Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

własnie chodzi o to ze spalanie pokazuje prawidłowo patrząc na ekonomizer i na obc spalanie jest na jednym i na drugim praktycznie takie samo pompa wymieniana trzy tygodnie temu na nową tak ze raczej odpada :(

cos tam wciskałem ale spalanie wskazuje w litrach czyli nic sie chyba nie przestawiło a moze wcisną mile/km podczas testy 7 i powinno sie zmienic???

• Odpowiedzi 312
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

potankuj, pojezdzij, jak cos to wal PM.

a jestes pewien ze paliwa nie masz? moze glupio pytam ale sam mam problemy z jazda ponizej 20l benzyny (jak poczytasz forum to nie tylko ja). poniewaz zimno to mi sie tego nie chce na razie zrobic. poczekam do wiosny.

Opublikowano
zrob test zegarow i zobacz czy wskaznik idzie do konca tak jak temperatura. widzialem juz jak handlarze przestawiali wskaznik w lewo, po to ze jak zaczynaja sie problemy ponizej 20l wskaznik pokazywal 0. czyli jak pokazuje 20l to masz 40l w baku. czy konrolka rezerwy sie zapalala prawidlowo?
Opublikowano
to jak wyjmiesz plywak, zalacz zaplon tak zeby kontrolki sie swiecily i zasymuluj mu pelny zbiornik, pusty i tak pare razy, tylko zwroc uwage ze to dziala z opoznieniem, tj daj pelen zbiornik i poczekaj minutke itd.
Opublikowano
do flash: jesteś pewien, że w teście nr 7 komp podaje ile litrów jest w zbiorniku?? holendrzy napisali: "Fuel in tank as a % of full" czyli w procentach całości. Wgrałem ten wsad do tds-a z tego wątku, wszystko wyświetla dobrze, tylko właśnie pojemność zbiornika. Po zalaniu na full pokazuje 76-78, spalanie liczone na piechotę i porównane z kompem niby ok. Co ty na to??
Opublikowano

nie dam sobie reki uciac. moze jest to istotna wersja oprogramowania.

ale skoro twoj pokazuje po zalaniu na full76 -78 a masz zbiornik 80 litrow to by sie zgadzalo ze pokazuje w litrach. plywak jest jeden i OBC i zegary biara info z tego samego.

a macie test 6? u mnie pokazuje to samo co w 7 tylko jak jade to na wybojach i zakretach skacze +/- 2 czyli jak mam 10 to skacze od 8 do 12, jak jade po prostej to pokazuje 10. w niektorych OBC tego nie bylo. na pewno sa roznice w oprogramowaniu bo sa rozne numery. Codesticker pozwala na oszukanie komputerka i pozwala na prace w aucie bez instalacji Check controll. ale to co wyswietla i w jaki sposob to juz inna sprawa, np LAND w jednych wyswietla numery 1,2,3,4,5 itd a w innych UK, D , FR itd. wsady do codestickera sa stale a jednak komputerki sie inaczej zachowuja w roznych autach.

Opublikowano
coś jednak z tymi litrami nie tak, np. teraz mam 20 litrów na wychyłowym, komp pokazuje 8 i range (zasięg) 100km, niby ok, ponieważ średnie spalanie też mam ok 8l/100km. Może ten kompik pokazuje tylko litry bez rezerwy??, wtedy miało by to sens :D Landy u mnie wyświetla literkami, test nr 6 jest i zależy od włączenia obciążenia, np. światła, grzanie szyby - zmienia się, pobór prądu w [A] nie mam pojęcia jak to mierzy ale coś tam wyświetla. Przydałoby się, aby działało speedometer correction, test 10, bo jest parę km różnicy zegary/komp
Opublikowano

Panowie może przeoczyłem bo tak na szybko patrzyłem ale chciałem zapytać czy macie moze rozpisane za co odpowiada poszczególny test?

dzięki za odpowiedź

pozdrawiam Łukasz

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

lukasz sprawdz 1 strone wczesniej

pitt , mi dzisiaj tez pokazuje w tescie 7 - 8, w 6 tez mam 8, wskaznik paliwa tez mi pokazuje 20l, ale na 100% nie jestem pewien ze mam te 8 litrow na benzynie. jezdze na LPG. wiem natomiast ze jak jeszcze paliwo w baku mam - bo odkrecalem pompe - to mialem problemy z odpalaniem.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Czytałem sporo na forum o OBC

ale moj przypadek nie jest opisany.

Jak kupiłem to auto OBC nie działał a potem ukradli go razem z radiem

Niemam pojecia jaki powinien byc.

Mam BMW E34 540i Automat.

