Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Jak by nie brzmiał to na sam widok diodek i choinkowego wnętrza 3 razy nie udało mi się podejście do Audi :)
  • Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
W C6 być może, my rozmawiamy o C7(mimo, że 3.0 tdi to po zmianach) tam silnik nie generuje żadnych wibracji w całym zakresie obrotów i pracuje w moim odczuciu bardziej kulturalnie niż R6 w BMW.

.... Audi brzmi lepiej bo ma sztucznie dzwiek z glosnikow podawany do kabiny pasazerskiej.

3.0 TDI w C7 i C6 z 2010 to te same jednostki ( oprócz 313 BiTDI) ...

Dokładnie, ja mówię od początku o wrażeniach z jazdy 3.0 313 PS i tam żadnych wibracji itp nie ma.

Poza tym masz coś nie halo skoro wpada Ci w rezonans. Miałem a4 b7 3.0 tdi ASB 2007 r i żadnych wibracji nigdy nie było.

Opublikowano
Wszystko jest ok. Wibracje, rezonans to moje subiektywne odsłuchy. To co mnie sie nie podoba w 3.0 TDI to dzwiek w okolicach 4-4,5 rpm. Wiem, ze to margines ,ale R6 na chwile przed odcięciem brzmi lepiej. O to mi chodziło....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

.... co do dzwieku - przy wyborze auta Audi A6 vs BMW 5 -na jedzie testowej facet z Audi wprost mi powiedzial co i jak z dzwiekiem ....

a tu masz kilka artykulow :

http://moto.pl/MotoPL/1,88389,11077706,Potezny_diesel_od_Audi.html

http://www.infosamochody.pl/artykul,id_m-100820,t-nowy_silnik_bitdi_w_audi.html

http://www.autocentrum.pl/newsy/nowosci/a6-nowy-potezny-bitdi-w-wyzszych-modelach-audi/

.. jezeli sie myle to nie moje wywody. Nadal uwazam iz 313 w Audi jest bardziej energiczne niz w BMW

Moj 535xd z chipem 320KM 670Nm vs Audi A6 313KM 650Nm - idzie tak samo do 120Km/h pozniej mala nadwyzka BMW z chipem

Opublikowano

Opisywany mechanizm to (nie pamiętam dobrze nazwy, ale każdy dealer powininien powiedzieć) akcelerator dźwięku i jest on umieszczony na zewnątrz, gdzieś przy wydechu, ale nie ma to związku z podawaniem bezpośrednio dźwięku do kabiny.

535xd z chipem być może jest szybsze, ale mówmy o serii. Jeśli po chipe to audi gniecie 535xd bo można zrobić na ~380 PS.

Opublikowano
.... co do dzwieku - przy wyborze auta Audi A6 vs BMW 5 -na jedzie testowej facet z Audi wprost mi powiedzial co i jak z dzwiekiem ....

a tu masz kilka artykulow :

http://moto.pl/MotoPL/1,88389,11077706,Potezny_diesel_od_Audi.html

http://www.infosamochody.pl/artykul,id_m-100820,t-nowy_silnik_bitdi_w_audi.html

http://www.autocentrum.pl/newsy/nowosci/a6-nowy-potezny-bitdi-w-wyzszych-modelach-audi/

.. jezeli sie myle to nie moje wywody. Nadal uwazam iz 313 w Audi jest bardziej energiczne niz w BMW

Moj 535xd z chipem 320KM 670Nm vs Audi A6 313KM 650Nm - idzie tak samo do 120Km/h pozniej mala nadwyzka BMW z chipem

320 km po chipie to , bez urazy pomyłka . Albo jest to box ( a box to zawsze ZŁO) , albo z motorownią cos nie halo. Nawet jeśli uwzględnimy braki serii BMW z xdrive ( co sie w audi nie zdarza - trzeba im to oddać )

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

:)najpierw sprawdz jak xdrive w mocnych odmianach silnika trzyma moc- bo to co wdzialem na wykresach to smiech ... czasami z313KM wypluwal np.X6 280KM

u nie 535xd wypluwa lub wypluwal ( sprzedany ) 295-300KM po czipie dodatkowo 20-25KM i 60-70Nm. Moja X1 wypluwa zalezy od Hamowni od 172-181KM

...ale to temat nie w tym temacie...

Co do audi to zawsze bylo wiecej niz w serii :norty: ale po kilku miescach mocno moze spac spowodowane nalotem/nagarem na tloczkach.

Osobiscie widzialem i doswiadczylem na A3 i ostatnio a4 RS z 2007roku wyplulo na hamowni ledwie 330KM po modyfikacjach( program/wydech/filtr) dalo 420KM

Opublikowano

Co do audi to zawsze bylo wiecej niz w serii, ale po kilku miescach mocno moze spac spowodowane nalotem/nagarem na tloczkach

Uprzejmie prosze szanownego kolegę o rozwiniecie tego zdania.

Jaki nagar, na jakich tloczkach ?

Opublikowano
Dziwne że silnik w tym stanie jeszcze pracuje :duh: Wygląda jak zwęglone resztki opony :mrgreen:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

Opublikowano
Może autorowi tematu 528i przypadło by do gustu, osiągi nawet nawet a cenowo dużo niżej od diesli które nie trzymają serii.
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na dwa gary to jeszcze 1-2 generacje trzeba poczekać, na razie mamy ciągle wersje palące na 4 gary :cool2: :wink:
Opublikowano

A co ma przedstawiać, przecież bmw ma 3.0d w wersjach: 258, 313, 383 KM, więc to raczej była odpowiedź aldi.

Co innego jest ciekawe:

"...Po raz pierwszy w historii branży motoryzacyjnej zastosowany w nim katalizator magazynujący NOx, filtr cząstek stałych oraz wtryski SCR połączono w jeden zespół." - mokry sen ASO :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Za 1-2 generacje polacza DPF z silnikiem - bedziesz zmianial komplet co 200 tys :mrgreen:
Opublikowano
Przynajmniej wymiana będzie nieskomplikowana :mrgreen:

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiadomo, ASO nie bedzie diagnozowac - jak im komputer pokaze "do wymiany", to wchodzi nowy i fakturka, nastepny klient prosze :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A tam był czujnik za 90 zł do wymiany. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Opublikowano
Czekam na czasy kiedy samochod bedzie jak telefon, na abonament co miesiac za uzytkowanie a kupowac sie go bedzie za 1zl + VAT w promocji. 3 lat uzywania i operator smsem poda adres gdzie oddac do recyklingu.
Opublikowano
Leasing :?: