Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tak jak w temacie:) w co lepiej zainwestowac? co sie lepiej sprawuje i lepiej gra? jaka srednica glosnika? czy jest duza roznica jak bedzie 25 a 30 cm?? nie mialem mozliwosci porownania na wlsne uszy ;) wiec pytam kogos kto sie na tym zna
Opublikowano
różnica pomiędzy 25 a 30 może być wielka ale i bardzo mała, to zależy od skuteczności, materiałów z których jest wykonany,itp. oraz od firmy. Jasne że skrzynia, tuby to przeszłość i moim zdaniem badziewie, porządnej firmy skrzynia zamiecie Ci kurz w bagażniku, nie musi mieć monstualnego głośnika, 30 cm to teraz jakby standard.
Opublikowano

mialem kiedys tube - nie interesowalem sie tym specjalnie. po mojej kilkuleptniej przygodzie z tuba powiedzialem nigdy wiecej... Odrzucalem rowniez skrzynie bo myslalem to jest to samo. NIGDY WIECEJ TUBY- NIE WIEM JAK W OGOLE MOZNA TEGO SLUCHAc hehe...

Wlasnie sam kompletuje sprzet do mojego nowego autka.

Opublikowano
czyli nic tylko rozejrzec sie za czyms dorbym :) najlepiej by mi odpowiadala aktywna ale tez nie wiem czy jest jakas roznica w jakosci miedzy aktywna a zwykla podpieta pod wzmacniacz. glosnik hertz lub jbl mnie kusi ;)
Opublikowano (edytowane)

wlasnie przegladam allegro i zastanawiam sie czy cos z tego co znalazlem jest cos warte.

np. tu:

http://allegro.pl/show_item.php?item=97169204&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

znalazlem skrzynke aktywna. zastanawiam sie czy to bedzie dobrze gralo i ewentualnie gdyby gralo zle to czy bedzie mozna wymienic glosnik np. na hertza, tylko czy ten wzmacniacz sobie wtedy z tym poradzi?

drugie rozwiazaniew to to:

http://www.allegro.pl/item96149713__hq_skrzynia_do_glosnika_30cm_najsolidniej.html

kupic sama skrzynke i do niej glosnik i wzmacniacz? do 30 cm glosnika jaka skrzynia jest najlepsza? o jakiej pojemnosci?

co wg was jest lepszym rozwiazaniem? skrzynka aktywna, czy jednak skrzynka i osobny wzmacniacz?

Edytowane przez czarny2891
Opublikowano
skrzynia aktywna to nie to, najlepiej pasywną i do tego porządny piec jedno lub dwu kanałowy. jeśli chcesz mieć porządne jeb...... to zastanów się na JBL-em, z tego co wiem potrafią naprawdę dużo a i ceny nie są kosmiczne.
Opublikowano

z tego co czytalem to wlasnie tak widze ze pasywna skrzynia jest ok :cool2: a jaka duza powinna byc do 30 centymetrowego glosnika? czy jest jakas roznica w skrzyni z mdf-u a plyty pilsniowej?

czy w takich klupnych gotowych skrzyniach sa jakies filtry, zwrotnice czy cos? :)

Opublikowano
skrzynia pasywna to tylko obudowa i głośnik, nic innego. Filtry masz we wzmacniaczu. Wielkość obudowy zależy od głośnika, każdy głośnik ma inne parametry, wg. nich wylicza się jaką pojemność powinna mieć skrzynia. MDF jest lepszy i to o wiele, ale nie radzę robić samemu skrzyni...będzie grało...ale to nie to, nie wydobędziesz głębi basu.
Opublikowano

http://allegro.pl/item97672998_nowy_hertz_es_300_gwarancja_.html

lub

http://allegro.pl/item96814318_dwucewkowy_jbl_gto_1202d_najlepszy_wysyl_gratis_.html

samemu nie chce robic, sa firmy ktore maja juz gotowe o roznym litrarzu, ale nie wiem jak dobrac do tego skrzynie:) gdzie znajde jakies dane na ten temat? roznica jest w jakosci dzwieku jak przypuszczam a nie w tym ze mdf jest lepszym materialem jakosciowo od plyty ;)?

Opublikowano
mdf że tak powiem lepiej odbija bass. dobranie litrarzu to już trzeba głębiej się wczytać w parametry głośnika, są fajne pragramy na kompa do obliczania ile powinno być
Opublikowano
do tego hertza to ptrzebujesz mocny a co za tym idzie drogi wzmacniacz,poco ci 2cewkowy glosik? chcesz go podlaczyc w 2omach? glosniki malo mocy potrzebujace i dobre to JL audio, malo mocy nie oznacza cichy,liczy sie skutecznosc,
przednie kola sluza do kierowania, a tylne do napedzania
Opublikowano
jbl to jest troszke nizsza klasa od JL audio,ja mam earthqake db 10,daje rade wzmak powinien miec min 180w, bo ma rmsu 220.Gdybym teraz kupowal bylby to JL audio, mniej mocy potrzebuje-latwiej go wzmacniacz kontroluje, chciales dwu cewkowy wnioskje ze chodzilo ci o podlaczenie go w 2om, tez nie kazdy wzmacniacz ci to uciagnie, z tego co wiem to hertz tez jest polecany i chwalony tyle ze jest jedno ale ze musi miec mocny wzmak
przednie kola sluza do kierowania, a tylne do napedzania