Skocz do zawartości

Airplay-bezprzewodowe przesyłanie audio Iphone, Ipod, Ipad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu chciałem bezprzewodowo odtwarzać muzykę z telefonu poprzez system audio auta.

Najpierw spróbowałem rozwiązania bluetooth ale ze względu na niską jakość dźwięku oraz duże zakłócenia musiałem poszukać lepszego rozwiązania.

Kolejnym krokiem było zainstalowanie Airplay w aucie które audio streamuje przez wi-fi.

Niestety nie było łatwo znaleźć urządzenia które mi na to pozwoli.

W końcu udało mi się znaleźć owo urządzenie.

Nazywa się Airenabler.

Urządzenie kosztuje około 100 USD wraz z wysyłką ze stanów zjednoczonych. W cenę wliczone jest cło(tak cło mimo wartości zamówienia poniżej progu cła Ebay automatycznie je dolicza z jakiegoś dziwnego powodu), wysyłka, ogólnie wszystko. Przesyłka dotarła w 12 dni.

W zestawie otrzymujemy absolutnie wszystko co potrzeba do odpalenia w aucie (albo w domu).

Mamy router wi-fi który łączy się z naszym iPhone, kartę dźwiękową USB która odpowiada za generowanie dźwięku, zasilacz usb 3.1 Ampera z dwoma wejściami USB (Ma niski profil wiec można bez problemu zamontować w podłokietniku, dodatkowo 3.1 Ampera powoduje że można jednocześnie ładować telefon), kabel audio do podłączenia do wejścia AUX.

Iphone podłączamy jak do zwykłej sieci wi-fi i to koniec konfiguracji :-).

Router wi-fi jest tak skonfigurowany że mimo iż jesteśmy podłączeni do sieci wi-fi Iphone wie że musi nadal korzystać z modemu w celu połączenia z internetem.

Jednym słowem nadal możemy korzystać z internetu poprzez modem telefonu.

Jak na mój gust jakość jest bardzo dobra. Wiadomo że znajdą się bardziej wybredni użytkownicy z audiofilskim zacięciem ale i tutaj jest rozwiązanie.

Router jest kompatybilny z większością kart dźwiękowych USB więc możemy dokupić kartę za 500-1000 PLN i dodatkowo kabel audio z włosów jednorożca.

Nr aukcji Ebay dla zainteresowanych : 181392679206

Tutaj fotki jak to wygląda + jak mi się to udało upchnąć w schowek podłokietnika:

http://cdn3.fotka.pl/a.fotka.pl/098/723/98723314_800_s.1399663718.jpg/bedizen81.jpg

http://cdn4.fotka.pl/a.fotka.pl/098/723/98723297_800_s.1399663678.jpg/bedizen81.jpg

Pozdrawiam

Szymon

Edytowane przez szymonb

Opublikowano
Ciekawe rozwiązanie, działa też z innymi telefonami?
http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
Opublikowano
  • Autor

Działa też z androidem ale musisz użyć jakiegoś programu do airplay ze sklepu play ponieważ android nie obsługuje airplay od Apple.

Tutaj lista programów które są w Google Play :

https://play.google.com/store/search?q=airplay&hl=pl

Oczywiście nie testowałem z androidem więc się nie wypowiadam jak to działa. Na iPhone działa bez zarzutu.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Dokladnie tak mozna zrobic. Ja mam jeden taki router w koszu po instalacji softwaru z airplay.

Roznica jest okolo 100-150 PLN za router bez oprogramowania, karty dzwiekowej, zasilacza samochodowego.

Pozdrawiam

Opublikowano
czyli nie trzeba mieć usb w samochodzie? a działa to z windowsem?
Opublikowano
  • Autor
Dziala to na zasadzie przesylania sygnalu przez AUX IN. Nie trzeba miec USB. Windows natywnie nie obsluguje Airplay. To jest protokol Apple i tylko sprzet Apple go obsluguje natywnie. Co do reszty systemow trzeba uzywac jakis programow jesli ktos takpwe stworzyl.
Opublikowano

I tak zamiast podłączać kabelek do iphone - aux dokładasz streaming przez wifi i dalej puszczasz sygnał w to samo złącze :D

Choć rozwiązanie samo w sobie ciekawe to niestety nie daje nam żadnej dodatkowej funkcjonalności oprócz faktu, iż będąc w samochodzie nie musimy podłączać kabla. Trochę mało jak za 100 zielonych moim zdaniem - nie krytykuję jednak pomysłu samego w sobie :)

Opublikowano
  • Autor

Jak dla mnie cena do mozliwosci urzadzenia jest wrecz smieszna. W szczegolnosci ze za 100 usd w bmw to sobie moze kupisz dywaniki na przod bo komplet to raczej watpie :-).

Pozdrawiam

Opublikowano

Zwróciłem tylko uwagę na fakt, iż za 100$ mamy urządzenie zastępujące kabelek do aux - sam też używam airplay w amplitunerze w domu i sprawdza się nieźle lecz tu brakuje możliwości sterowania z kierownicy i całej reszty udogodnień :)

Trzeba chłopakom z Dension'a podpowiedzieć aby zrobili taką wersję swojego sprzętu lub... Może ktoś u nas wykorzysta pomysł?

Inne rozwiązanie to Belkin Aircast - z tym, że transmisja wykorzystuje Bluetooth, jednakże jest tańsze i bardziej uniwersalne.

