Skocz do zawartości

e39 530d charczenie przy skręcaniu , pompa wymieniona ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam znowu mam ten sam problem, mianowicie przy skręcaniu kół coś zaczyna charkotać, 3 tygodnie temu było to samo, wymienili mi pompę wspomagania ( po raz drugi, za pierwszym razem po 3 dniach znów nawróciło, w ramach gwarancji usługi założyli inną pompę) , dlaczego problem ciągle nawraca ? Czy wina leży po stronie byle jakiego montażu, lipnej pompy czy może to jeszcze coś innego ? nie wiem .. maglownica ?? Irytuje mnie to już na maksa bo co raz tylko to sie odzywa ..
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Bo winna jest maglownica zapewne.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Przekładnia ma zbyt duży przeciek wewnętrzny i pompa cał czas idzie na maxa i jej żywot to 3 dni jak w twoim wypadku.
Opublikowano
  • Autor
Dziwna sprawa , odkręciłem korek patrze płynu jest na minimum, dolałem prawie na maks . zakręciłem pokręciłem lewo prawo, przejechałem kawałek odstawiłem. Dziś rano wsiadam cisza, przejechałem 50 km i nic nadal cisza odeszło mu. Czyli że gdzieś mi cieknie a pompa i magiel wcale nie muszą być zrypane ??
Opublikowano
  • Autor
dzisiaj znow caly dzien jeździłem i cisza żadnego charczenia
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Może po prostu dopiero się porządnie odpowietrzył układ i będzie już okej ;)

Pojeździj i kontroluj poziom płynu, jak będzie okej to git, jak nie to szukamy gdzie ucieka ;)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Niedługo zapewne znajdziesz wyciek.

Ubywa ci płynu a gromadzi się on pod osłonami maglownicy.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
W mojej poprzedniej też jak kupiłem brakowało troche i charczała i jak dolałem to przez 3 lata nic nie ciekło i płynu nie ubyło.
Opublikowano
  • Autor
Dziwna sprawa dzisiaj podłozylem na noc karton pod silnik ( osłona zdjeta) i plyn cieknie po wężu od ic po strony kierowcy i to jest plyn od wspomagania na 100 % nie olej ani nic innego, czerwony płyn taki jak ma wlany, maglownica jest sporo dalej ale wychodzi to mniej więcej pionowo pod pompą, czyli pewnie cieknie gdzieś na przewodzie ? Jakieś łączenie puszcza ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W pasie przednim masz chłodnicę płynu wspomagania, węże do niej są na złączki takie na zatrzask, zapinasz je jak wąż ogrodowy, zaskakuje i gotowe.

Do tego wsadza się tam takie plastikowe zabezpieczenia żeby czasem nie chcący nie rozłączyć węża.

Może tam lać, spotkałem się już na forum że komuś zrobiły się tam wżery i uszczelnienie nie trzymało.

Także może trzeba to rozłączyć, wyczyścić, ocenić stan oringów, ew wymienić i poskładać do kupy.

Przy okazji będziesz widział jak wyglądają rurki od chłodnicy, to zwykła rurka z takim kołnierzem za który łapie zatrzask.

Uprzedzam że łatwo to rozpiąć, ale do zapięcia trzeba trochę siły, w mojej e39 musiał mi ojciec pomóc bo sam nie dałem rady :roll:

Opublikowano
Ale też może lecieć z połączenia węży ze zbiorniczkiem,bo to jest częsty przypadek w E39.Założenie nowych opasek nie daje za wiele.Ja dałem całość,czyli węże i te aluminiowe rurki do zakucia nowymi wężami i mam w końcu spokój.Koszt 50 pln,a nowy zestaw w ASO coś ok.400-500 pln :mad2:
niema nic lepszego niż BAWARKA
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
  • Autor
cieknie na jednym łączeniu i na chłodniczce cała w mikropęknięciach jakby kamienie o nią waliły, dolałem pod korek od razu ucichło ale widać ze wali płynem po glebie