Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie zastanawiam się nad przełożeniem silnika i skrzyni biegów do mojej e46 318d(116KM) z 320d(150KM).

Od razu dodam że zależy mi na tym aby zwiększyć moc, a nie chcę zmieniać auta bo mam bardzo bogate wyposażenie i ciężko znaleźć

coś z takim jak moje. Liczę na jakąś konkretną odpowiedź na temat kosztów zakupu samego silnika i skrzyni jak również o jakieś info

na temat co jeszcze musiałbym zmienić przy takiej przekładce. Z góry dzięki.

Opublikowano
jak juz zmienasz to zmien sobie na 3.0 d silnik bo na 2.0d sie nie oplaca ci szkoda zachodu, pozatym roznica w tych silnikach z tego co ktos mi mowil na forum rozni sie tylko wielkoscia turbiny, wiec mozesz dac turbo od bmw e60 2.0d bo jest wieksze niz w e46 2.0d, do tego wieszky intercooler, wtryski od 3.0d chiptuning i wywalenie katalizatora i juz masz z 200 koni wiec po co caly silnik wymieniac :D wiec masz 2 opcjie :D
Opublikowano

ja też jak szukałem to masa aut się przewijała 318d na prawdę ładnych i z bogatym wyposażeniem full opcja(serio)

ale nie ;) miałem cel 2.0 150km i z tego nie schodzę :mrgreen: niż kupić sobie 318d i audi a4 1.9tdi mnie myka ;) teraz się tdi może schować :D

Opublikowano
"zamienił stryjek siekierkę na kijek" A tak poważnie to również uważam, że jeśli już bardzo chcesz to zrobić to przełóż na 3.0 bo na 2.0 to chyba się nie za bardzo opłaca.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
318d były stworzone dla Niemców, którzy chcieli płacić mniejsze ubezpieczenia. Wiele osób, nawet znajomy, który robił mi chipa w innej beemce, mówią, że 318d ma trochę więcej koni, zazwyczaj około 125. Delikatnym chipem można podnieść moc do ponad 150, więc skoro tylko o taką moc chodzi założycielowi tematu, to chip jest najtańszym rozwiązaniem. Oczywiście możecie się ze mną nie zgodzić..

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.