Opublikowano
  • Autor

Bluetooth do audio sie dla mnie nie nadaje. Jakosc jest tragiczna i niewazne jakie ma sie urzadzenie. Przerabialem logitechy,belkiny i inne niby dobrze wykonane urzadzenia. Zawsze szumy i zaklucenia wykluczajace bluetooth przy glosniejszym sluchaniu muzyki. Nawet pomijajac zaklucenia bluetooth z zalozenia daje o wiele gorsza jakosc.

Faktycznie do szczescia brakuje sterowania z kierownicy. Niedlugo jednak jesli wierzyc plotkom apple wyda smartwatcha.

Wtedy nie wyciagajac telefonu z kieszeni odpalamy audio naciskajac na ekran zegarka a muzyka gra z glosnikow auta.

Na dana chwile juz jest to mozliwe uzywajac galaxy gear.

Pozdrawiam

Opublikowano
Tylko czy użycie wifi zamiast bluetootha ma sens skoro sygnał do wzmacniacza i tak idzie przez złącze AUX IN które do najlepszych nie należy bo wprowadza szumy i zniekształcenia?
Opublikowano
  • Członkowie klubu
W niewiele wyzszej cenie zaopatrzylbym sie w Dension Gateway 500 BT i mial to samo tylko cyfrowo + sterowanie z kiery.
Opublikowano
  • Autor
W niewiele wyzszej cenie zaopatrzylbym sie w Dension Gateway 500 BT i mial to samo tylko cyfrowo + sterowanie z kiery.

http://allegro.pl/showItem2.php?item=4217965062

Jezeli 1200 PLN roznicy i skomplikowana instalacja to "niewiele wiecej" to faktycznie Dension Gateway 500 B to bezposredni konkurent urzadzenia o ktorym pisalem :-).

Mimo swojej ceny Dension Gateway 500 B nadal organizuje streaming przez bluetooth czyli szalu niema.

A i jeszcze mala notka od producenta ze moze zaistniec koniecznosc zakodowania auta aby Dension Gateway 500 B zadzialal. Ale to tez w sumie noewiele jakies kolejne 300-500.

Kolejny problem to brak obslugi Spotify co w moim wypadku rowna sie brak muzyki.

Urzadzenie o ktorym piszesz wyglada na bardzo przyzwoite ( pomijajac ze streamuje przez bluetooth) , ale to kompletnie inna liga cenowa.

A z innej beczki. Czy wejscie aux poprowadzone dobrym kablem ma szanse zagrac lepiej ? Czy jest to kwestja okablowania czy raczej samego wzmacniacza ? Ja akurat nie mam zadnych problemow ale widze ze wiele osob nie jest zadowolonych.

Znalazlem jeszcze ciekawe info na temat adaptera snap in

Dostępne są 4 odmiany adaptera Snap in dla iPhone:

- Basic, stanowi dock dla telefonu, ładuje baterię oraz wzmacnia sygnał antenowy

- Music, zawiera funkcje adaptera Basic oraz odtwarza muzykę zapisaną w bibliotece iPhone™. Wymagane jest posiadanie interfejsu USB (SA6FL) oraz rozszerzone opcje odtwarzania muzyki z urządzeń mobilnych (SA6NF)

- Media, to połączenie funkcji adapterów Basic oraz Music jak również umożliwia wyświetlanie Cover artów poszczególnych utworów, jak również odtwarzania sekwencji video. Wymagane jest posiadanie opcji SA6FL, SA6NF oraz Combox SA6VC.

- Media z wnetylatorem, jest dodatkowo wyposażony w system chłodzenia Apple iPhone™. Ma to szczególne znaczenie w przypadku korzystania z BMW Apps (SA6NR). Wentylator uruchamia się samoczynnie, zależnie od obciązenia pod jakim pracuje iPhone™. Wymagane jest posiadanie opcji: SA6FL, SA6NF, SA6NR oraz Combox SA6VC.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Skomplikowana instalacja ? 3 godziny to instalowalem.

Kodowanie kosztuje 50-100 zl i trwa 10 min.

Wszystko idzie po swiatlowodach. Pamietaj ze bluetoooth jest cyfrowy i nic nie idzie po anologowym kablu aux.

Dodatkowo mozesz streamowac przzez kabel i zamiast spotify dzialaja inne wynalazki jak np open.fm .

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mnie też się wydawało że streaming przez bluetooth to strata jakości (chodzi o ograniczony bandwidth).

Z drugiej strony Spotify to podstawa.

Opublikowano
  • Autor
Skomplikowana instalacja ? 3 godziny to instalowalem.

Kodowanie kosztuje 50-100 zl i trwa 10 min.

Wszystko idzie po swiatlowodach. Pamietaj ze bluetoooth jest cyfrowy i nic nie idzie po anologowym kablu aux.

Dodatkowo mozesz streamowac przzez kabel i zamiast spotify dzialaja inne wynalazki jak np open.fm .

Ok czyli tylko jakies 1300-1400 PLN drozej i brak obslugi spotify ;-)

Dodatkowo 3 godziny i kodowanie vs 2 minuty i brak kodowania.

Opublikowano
Podobne pieniądze co Dension Gateway kosztuje doposażenie w Combox Media. Poza łącznością poprzez BT można podłączyć telefon poprzez port USB a to już zupełnie inna jakość dźwięku.
Opublikowano
witam.z tego co widze ze zdjecia to urzadzenie chyba ma jeszcze jedna funkcje,chyba ze sie myle-mozna pozłaczyć do niego pendrive i z niego sobie zapodac muzyczke?