaście pinów, nazwa TDA .... (w miejsce kropek numer, zależny od producenta). Schematy można znaleźć w sieci. Wyprowadzić można przód i tył. Ja tak miałem jakiś czas, ale powróciłem do stanu pierwotnego. W planach mam zakup radia dedykowanego 2 din. I co muszę stwierdzić - że w e39 chyba najszybszym sposobem jest wstawienie innego radia, dodanie jakiegoś wzmacniacza i skrzynki. Przerobienie przodu pod 16cm to długa bajka i wiąże się z przerobieniem tapicerki drzwi. Mi się udało, jednak gdybym miał to robić jeszcze raz to bym wstawił skrzynię + wzmak. Szybciej i przyjemniej.

Pozdrawiam!

Karlosss podobno firma audio system ma gotowe głośniki z dystansami które wchodzą i jest 16cm sam szukam nagłośnienia do auta. Radio din2 głośniki 16stki jakiś wzmacniacz itp. Dla mnie też to czarna magia była, ale czytam sobie fora dzwonie po sklepach. I coś więcej wiem.

Opublikowano
Ale wracając do tematu moim zdaniem można podłączyć gdzieś w zmieniarce wzmacniacz jeśli będzie on napędzał sam subwoofer i gdzieś już taką operację widziałem.
Opublikowano
gdzie w turingu znajduje się wzmacniacz z wyjściem na głośniki tylne. Mam zmieniarkę i monitor 16/9 i chcę wstawić konwerter sugnału na RCA. Gdzie są kable od tych głośników?
Opublikowano

Zalezy jaka masz wersje audio.

Jesli jest wyposażone w dodatkowy wzmacniacz, to znajduje się kolo zmieniarki, taka skrzyneczka metalowa z radiatorem.

Tam masz dopiero okablowanie do poszczególnych głośników

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możliwe że jest pod podłogą bagażnika, pod tą częścią zaraz za fotelami.
Opublikowano
Watpie. Masz widocznie wersje bez zewnętrznego wzmacniacza, a glosniki sa wpiete bezsporednio do radia, ktory tez ma de-facto wzmacniacz
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Podepnę się pod ten temat z pytaniem.

Witam, czy takie uszkodzenie jest do naprawy???

http://i.imgur.com/7u2733o.jpg

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano

Ok to drugie pytanie, czy można podłączyć ten monitor poza autem tak aby wyświetlacz zadziałał

i było widać to uszkodzenie?

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano

@up z tym nie pomogę ale rozwieję wątpliwości co do nagłośnienia

a więc

zwykłe nagłośnienie + zwykłe radio - w bagażniku tylko zmieniarka chyba

nagłośnienie hi-fi lub dsp + zwykłe radio - w bagażniku wzmacniacz (dla hi-fi i dsp inny jest) + zmieniarka

nagłośnienie hi-fi lub dsp + navi - w bagażniku tuner tv (z niego można rca łatwo wyciągnąć) + wzmacniacz + czytnik navi + zmieniarka + tuner radia

samo navi bez hi-fi dsp - w bagażniku tuner tv + czytnik navi + tuner radia + zmieniarka

było jeszcze nagłośnienie m sound ale jeżeli chodzi o elementy nie różni się niczym od dsp (poprostu głośniki i suby są inne)

mam nadzieję, że wyjaśniłem i nic nie pomyliłem, tak więc kolega robert26 niech wyciąga rca z tunera tv

Opublikowano (edytowane)

tuner radia jest pod plastikiem w bagazniku, gdzie mamy klucz do kół i podnośnik, w miejscu bardziej w środku samochodu, na podłodze.

A tuner TV, gdzie fabrycznie był montowany? Koło wzmacniacza, zmieniarki?

Tak BTW, z subem czy bez suba w tym systemie hi-fi nie robi róznicy. Ten niby sub to kpina.

Dopiero dołożenie zewnetrznego suba zrobiło właściwą robotę z nagłośnieniem i nie radze kupować byle czego.

Edytowane przez ar_w
Opublikowano

yyy tuner radia jest w bagażniku z lewej strony dokładnie obok tunera tv czytnika navi i zmieniarki przynajmniej w wersji z navi w nadwoziu sedan

http://mukerji.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2009/05/dsc_1117-800x535.jpg

to navi mk IV (bo dvd czytnik) tuner tv jest centralnie za zmieniarką (biała i niebieska kostka do niego wchodzi) i jak dobrze pamiętam z białej wyciągamy rca

tuner radia nie jest na tej fotce widoczny ale tu jest jego kostka widoczna (po lewej dolnej stronie czarna duża kostka i przykręcony jest złotym uchwytem :P):

http://zeckhausen.com/images/Modifications/Video_NAV/Inline_module_installed_1.JPG

nie wiem jak sub hi - fi ale ja miałem właśnie rca wyprowadzone i mój blaupunkt nie grał tego co chciałem (mam wersje z kanapą nie rozkładaną i nie dzieloną więc lipnie to grało)

dołożyłem dsp i jestem zadowolony z jakości, jednak trochę poprawiłbym bass zakładając tylne suby m sound (cena kosmos więc odpuściłem)

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
dopiero teraz ale zrobiłem wyjście rca z tunera i rem do wzmaka. W kombi polift ze zwykłym nagłośnieniem tuner znajduje się po lewej stronie w podłodze bagola, mam mk3 i jest w nim złącze 17pin. Efekt zadowalający. Skrzynka daje basu w chu...j. Tego brakowało w tym samochodzie.