Mój OBC który kupiłem na Allegro wyswietla PPPP,nie reagują zadne przyciski

zegary mam z Check kontroll wiec dane OBC powinien brac

z zegarów ale niebierze.Test zegarów równierz nie do zrobienia

zero reakcji.Wyglada tak jakby nie było komunikacji z komputerem.

Prosze o pomoc od czego mam zacząć żeby to doprowadzić

do stanu używalności.

Opublikowano

Faktycznie wg.tego

linku co podałeś powinien być ten

65811384149

a ja mam taki 65818351055

przy którym pisze ENDED

czyli nie bedzie działał.

Ale wstepnie dogadałem sie z kolegom flashem

że zaprogramuje mi tego co mam pod e34 540iA

ale chyba niema wsadu EEprom do tego modelu

bo narazie sie nieodzywa.

Ale ja jestem cierpliwy i czekam

aż coś znajdzie.W przyszłym tygodniu przypomne się do niego w tym temacie.Dzieki za pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Co do tego ENDED to chodzi tylko o to, że już go nie produkują i jest to odpowiedni komp do Twojego auta
http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano

No to lipa.

Bo moj niedziała.

Może to znaczyć tylko jedno

że mam zepsute zegary.

Lub rozprogramowała sie pamieć

w tych zegarach.

Może jakies inne sugestie?????

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

A jak Wy te testy komputerka robicie? Ja któregoś dnia wydrukowałem sobie z forum ,poszedłem do samochodu ale nic mi nie wyszło. Mam pełny komputerek. Poza tym pisałem już wcześniej,że nie wiem jak zrobić żeby po wejściu do samochodu i włączeniu samochodu nie musiał od nowa ustawiać zegarka. Ten zegarek wcale nie trzyma pamięci. Trzyma tylko na włączonym zapłonie i włączonych światłach -przynajmniej postojowych.Ciekawy jestem czy u Was chodzi cały czas i czy np: żarzy się po wyłączeniu kluczyka czy gaśnie całkiem?

Dziękuję również Tym co podpowiadali mi co mam robić. Niestety to nie bezpiecznik podtrzymania- bo jest dobry(bo radio też od niego zależy a gra cały czas)

Opublikowano
czy masz 12V na 17 pinie komputerka?

Dzisiaj wyjąłem komputerek i jest kostka podłużna,zielona z dziurkami na piny. Ma dwa poziomy,na górnym 13 wejść i na dolnym tyle samo. Wkładałem próbnik w te otworki bez zapłonu, na zapłonie i nic. Nie jest tam nigdzie napisane któremu pinowi odpowiada który numer ,dlatego policzyłem od lewej góry. 17-ty wyszedł mi w dolnym szeregu. Więc co to może znaczyć? :?:

Opublikowano
OK, nie będę już Was męczył tymi pytaniami. Wydrukowałem sobie znowu 3 kartki z forum ale myślę ,że może to wina tego że nie mam czujnika temperatury - ucięty chyba jest bo pokazuje -37 st. A tam ktoś zasugerował ,że to może być łączne. Inny uczestnik forum napisał (przeczytałem wszystkie posty i z innego forum:bmw5er również) że występują tzw. moduły pamięci - może ja takiego modułu nie mam? bo ten zegarek mi nie trzyma bez świateł postojowch. Jutro jeszcze się z tym pobawię, boję się tylko żebym czegoś nie popsuł. Pozdrawiam!
Opublikowano

Otworzyłem komputerek i szukałem jakiejś baterii podtrzymania ale nie ma.

Jeśli chodzi o numerację to mój ma na końcu numery ...055.

Testy już robi bo zrobiłem wg. wskazań z poprzednich postów i ok.

Jeżeli chodzi o ten zegarek to chciałbym,żeby non stop było u mnie tak jak przy włączonych postojówkach: wyświetlacz ciemny,a jak tylko dotknąć przycisk "UHR" to zaświeca się na wyświetlaczu godzina i zegarek ciągle chodzi. Ale jak wyłączyć światła całkiem to i ta pamięć zegarka znika.

Grzebałem dziś nad schowkiem i widzę ,ze biegnie tam wiązka z kablami do OBC. Póki co na tym pinie nie spostrzegłem napięcia ale skoro to warunek to może do tego kabelka podepną prąd z innego źródła np: ze schowka. - Dobry pomysł?

A na pinach nie ma u mnie żadnej numeracji.Może wiesz jaki kolor kabelka odpowiada temu pinowi? Bo czytałem że jest jeden kabelek odpowiedzialny za zasilanie (czerw.-żółty???) tylko nie chcę żeby świecił sie cały komp. razem z klawiszami jak wyłączę samochód.